Președintele Consiliului European: Este momentul „să schimbăm foaia” cu Rusia

Data:

„Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog? Nu putem să întindem pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe”.

Acestea sunt cuvintele președintelui Consiliului European, Charles Michel, într-un discurs susținut duminică, în cadrul Conferinței pentru Securitate de la München.

Acest discurs reflectă, pe de o parte, îngrijorarea crescândă în fața amenințării unei invazii pe scară largă plănuită de Rusia împotriva Ucrainei, cu consecințe catastrofale asupra stabilității europene și globale.

Pe de altă parte, declarația arată și o schimbare de ton în relația cu Rusia – Uniunea Europeană pare a conștientiza tot mai mult că, în fața pericolului iminent, sunt necesare răspunsuri ferme, așa cum nu s-au mai văzut de la sfârșitul războiului rece.

Dar să mai privim și către alte pasaje din discursul ținut la München de către oficialul european.

„Kremlinul a sperat să divizeze și să slăbească Alianța noastră. Au făcut exact contrariul. Unitatea noastră a fost cimentată. Atât în cadrul UE, cât și dincolo de Atlantic. Suntem pe deplin uniți”, a spus Charles Michel, adăugând că, în actualul context, pe de o parte, trebuie să fim mai agili, ceea ce este dificil, pentru că democrația presupune consultarea, dezbaterea, pentru a forma decizii, în timp ce regimurile autoritare se pot juca repede și ușor cu viețile cetățenilor și pot manipula oamenii.

„Prin urmare, aceasta este o provocare față de care trebuie să fim extrem de dedicați, mai rapid, respectând în același timp procedurile noastre de deliberare democratică, care se află în centrul încrederii și al transparenței. În al doilea rând, avem nevoie de mai multă unitate”, a subliniat el.

Oficialul european s-a declarat, în cele din urmă, optimist pentru că ”ultimele săptămâni au arătat că cel mai bun agent unificator al legăturii transatlantice este Vladimir Putin.

El este cel care, în câteva săptămâni, ne-a condus, într-o explozie de forță și unitate, să acționăm împreună într-o manieră extrem de apropiată, cu o calitate a cooperării pe care nu am mai văzut-o de mulți ani. Și apoi, al treilea element, repet, avem nevoie de coerență”, a spus șeful Consiliului European, titrează RFI în Eurocronica.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...