Președintele CJ Bistrița-Năsăud, despre presa aservită politic: „Așa se face de când lumea!”

Data:

spot_img

Presa bistrițeană nu a comentat de niciun fel articolul publicat de PRESShub în decembrie, privind finanțarea presei locale din fonduri publice. Prezentarea surselor de bani ale presei din Bistrița-Năsăud are la bază o documentare exhaustivă care a relevat modalitățile de acordare a contractelor prin instituțiile controlate politic, dar și evaluarea calitativă a conținutului mediatic.

Analiza a prezentat exemple concrete de subiecte care au fost trecute sub tăcere de toată presa locală (de exemplu, cazul Traian Larionesi, declarat cetățean de onoare, deși este inculpat), dar și modul în care publicațiile favorabile unui partid sunt finanțate prin contracte acordate de instituțiile controlate de partid.

De exemplu, Centrul Județean pentru Cultură, Consiliul Județean și SC AQUABIS SA, toate controlate de PSD, au în derulare contracte numai cu anumite publicații care prin conținut sunt mai aproape de PSD.

Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal, controlate de PNL, finanțează publicații care prin conținut se dovedesc fidele liberalilor. Sumele prezentate în articol sunt reale și pot fi verificate pe platforma SEAP, contractele fiind publice.

Acest tip de contracte este doar vârful icebergului, pentru că sumele cu adevărat importante sunt cele care vin direct de la partid pentru propagandă politică și în legătură cu care nu se dorește transparentizarea.

Analiza calitativă a relevat că discursul critic la adresa autorităților locale și județene este influențat direct de aceste contracte. De asemenea, practica contractelor cu plată lunară este o modalitate de constrângere a libertății presei.

Citește și: EXCLUSIV | PSD și PNL cumpără și presa locală la bucată. Cazul Bistrița-Năsăud

Dialog cu „teme de casă”

Șeful PSD Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a fost printre puținii lideri bistrițeni care a reacționat, doar că acesta consideră că presa ar fi la fel ca societatea. Și a catalogat articolul ca fiind tendențios. Totuși confirmă că practicile respective sunt de când lumea

Radu Moldovan, care este și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a avut reacții cu privire la articolul PRESShub într-un dialog cu jurnalistul Adrian Linca, postat pe Facebook.

Liderul PSD invocă, ca justificare a deciziei instituțiilor publice bistrițene de a da bani către presă, lege care impune transparența decizională. Dar nu spune că legea nu te obligă să faci contracte numai cu publicațiile fidele unui singur partid. Orice achiziție publică ar trebui să îndeplinească niște criterii și cerințe.

Pentru a demonstra cum se face această șmecherie, vom da ca exemplu chiar publicația sportulbistrițean.ro, condusă de jurnalistul Adrian Linca, cel care i-a oferit lui Radu Moldovan, de sărbători, o platformă în care să laude cu activitatea Consiliiului Județean, fără nici o întrebare care să-l deranjeze pe liderul PSD.

Ogâgău, acuzat de șantaj de către Forogău

Radu Moldovan afirmă că presa locală din Bistrița nu e nici mai bună nici mai rea decât în alte părți. Nu a auzit să fie cazuri în care un jurnalist local să fi șantajat pe cineva, cum au fost cazuri prin alte orașe ale României, ne-a comunicat președintele CJ.

Cu toate acestea, la începutul anului 2022, chiar în Bistrița-Năsăud, primarul comunei Șanț, Marian Forogău (PNL) a devoalat o încercare de șantaj derulată de patronul Radio Someș, fost primar, Traian Ogâgău.

Primarul din Șanț a declarat că a fost abordat de patronul Radio Someș în repetate rânduri să-i propună un contract de 15.000 de lei. Întrucât l-a refuzat de fiecare dată, postul de radio a început să facă „dezvăluiri” despre angajarea unor rude la Ocolul Silvic din comuna Șanț și alte nereguli.

