PressOne: Firele operațiunii de kompromat împotriva Emiliei Șercan duc către Realitatea Plus

Data:

O echipă de specialiști suedezi în cyber security a făcut, în doar 10 zile, ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor care au publicat o captură de ecran pe care am predat-o poliției, ca probă, în ziua de 17 februarie, scrie jurnalista de investigație Emilia Șercan pe PressOne.ro.

Raportul întocmit de Qurium, o fundație non-profit care „sprijină organizațiile media care operează în regimuri represive”, se intitulează „Cum a fost ascunsă sursa campaniei de defăimare împotriva jurnalistei de investigație Emilia Șercan” și a fost publicat la 11 iulie.

După analiza datelor, experții suedezi au concluzionat că patrianoastra[.]com, site-ul indicat de Poliția Română drept „sursa zero” a kompromatului, este un site-fantomă care a antedatat materialul, editorul făcând „un efort deosebit […] pentru a include manual o oră de publicare pentru fiecare articol” ulterior datei de 17 februarie 2022.

Experții Qurium confirmă concluzia Bitdefender: imaginile au fost încărcate pe patrianoastra[.]com pe 18 februarie și nu la 17 februarie, cum susține Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliția Română.

Rolul site-ului fantomă patrianoastra[.]com, care între timp a fost dezactivat, a fost acela de a masca faptul că „sursa zero”, prima care a publicat imaginile furate și captura de ecran scursă de poliție, este realitateadinmoldova[.]md, un site deținut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 și nici până astăzi extrădat din Republica Moldova.

Investigația experților suedezi aduce dovezi pentru lucruri care anterior existau doar la nivel de intuiție: în operațiunea de kompromat este implicat și grupul media Realitatea Plus, care în februarie a avut rolul de a amplifica răspândirea pe internet a fotografiilor care mi-au fost furate.

Imaginile publicate în februarie pe site-ul deținut de Rizea au fost republicate la 20 iunie de realitateadinmoldova[.]net, un portal online al cărui domeniu, respectiv server sunt înregistrate pe numele fiicei și fiului lui Maricel Păcuraru, proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus.

Citește articolul integral pe PressOne.ro

Citește și: Zidurile Memorialului de la Sighet s-au umplut de suspine. Suferința și înălțarea deținuților politici

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: Până acum o săptămână eram un om respectat

Cătălin Cîrstoiu despre retragere: „până acum o săptămână eram...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...