Premiul Nobel pentru Literatură 2022, obținut de romanciera franceză Annie Ernaux

Data:

Premiul Nobel pentru Literatură 2022 a fost obținut de romanciera franceză Annie Ernaux. Este al 16-lea francez recompensat, din 1901, cu importanta distincție a Academiei de Stiințe din Suedia și a 17-a femeie care primește premiul Nobel. 

Deși este o autoare anti-Macron, la scurt timp de la anunțul juriului Nobel, șeful de la Palatul Elysée a felicitat-o pe laureată: Annie Ernaux este „vocea libertății femeilor și a uitaților secolului”. 

„Annie Ernaux scrie, de 50 de ani, romanul memoriei colective și intime al Franței”, a reacționat președintele Emmanuel Macron, potrivit RFI Romania.

Citește și: Comisia Europeană: România nu primește banii din PNRR, dacă nu modificați Legea Avertizorului

Site-urile de pariuri online o anunțau drept favorită de câteva zile. Si au avut dreptate. Annie Ernaux este recompensată cu Nobelul pentru Literatură 2022. Distincția este însoțită de aproximativ 740.000 de euro.

„Opera sa este, fără concesii, scrisă într-un limbaj foarte simplist, curat”, a subliniat unul dintre academicienii din juriul Nobel.

„Când ea aduce în discuție, cu curaj și cu acuitate clinică, contradicțiile experienței sociale prin descrierile sale privind rușinea, umilirea, gelozia ori incapacitatea de a vedea cine suntem, Annie Ernaux reușește ceva admirabil, care, va rămâne mult timp de aici înainte”, a precizat reprezentatul Academiei din Suedia.

În ciuda unui stil literar conștient ludic, reprezentantul Academiei suedeze amintește că Annie Ernaux declară despre ea că este „propriul său etnolog”, mai degrabă decât o scriitoare de ficțiune.

Scriitoarea franceză a salutat „marea onoare dar și responsabilitatea care îi este încredințată odată cu acest premiu Nobel pentru Literatură”. 

Ultima dată când un francez a primit Nobelul pentru Literatură s-a întâmplat în 2014 și i-a fost atribuit scriitorului Patrick Modiano.

Acum, este recompensată o operă, cu precădere, autobiografică, dar, totuși, este un termen pe care scriitoarea l-a respins, de-a lungul anilor.

În opera sa a descris, de cele mai multe ori, povești, senzații, emoții care sunt comune, pentru o societate întreagă.

Este un lung parcurs literar pe care Academia suedeză îl recompensează în 2022 căci Annie Ernaux scrie din 1974 iar prima sa lucrare a fost Les Armoires vides iar apoi, în 1977 a publicat Ce qu’ils disent ou rien.

Des Armoires vides (Gallimard, 1974), Mémoire de fille (Gallimard, 2016), La Place și L’Evenement (Gallimard, 1983 și 2000), Regarde les lumières, mon amour (Seuil, 2014) sunt doar o parte din romanele sale.

Este o scriitoare de extremă stânga ce a contribuit foarte mult la felul în care a evoluat literatura franceză. 

Le Monde scrie că Annie Ernaux a reușit să bulverseze ordinul literar, așa cum și-a dorit să o facă și cu ordinul social.

A scris despre avort, despre supermarketuri, despre transportul în comun, despre timp și despre memorie, despre uitare.

Continuarea, pe RFI Romania

Sursa imaginii: Francesca Mantovani Editions Gallimard

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lansarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj |Monitorul de Cluj

Lansarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj a...

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...