Premiul Saharov 2021 al Parlamentului European i-a fost acordat lui Alexei Navalnîi

Data:

 
 
 
Eurodeputații i-au acordat Premiul Saharov 2021 pentru libertatea de gândire al Parlamentului European lui Alexei Navalnîi, om politic al opoziției ruse și activist anticorupție.
Heidi Hautala, vicepreședinta Parlamentului, a anunțat laureații în hemiciclul de la Strasbourg, miercuri după-amiază, în urma unei decizii a Conferinței președinților (președintele PE și liderii grupurilor politice).

„Parlamentul European l-a ales pe Alexei Navalnîi drept câștigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare”, a declarat președintele Parlamentului, David Sassoli.

„Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat el.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este decernat anual de Parlamentul European.

„Anul acesta, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării. Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia”, a explicat vicepreședinta Hautala.

Premiul a fost înființat în 1988 pentru a le aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Este numit astfel în onoarea fizicianului sovietic și a dizidentului politic Andrei Saharov, iar premiului este în valoare de 50.000 EUR.

„Astăzi, Parlamentul onorează, de asemenea, un grup de femei afgane care au luptat vehement pentru egalitate și drepturile omului în țara lor și care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov. Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi și libertăți după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a adăugat aceasta.

Combaterea corupției în Rusia

Navalnîi este un politician al opoziției ruse, activist anticorupție și principalul opozant politic al președintelui rus Vladimir Putin. S-a remarcat pe scena internațională prin organizarea de manifestații împotriva președintelui Putin și a guvernului său, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia. În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit și a petrecut mai multe luni în convalescență la Berlin. A fost arestat la întoarcerea sa la Moscova în ianuarie 2021, iar în prezent, execută o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate, din care rămân încă peste doi ani.

„Închis într-o colonie penitenciară de maximă siguranță, Navalnîi a intrat în greva foamei o perioadă îndelungată la sfârșitul lunii martie 2021, pentru a protesta împotriva lipsei de acces la asistență medicală. În iunie 2021, o instanță rusă a scos în afara legii birourile rețelei regionale a lui Navalnîi și Fundația Anticorupție a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste și nedorite de către autoritățile ruse. Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg.

Detalii despre ceilalți finaliști ai Premiului Saharov în 2021 aici.

Anul trecut, Parlamentul a acordat premiul opoziției democratice din Belarus, reprezentată de. Consiliul de coordonare, o inițiativă a „femeilor curajoase”, precum și a unor personalități politice și reprezentanți ai societății civile”, precizează Serviciul de presă al Parlamentului European.
Sursă: Biroul Parlamentului European în România

Foto: DW

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

VIDEO Se deschide șoseaua de viteză dintre centura Oradea și A3

VIDEO Se deschide șoseaua de viteză dintre centura Oradea...

Thomas Ostermeier a început repetițiile cu „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București

Thomas Ostermeier a început repetițiile cu „Hedda Gabler” la Teatrul Național din București

Acidul hialuronic cu efect de lifting instant & susţinut!

Acidul hialuronic cu efect de lifting instant & susţinut!