sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăÎn lumePresa elvețiană, despre guvernul PSD PNL UDMR: Coaliția dușmanilor și sfârșitul unei...

Presa elvețiană, despre guvernul PSD PNL UDMR: Coaliția dușmanilor și sfârșitul unei speranțe / Este vorba doar de a nu pierde accesul la putere și bani

Schweizer Radio und Fernsehen (SRF) publică o analiză critică pe tema noului guvern PSD PNL UDMR din România, intitulată ”Coaliția dușmanilor și sfârșitul unei speranțe”.

Analiza începe prin a aminti declarația președintelui Klaus Iohannis despre PSD făcută acum un an: ”Țara noastră a fost păgubită de ani de zile de corupția și incompetența guvernelor PSD. Au canalizat fonduri publice în buzunarele prietenilor lor de partid și au sabotat orice reformă”.

Iohannis a promis atunci, notează SRF, că partidul său va pune capăt corupției și îi va îndepărta definitiv de la putere pe postcomuniști. Și într-adevăr, prietenii partidului lui Iohannis au format un guvern împreună cu partidul anticorupție USR.

A fost un moment de speranță: mulți credeau că acum România va fi schimbată și că, în sfârșit, țara va avea spitale mai bune, școli mai bune și drumuri mai puțin periculoase.

Dar după doar câteva luni, speranța a început să se prăbușească. PNL a dorit serios să controleze modul în care sunt distribuite miliarde de bani publici.  Puternicii politicieni locali și-au văzut beneficiile în pericol.

Alianța guvernamentală cu partidul anticorupție s-a destrămat. Iar acum, după luni de târguieli politice, liberalii au făcut echipă cu foștii lor dușmani. Mai mult: lasă postcomuniştilor cele mai importante posturi ministeriale. Se pare că este vorba doar de a nu pierde accesul la putere și bani.

Iar președintele Iohannis, criticul zgomotos al postcomuniștilor, căruia tocmai i s-a acordat prestigiosul Premiu Carol cel Mare pentru serviciile sale în favoarea unificării europene, a dirijat această manevră.

„Cred că este bine că s-a format noul guvern”, spune el. Joi seara au depus jurământul noii miniștri. Ceremonia a fost și un cântec de lebădă al speranței că România va pune capăt corupției.

Sursa: SRF/ Autor: Roman Fillinger/ Traducerea: G4Media.ro

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE