Presiuni asupra directorilor Transelectrica, pentru a afla cine a spus presei despre primele exorbitante de Crăciun

Data:

spot_img

Scandalul primelor de 300.000 de euro acordate de Crăciun în cadrul Transelectrica a intrat într-o nouă fază: verificarea angajaților, pentru descoperirea celor care au transmis documentele către presă, desfășurarea de interogatorii și note explicative.

Un al doilea director reclamă în ultima săptămână nereguli la Transelectrica și vorbește despre constituirea unui grup infracțional organizat în cadrul companiei.

Valeriu Mihnea Cercea, manager al Departamentului Contencios, i-a trimis o sesizare directorului general al Transelectrica, Gabriel Andronache, în care relatează că în prima zi de serviciu după întoarcerea din concediul medical a fost interogat de controlorul George Mihai Roventa, în baza unui ordin de serviciu prin care „Directoratul a stabilit să se efectueze verificări cu privire la modul în care au ajuns informații în presă la data de 28.12. 2022, în legătură cu primele acordate de angajator”.

Chestionat despre ce a scris pe Whatsapp-ul personal

Directorul de la Transelectrica susține în sesizarea sa că doi colegi de serviciu, George Roventa și Ecaterina Stroe, i-au adresat întrebări, unele care priveau chiar viața personală, cu scopul de a afla cum s-au scurs informațiile despre prime spre presă.

Valeriu Cercea a fost, de altfel, obligat să scrie, de mână, o notă explicativă, în care să relateze ce s-a întâmplat.

„Sub motivarea că de pe telefonul meu s-ar fi redirecționat pe un grup de whatsapp/privat poze și documente în legătură cu aceste prime s-a dorit să se afle cine este persoana care le-a comunicat inițial pe telefonul meu privat, în timpul meu liber.

Precizez că nu mi-a fost comunicat și nici prezentat documentul la care se referea controlul, astfel încât am oferit informații fără a vedea și înțelege care este documentul, pentru că în companie au circulat mai multe forme ale documentului. Nu insist pe aspecte de fond care fac obiectul respectivului ordin de serviciu”, scrie Valeriu Mihnea Cercea în sesizarea către Gabriel Andronache.

Citește și: EXCLUSIV Extraordinara poveste a poporului shuar, spusă de Nua, prima femeie diplomat

Din nota explicativă a directorului de la Contencios rezultă mai multe întrebări, pe care le-am adresat conducerii Transelectrica:

  • de unde știau reprezentanții companiei de stat ce vorbește și ce transmite un angajat pe telefonul personal?
  • folosește Transelectrica un sistem de ascultare a telefoanelor angajaților?
  • directorul Departamentului Contencios a fost singurul interogat sau au mai existat și alți angajați care au fost supuși acelorași practici?
  • Nu în ultimul rând, așteptăm răspuns la întrebarea esențială: cine a decis emiterea ordinului de serviciu și cine sunt directorii care au semnat un astfel de document?

Coincidență sau nu, directorul general al Transelectric, Gabriel Andronache, este absolvent al Academiei de Poliție, în 1997. Cu toate acestea, nu a activat în Ministerul de Interne, ci a fost mai bine de 11 ani, în perioada august 1997 – septembrie 2008, ofițer în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Gabriel Andronache, un personaj care a obținut funcții importante în administrația de stat, a fost și consilier al fostului premier Mihai Tudose.

Doi directori ai Transelectrica reclamă încălcări grave nereguli în cadrul companiei

Directorul Departamentului contencios face referire în sesizarea sa și la reclamația pe care un alt director din cadrul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice (CNTEE) a făcut-o Consiliul de Supraveghere al companiei și Consiliului pe probleme de integritate, după ce presa a publicat primele de circa 300.000 de euro de care au beneficiat 456 de salariați și despre care publicația noastră a scris.

