Preotul Visarion Alexa și-a recunoscut faptele, în fața comisiei de disciplină a BOR

Data:

Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a solicitat preotului Visarion Alexa, acuzat că ar fi agresat sexual o femeie, o declarație personală pe marginea faptelor pentru care a fost pus de judecători sub control judiciar.

Preotul Visarion Alexa a recunoscut fapta așa cum apare în rechizitoriul procurorilor și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Prin urmare, Arhiepiscopie a decis ca până la pronunțarea sentinței de către instanța judecătorească să ia următoarele măsuri permise de statutul Bisericii Ortodoxe Române:

  • suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârșirea celor sfinte, adică interdicția a oficia orice serviciu religios);
  • retragerea funcției de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ);
  • obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Citește și: Legătura preotului Visarion Alexa cu dispariția unei minore în 2014

„Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, ținând cont riguros de motivația sentinței și de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureștilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar.

Poziția Bisericii, poziția creștină, este totdeauna, în mod natural și subînțeles, favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui.

Dumnezeu să-i întărească și să-i mângâie sufletește pe toți cei afectați de această situație adânc tulburătoare!”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Bucureștiului.

Agresată sexual chiar în biserică

Pe 17 august, poliţişti din București au fost sesizaţi, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că preotul Visarion Alexa ar fi agresat-o sexual.

Femeia de 37 de ani a susținut că agresiunea ar fi avut loc în timpul spovedaniei la biserica din Sectorul 6 unde este paroh Visarion Alexa.

Ulterior, preotul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Citește și: Preotul Visarion Alexa, reţinut, după ce o femeie a reclamat că ar fi agresat-o sexual. Reacția BOR

Ulterior, în presă au apărut stenograme din dosarul penal, care deschis în detaliu dialogul dintre femeie și preotul Visarion Alexa.

Preot: Ți-a fost rău?

Victimă: Cum adică?

Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.

Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare

Preot: Te deranjează că te-am atins?

Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?

Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?

Preot: Ca prieten…

Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?

Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu. (…)

Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…

Preot: (…) E un gest de afecțiune, nu inventar. Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.

Preot: (…) Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Nu cred nimic, din toate acestea.
    Aceasta persoană a stat sa își facă toate acestea și apoi sta de vorba cu prietenul,sau cu preotul?
    De ce a acceptat ? De ce nu a ripostat de la prima atingere, de ce nu a fugit?
    Pentru ca a făcut asta în mod special ca să îl facă tot scenariul acesta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...