Marian Forogău a prezentat chiar un mesaj audio în care Traian Ogâgău îi face încă o propunere de colaborare, acesta susținând că dezvăluirile de presă sunt motivate de refuzul său constant de a da curs presiunilor și de a încheia un contract de publicitate.

Ulterior, postul de radio și-a cerut scuze într-un articol și a infirmat dezvăluirile.

Citește și: Încă un eșec al Inspecției judiciare la „vânătoarea” de procurori incomozi

„Nu cred că se folosesc sume wow”

Dialogul dintre Adrian Linca și Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (PSD) cu privire la articolul PRESShub este următorul:

Adrian Linca: De presă am vrut să vă întreb, ați văzut că au apărut tot felul de…, de fapt nu tot felul, a apărut un material care…

Radu Moldovan: Deci, presa nu poate fi altfel decât societatea în care trăiește și ea.

A.L.: Adică proastă.

R.M: Nu-i adevărat.

A.L.: Păi societatea e bună?

R.M.: Cu bune cu mai puțin bune. Păi cum să nu fie bună?

A.L.: Dar avem o presă de propagandă, așa cum sugera articolul ăla scris de…

R.M.: Nu, Nu.

A.L.: …de Petraș?

R.M.: Nu, deci eu nu am cerut niciodată și ești tu martor și o să fie toată presa martor, eu niciodată n-am cerut… A fost un articol tendențios, dacă mă întrebați pe mine. Pentru că… și nu înțeleg cum s-au făcut, dar lucrurile astea se întâmplă de o sută de ani.

Se întâmplă în toată lumea, în toată lumea…

Păi legea mă obligă și pe mine, și pe primărie, și pe toți alții să publicăm în ziare, radiouri, televiziuni, în online ori de tiraj, tot ceea ce se întâmplă, că vorbim de transparența administrației. Niciodată nu a existat niciun fel de discuție.

Îi rog pe oricare dintre jurnaliștii care există în acest județ, dacă eu vreodată le-am spus: „Hai să-ți dau ceva de la Consiliul Județean, ca să faci campanie pentru PSD sau să spui despre Radu Moldovan”.

Nu cred că-i nici mai bună nici mai rea decât în altă parte. Eu de când fac politică, și aicea folosesc știri din ce-am citit și eu din altă parte, că nu știu unde nu știu care jurnalist l-a șantajat pe nu știu cine.

Deci mie nu mi s-a întâmplat niciodată, în 22 de ani de activitate, de viață publică, să fi venit vreun jurnalist și să spună: „Mă, dacă nu-mi faci ceva nu știu ce, îți fac sau nu știu ce-ți dreg.” Nu mi s-a întâmplat niciodată.

Am avut o relație civilizată, în momentul de față, pentru că am văzut și eu cifrele alea, dacă mă chema-i aici la tine și mă întreba-i ce bani plătește Consiliul Județean la presă, habar n-am. Pentru că nu-i treaba mea, îi treaba Serviciului de relații publice și a purtătorului de cuvânt.

Deci de lucrurile astea s-a ocupat Bogdan Ivan, când era purtător de cuvânt, Mihaela Ivan când a fost purtător de cuvânt, Oana Neamțiu care e purtător de cuvânt. Împreună cu colegii mei se așează la masă, Centrul pentru cultură trebuie să-și comunice programul de activități pentru cetățeni, Muzeul la fel, Biblioteca la fel, Consiliul are treaba lui.

Și nu cred că se folosesc sume wow, nu știu dacă le pui și compari mere cu pere, sau stânci cu cartofi… nu. Nu am a reproșa, sigur suntem cu toții oameni și mai greșim, suntem pătimași și eu sunt pătimaș. Dar am îmbătrânit și acum devin înțelept și nu mai sunt așa pătimaș.

A.L.: Acum dacă v-am auzit cum ați zis că nu ați plătit niciodată, că nu a venit nimeni niciodată să vă condiționeze, și eu am o confesiune de făcut, că lucrez de aproape 30 de ani în presă și nu a venit nimeni la mine să spună „Ia, mă, de aici o măslină și scrie asta”.