Citește și EXCLUSIV Un avertizor face dezvăluiri în scandalul primelor de la Transelectrica. Tudor Cătăniciu, premiat cu 4.000 de euro, a împrumutat 135.000 de euro de la șeful Cancelariei lui Ciucă

Este vorba despre Cătălin Sava, directorul Unității management integrat, comercial-achiziții din cadrul Transelectrica care s-a constituit ca avertizor de integritate. Acesta susține, într-un document transmis Consiliului de Supraveghere și care a ajuns în posesia PRESShub, că există numeroase nereguli care se desprind din acordarea primelor, pe care o consideră ilegală, și anunță posibilitatea depunerii unui denunț penal la DNA.

Cei doi directori sunt acum acuzați că se susțin reciproc pentru a dezvălui neregulile din cadrul companiaie și pentru sesizarea organelor de verificare.

De altfel, în finalul sesizării lui Valeriu Mihnea Cercea, manager al Deparamentului Contencios, acesta reclamă constituirea unui grup infracțional organizat la compania Transelectrica și face apel la directorul instituției să ia măsuri. În plus, anunță depunerea unei plângeri penale și sesizarea ITM.

Citește și: Ce ar fi trebuit să spună politicienii după moartea Anei Oros și au ratat ocazia să o facă

De unde a pornit scandalul

Transelectrica a decis, printr-un protocol încheiat pe 20 decembrie 2022, ca directorul general să aibă la dispoziție o sumă de bani pentru a-i premia, la final de an, pe cei mai merituoși, ceea ce s-a și întâmplat o zi mai târziu.

Transelectrica a identificat 456 de salariați care au primit prime în valoare totală de sute de mii de euro. Nicolina Anuța Vărzaru, director direcție, care a semnat alocarea acestor prime, se află printre beneficiari, cu cea mai mare sumă, de 20.000 de lei, adică 4.000 de euro.

Singurul din cei 456 de salariați care se califică la o sumă similară este fiul deputatei PSD Steluței Cătăniciu (fostă membră PD, PNL, ALDE), Tudor Rareș Cătăniciu, la rândul său director la Transelectrica.

Unul dintre directori cu primă de 15.000 de lei este Filipoiu Alina Elena, care figurează ca având funcția Director de unitate.

Până în acest moment, nu a existat nicio reacție oficială a conducerii Secretariatului General al Guvernului, în subordonarea căreia funcționează compania, dar nici a  ministrului Energiei Virgil Popescu sau a prim ministrului Nicolae Ciucă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.
5 COMENTARII
  1. […] Valeriu Mihnea Cercea, manager al Departamentului Contencios, i-a trimis o sesizare directorului general al Transelectrica, Gabriel Andronache, în care relatează că în prima zi de serviciu după întoarcerea din concediul medical a fost interogat de controlorul George Mihai Roventa, în baza unui ordin de serviciu prin care „Directoratul a stabilit să se efectueze verificări cu privire la modul în care au ajuns informații în presă la data de 28.12. 2022, în legătură cu primele acordate de angajator”, scrie PressHub […]

  2. […] Valeriu Mihnea Cercea, manager al Departamentului Contencios, i-a trimis o sesizare directorului general al Transelectrica, Gabriel Andronache, în care relatează că în prima zi de serviciu după întoarcerea din concediul medical a fost interogat de controlorul George Mihai Roventa, în baza unui ordin de serviciu prin care „Directoratul a stabilit să se efectueze verificări cu privire la modul în care au ajuns informații în presă la data de 28.12. 2022, în legătură cu primele acordate de angajator”, dezvăluie PressHub. […]

  3. Poate cu aceasta ocazie procurorii se vor indura sa cerceteze si dosarul meu referitor la fix constituire de grup infractional si abuz in serviciu al transelectrica. Ar afla mult mai repede de unde au scos excrocii bani de si permit sa iimparta fara a fi judecati. De 2 ani jumate astept dar nimeni nu misca un deget. Oare transformatoarele clandestine nu ridica nici un semn de intrebare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...