Președintele TVR, despre acuzațiile de fraudă la adresa României la Eurovision: Regulile au fost schimbate în timpul jocului

Data:

spot_img

TVR susține că juriul din România a acordat 12 puncte Moldovei, punctajul maxim, dar votul nu a fost luat în considerare de organizatorii Eurovision.

Conducerea TVR a răspuns, într-un comunicat de presă, acuzațiilor de fraudă sugerate într-un comunicat al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU).

Organizatorul concursului Eurovision 2022 a eliminat juriile din șase țări din calculul notelor finale pentru melodiile concurente din cauza unor neregularități, potrivit unui comunicat oficial al EBU.

Citește și: Eurovision: presupuse tentative de manipulare a votului de către juriile din 6 țări. România apare în scandal

România nu a fost menționată direct în comunicatul EBU, dar în timpul spectacolului de sâmbătă prezentatoarea de la București nu a mai intrat în direct pentru a anunța votul juriului românesc. Organizatorii au invocat, în direct, probleme tehnice. Situația s-a repetat în cazul a încă 5 țări, de asemenea suspectate de fraudă.

12 puncte pentru Republica Moldova

TVR, prin vocea președintelui-director general Dan Turturică, susține într-un răspuns public că regulile au fost schimbate în timpul jocului și cprezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, fără o explicație clară

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei„, se arată în precizările TVR referitoare la această situație.

„România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări”

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: „în analiza voturilor date de juriile naționale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate («irregular») în rezultatele a șase țări.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”, menționează Dan Turturică.

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România, se mai arată în poziția TVR.

„Ne-a surprins neplăcut”

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național, potrivit comunicatului televiziunii publice.

„Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus.

De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României”, mai precizează TVR referitor la situația creată de anularea rezultatului votului juriului României de către organizatorii Eurovision.

„Un «substitut» de vot calculat într-un mod netransparent”

Juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator, potrivit aceluiași punct de vedere.

„Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un «substitut» calculat într-un mod netransparent.

În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”, se mai arată în comunicat.

Potrivit conducerii TVR, în ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, WRS a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.

„Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut”, menționează Dan Turturică.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...