Citește și: Averea deputatului Nicu Niță a explodat după ce a intrat în PSD. Lista terenurilor, pe 12 pagini

Cum a luat Linca Media Sport SRL un contract de 15.000 de lei pentru două articole

Realitatea cifrelor este însă alta. Conform datelor oficiale comunicate de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, printre publicațiile cu care a încheiat contracte de publicitate se numără și sportulbistritean.ro, publicație care difuzează știri sportive

Din contract, rezultă că obiectul contractului îl constituie efectuarea de către Prestator, în favoarea Achizitorului, a următoarelor servicii: Publicarea de anunțuri, comunicate, informări, mesaje de interes public, afișe și materiale de la evenimentele și activitățile serviciilor din cadrul Centrului Județean pentru Cultura Bistrița – Năsăud, (Ansamblul Profesionist Dor Romanesc, Centrul Cultural Dacia, Școala de Arte și Meserii, Biroul de Cultură Tradițională) prin intermediul ziarului online sportulbistritean.ro.

Contractul dintre Centrul Cultural și firma care deține sportulbistritean.ro
Contractul dintre Centrul Cultural și firma care deține sportulbistritean.ro

Pentru a verifica dacă s-a respectat obiectul contractului, facem o simplă căutare pe Google și aflăm că publicația sportulbistritean.ro a publicat un singur articol în anul 2022 care conține termenul cultură.

Așadar, există un singur anunț din partea Centrului Județean de Cultură BN, deși prin contract sunt prevăzute ferm obligațiile ziarului sportulbistritean.ro de a face publice toate activitățile centrului, care chiar nu sunt puține.

După căutări repetate am mai găsit un singur articol, care anunța un concert de Paști, în aprilie 2022 (https://www.sportulbistritean.ro/concert-pascal-biserica-ortodoxa-protopopiat/). Există totuși pe site-ul respectiv o secțiune de publicitate pentru filmele care rulează la Cinematograful Dacia, din subordinea CJCBN, în rest nici un cuvânt despre tot ceea ce face această instituție.

Centrul Cultural nu urmărește cum s-au cheltuit banii

Din contract rezultă și obligațiile achizitorului, adică CJCBN, dar și ale firmei Linca Media SRL de a prezenta dovezi că au respectat înțelegerea scrisă. Apare însă o nouă surpriză. Centrul Județean de Cultură ne-a comunicat faptul că nu deține niciun raport de la nicio publicație cu privire la modul în care și-au îndeplinit sarcinile din contract.

Centrul Județean ar fi trebuit să desemneze o persoană care să verifice publicarea sau nu a materialelor, iar publicațiile aveau obligația asumată prin contract să transmită lunar un raport din care să rezulte prestarea serviciilor. Acest raport nu există!

Contractul cu Linca Media se stipulează că „Prestatorul are obligația de a mediatiza activitatea Centrului Județean pentru Cultura Bistrița Năsăud:

  • minim o dată pe săptămână programul filmelor de la Centrul Cultural Dacia;
  • minim de 2 ori comunicările transmise privind anunțuri, comunicate sau evenimente organizate de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Prestatorul are obligația de a emite lunar factura fiscala însoțită de un raport de activitate din care sa reiasă serviciile prestate.”

Mai mult, Centrul Județean pentru Cultură ar fi trebuit să verifice și să nu plătească dacă serviciile nu au fost prestate.

Fără rapoarte pentru achiziții

Din adresa CJCBN rezultă că nu există rapoarte de activitate deși acestea erau obligatorii prin contract și în baza lor trebuia să se facă atât facturarea cât și recepția, respectiv plata. Practic CJCBN admite că a făcut plata în lipsa dovezilor că serviciile au fost prestate.

Această situație identificată la sportulbistritean.ro poate să fie singulară, întrucât în celelalte publicații locale apar destul de frecvent articole despre activitățile Centrului. Cu toate acestea, instituția în cauză nu verifică modul de prestare a serviciilor achiziționate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related