Prigojin se răzgândește brusc și pune capăt rebeliunii militare din Rusia

Data:

UPDATE: Șeful grupului Wagner va pleca în Belarus, iar acuzațiile împotriva mercenarilor săi vor fi retrase în urma rebeliunii acestora, afirmă presa de stat rusă.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Putin, spune că mercenarii Wagner care doresc să semneze un contract cu Ministerul Apărării o pot face, iar luptătorii care au luat parte la revolta de astăzi nu vor fi urmăriți penal.


Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care cu o zi înainte făcea apel la revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a declarat sâmbătă că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, relatează Reuters.

Declarația sa vine după ce biroul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko declarase anterior că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia, relatează Reuters.

Citește și: Cât de periculos e Prigojin pentru Putin?

Șeful grupului de mercenari Wagner a declarat pe canalul său Telegram că a acceptat să „oprească” mișcarea trupelor sale care avansează spre capitala rusă.

Canalul de televiziune rus Rossiya 24 a relatat, de asemenea, că discuția a fost convenită cu președintele rus Vladimir Putin.

Prigojin a negat că ar fi încercat să dea o lovitură de stat. Totuși, în timp ce trupele wagneriene se îndreptau spre Moscova după ce au trecut granița din Ucraina, grupul a declarat că a cucerit orașul rus Rostov pe Don și a capturat instalații militare din Voronej.

Între timp, la Moscova, primarul capitalei le-a spus locuitorilor să evite călătoriile, iar toate evenimentele de masă în aer liber au fost anulate până la 1 iulie. De asemenea, securitatea a fost înăsprită.

Într-un discurs televizat, Putin a denunțat apelul lui Prigozhin la rebeliune ca fiind o „trădare” și o „trădare”, promițând că îi va pedepsi pe rebeli.

Citește și: Unități Wagner se deplasează spre Moscova, afirmă Ministerul britanic al Apărării. „În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei va fi esențială”

Prigojin: Am ajuns la 200 de km de Moscova fără luptă

Iată declarația completă a șefului Wagner, Evgheni Prigojin:

„Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am angajat într-un marș al justiției la 23 iunie. În 24 de ore, am ajuns la o distanță de 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nicio picătură de sânge al luptătorilor noștri.

Citește și: Volodimir Zelenski: „Oricine alege calea răului se distruge pe sine”

Acum a sosit momentul în care sângele ar putea fi vărsat. Înțelegând responsabilitatea [pentru riscul] ca sângele rusesc să fie vărsat de o parte, ne întoarcem trupele și revenim în taberele de campanie, așa cum am planificat.”

Declarația lui Prigojni a fost vizualizată pe canalul său de Telegram de peste trei milioane de ori.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mesajul delirant al lui Steven Seagal la învestirea lui Putin: „Viitorul va fi cel mai bun cu el” – VIDEO | Aktual24

Actorul american Steven Seagal și-a făcut apariția în Rusia, la Moscova, cu ocazia celei de-a cincea...

NATO, UE și SUA consideră iresponsabile exercițiile nucleare din Rusia

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile...

Inteligența artificială îi ajută pe cercetători să identifice evreii uciși în Holocaust

Cercetători din Israel apelează la inteligenţa artificială (AI) pentru...