Președintele comisiei care „a albit” plagiatul lui Bode a demisionat. Un membru, atac la Șercan

Data:

Președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice care a decis că Lucian Bode nu este vinovat de plagiat a demisionat din funcție. Consiliul, aflată în subordinea Ministerului Cercetării, condus de un coleg de partid al lui Bode, a stabilit că ministrul de Interne nu a plagiat, după ce a analizat doar 27 de pagini din cartea publicată de acesta pe baza tezei sale de doctorat. Decizia a fost luată în ciuda faptului că admite că lucrarea este plină de citate marcate necorespunzător.

Dacian Dragoș, care este și președintele Comisiei de Etică de la Universitatea „Babeș-Bolyai care a decis în ianuarie că lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode este „profund viciată”, a demisionat miercuri din Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSTDI), după ce acest organism l-a declarat nevinovat pe ministrul de Interne.

„Stimate domnule ministru Sebastian Burduja, vă rog să acceptați demisia mea cu efect din data de 1 iunie din calitatea de președinte și membru al CNECSTDI. Până la 1 iunie voi încerca să asigur finalizarea sesizărilor în lucru care sunt într-un stadiu avansat de analiză.

Am condus acest consiliu consultativ al ministerului în două perioade: 2016-2017 si din 2020 până în prezent. Am preluat CNECSDTI cu peste 200 de dosare nerezolvate pe rol, și printr-o muncă susținută alături de colegii mei am reușit să ajungem la 5 cazuri pe rol în prezent.

Am întâmpinat dificultăți în sprijinul acordat de-a lungul timpului de minister prin direcția juridică (care a acționat contrar intereselor ministerului și a refuzat cu obstinență să reprezinte CNECSDTI în justiție așa cum cere legea), secretariatul tehnic, multă vreme nefuncțional, și compartimentul de IT.

Cu toate acestea, ne-am încăpățânat să continuăm, iar unele probleme s-au rezolvat parțial (secretariatul), altele s-au cronicizat. Am crezut în datoria noastră de a analiza cu obiectivitate și cu răspundere sesizările primite, în contextul în care activitatea în cadrul consiliului nu este activitatea de bază a membrilor. Menționez aceste aspecte deoarece fără o reforma structurală și funcțională a ministerului și a compartimentelor acestuia activitatea consiliilor consultative va fi mereu problematică.

Dincolo de dificultățile întâmpinate în ultimii ani, trebuie precizat că CNECSDTI este în momentul de față un organism consultativ perfect funcțional în sine, cu o componență foarte bună și cu membri care se implică mai mult decât le solicită această poziție de membru – mă refer la doamna Dr. Raluca Andone care ne asigura apărările in justiție in locul Direcției juridice a ministerului.

Am beneficiat în ultimii ani și de sprijinul conducerii ministerului – ministru, secretar de stat, consilier ministru, sprijin care este însă umbrit de constanta incapacitate sau chiar lipsa de voință a compartimentelor interne ale ministerului de a-și exercita atribuțiile legale.

Acestea fiind zise, ajungem la motivul demisiei mele: incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta Hotărâre 40/2023, adoptată fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea”, a menționat Dacian Dragoș, în scrisoarea de demisie.

Citește și: „Bode nu a plagiat”, a hotărât Comisia Națională de Etică după ce a analizat 27 de pagini din cartea publicată după teza lui de doctorat

Comisia de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat plagiatul

Profesorul universitar a menționat că „dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărții trebuie să fie una simplă și obiectivă.

Dacian Dragoș a menționat două puncte problematice în cazul deciziei luate de Consiliul Național al Eticii cu privire la lucrarea ministerului de Interne.

1. Există evident exagerări în sesizarea inițială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deși traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidențiat și de Comisia de etica a UBB.

2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului.

„Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat” (cum spune Hotărârea 40/2023). Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.

Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare.

Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023.

Cu sentimentul că mi-am adus aportul la revigorarea acestui consiliu și la funcționalitatea lui, vă asigur Domnule Ministru de toata considerația mea, vă mulțumesc pentru susținere și vă doresc succes în activitate”, a arătat Dacian Dragoș.

Citește și: Comisia de etică a UBB despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate

Virgil Iordache a cerut anchetarea Emiliei Șercan

Pe de altă parte, un membru al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării care l-a declarat nevinovat pe Lucian Bode, profesorul Virgil Alexandru Iordache, a atacat-o pe Emilia Șercan, jurnalista care a dezvăluit plagiatul ministrului de Interne.

„Comisia de Etică a Universității București ar putea să se autosesizeze cu privire la afirmațiile publice ale d-nei lector Șercan după aflarea H40 a CNECSDTI și să ne spună dacă e un comportament etic dpdv academic. Dacă nu o face sau dacă decide că e etic, atunci să știm toți că aceasta e abordarea UB și să ne pregătim vocabularul adecvat și stilistica”, a scris profesorul pe pagina sa de Facebook.

Virgil Iordache este profesor la Universitatea București, la fel ca Emilia Șercan. După reacții negative din mediul universitar, acesta și-a șters mesajul.

Mai mult, într-o discuție telefonică pentru Edupedu.ro, profesorul a negat că ar fi exprimat astfel de dorințe. Întrebat dacă a cerut anchetarea Emiliei Șercan în Comisia de Etică, el a spus că “nu am cerut așa ceva”. Întrebat dacă dorește anchetarea ei, a spus că “eu nu doresc asta”.

Bode și-a ascuns cartea

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, despre care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că include plagiat extins și e „​profund viciată”, potrivit Edupedu.ro.

Retragerea cărții se putea face în termen de 15 zile de la decizia Comisiei de Etică a UBB, din 11 ianuarie, prin care a cerut acest lucru. Astăzi era ultima zi în care Lucian Bode putea retrage cartea.

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a precizat că, potrivit înștiințării, editura a spus că se va conforma, iar cartea nu se mai află în circulație sau comercializare.

„Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a declarat Dacian Dragoș potrivit sursei menționate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...