Primarul cu dosar penal Gheorghe Ancuța ține cu dinții de funcție, blocând proiectele cu fonduri europene ale comunei pe care o păstorește

Data:

„Republica” lui Ancuța: Încăpățânarea de a se agăța de funcție și problemele penale ale primarului au blocat toate proiectele europene ale comunei

Un „stat în stat” în județul Iași, creat de interpretări abuzive ale legii și de clanuri de rude, îl ține lipit de onorantul scaun de edil șef pe Gheorghe Ancuța, în ciuda unei condamnări penale pentru fapte de corupție. Mai mult, primarul comunei Sirețel ține toate investițiile pe loc, inclusiv pe cele finanțate de Uniunea Europeană. De vină pentru o astfel de aberație sunt carențe grave din legislația românească, carențe ce ar reclama mult mai acut o reparație prin „Ordonanță de Urgență”, instrument pe care Guvernul îl uzitează în exces, dar în cu totul alte spețe, deloc urgente. Aceste deficiențe îi permit primarului condamnat să rămână în funcție fără să dea socoteală pentru ceea ce face și, mai ales, pentru ce nu face. PressHub și Ziarul de Iași calculează câți bani europeni pierde în acest timp comuna din cauza acestei situații.

Sirețel, o comună cu 4000 de suflete situată în nord-vestul județului Iași, a devenit cel mai potrivit exemplu de «stat în stat». De la condamnarea primarului Gheorghe Ancuța pentru fapte de corupție în toamna anului 2017, comunitatea a fost izolată total: Ancuța nu mai poate să semneze alte documente decât cele care asigură funcționarea Primăriei, dar nici nu a delegat acest drept unei alte persoane. De altfel, potrivit unei legi fără putere, Gheorghe Ancuța nu mai poate fi primar: odată condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a devenit incompatibil cu funcția pe care o ocupă. Însă, așa cum am mai relatat, el reușește să se mențină în fruntea primăriei cu ajutorul unei legislații slabe.

Un primar declarat incompatibil printr-o condamnare cu suspendare pronunțată de instanță, cum e cazul lui Ancuța, își pierde funcția doar în urma unei proceduri complicate. Pe baza documentației trimise de Instituția Prefectului după comunicarea verdictului instanței, secretarul primăriei respective trebuie să redacteze un referat pe baza căruia prefectul județului semnează ordinul de încetare a mandatului. Dacă secretarul nu întocmește acest document, prefectul nu poate semna ordinul. Singurul lucru pe care poate să îl facă reprezentantul Guvernului în teritoriu este să trimită o adresă instituțiilor abilitate să cerceteze abuzul în serviciu. 

Primari incompatibili fără griji și secretari cu dosare penale

În județul Iași, secretarul comunei Sirețel este al doilea caz de acest fel trimis în judecată. Gheața a spart-o Felicia Spulber, cea care și-a apărat primarul din calitatea sa de secretar al Primăriei Târgu Frumos, cu riscul unui marcaj pe cazierul judiciar. Din momentul trimiterii sale în judecată, Spulber nu mai e secretar. Procesul se judecă pe fond, iar primarul din Târgu Frumos își vede liniștit de-ale Primăriei pentru că a optat pentru delegarea temporară a unei persoane cu abilități limitate în funcția de secretar.

În timp ce Felicia Spulber a parcurs deja câteva termene, Liviu Gheorghiță Vasilică, secretarul Primăriei Sirețel și finul primarului Gheorghe Ancuța, are pe 12 martie primul termen ca inculpat în fața judecătorului de cameră preliminară. La mai bine de o săptămână de la înregistrarea dosarului la Judecătoria Pașcani, Vasilică este în continuare, potrivit spuselor sale, secretarul comunei Sirețel. El a mai ocupat temporar această funcție, până când a trebuit să facă referatul nașului său, primarul Ancuța. În mai 2018 a demisionat, dar s-a înscris la concursul organizat de Primărie pentru ocuparea aceleiași funcții. Unic candidat, el a câștigat pe 15 iunie concursul organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, dar nașul și-a instalat finul în funcție abia dincolo de termenul maxim de 46 de zile de la anunțarea rezultatului concursului.

În august 2018, Vasilică asigura că va întocmi referatul imediat ce va fi repus în funcție. Întrebat în februarie 2019 dacă va întocmi totuși referatul impus de lege, Vasilică a declarat că așteaptă mai întâi ca Instituția Prefectului să-i remită (din nou!) documentația pe baza căreia să scrie cele câteva rânduri.

Primăria comunei Sirețel.

Falsul greu de cercetat

Dacă Liviu Gheorghiță Vasilică ne-a explicat cum stau lucrurile din punctul său de vedere, primarul Gheorghe Ancuța a evitat dialogul cu reporterul PressHub și Ziarul de Iași. L-am fi întrebat cum a solicitat ANFP organizarea concursului pentru secretar, cerere la care a anexat o hotărâre a Consiliului Local prin care se aprobă „Planul de ocupare a funcțiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Sirețel, județul Iași, pentru anul 2018”.

Viceprimarul comunei, Gelu Șpaiuc, ne-a arătat o hotărâre a aceluiași consiliu, cu aceleași număr și dată, dar cu alt conținut. Vicele a adăugat că cele două documente, respectiv falsul și cel real, se află într-un dosar de urmărire penală înregistrat vara trecută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani. La acea vreme, secretarul Vasilică ne declara că, în mod cert, semnătura sa de pe unul dintre cele două acte a fost contrafăcută și că va cere constituirea unei comisii de integritate.

L-am fi întrebat de asemenea pe Gheorghe Ancuța dacă urmărește dizolvarea Consiliului Local. La întrebare ne-a răspuns tot secretarul Primăriei Sirețel, care a dat de înțeles că asta se va întâmpla câtă vreme consilierii nu reușesc să adopte o hotărâre în decurs de trei luni. Totuși, la ultima ședință convocată chiar de primar, pe 8 februarie, cei șapte consilieri PSD s-au prezentat, iar ceilalți șase, toți liberali, au boicotat ședința.

Vicele Șpaiuc îl acuză pe secretarul Vasilică de același boicot: „Când a văzut că suntem toți, a părăsit sala, iar noi nu am putut să continuăm ședința”, a declarat el. Ulterior, vicele i-a prezentat prefectului Marian Șerbescu situația la nivelul comunei. Acesta a explicat că, în cazul dizolvării Consiliului Local, primarul poate să conducă în continuare comuna doar pe baza dispozițiilor pe care are voie să le semneze, însă exclusiv pe chestiuni ce țin de funcționarea administrației locale. Altfel spus, „ioc investiții”, a precizat Marian Șerbescu în cei mai simpli (și mai duri) termeni.

Primul loc la contracte pierdute

De altfel, pe întreg parcursul anului trecut și până acum, în februarie 2019, Primăria Sirețel figurează pe noul sistem electronic de achiziții publice cu doar două licitații, una lansată în decembrie pentru asfaltarea a 1.500 de metri de drum sătesc contra 750.000 de lei (fonduri bugetare) – pentru care în locul secretarului semnează contabila Elena Rusu, și una lansată în septembrie, pentru proiectarea unei grădinițe cu fonduri europene. De data asta, pentru cei 22.500 de lei puși la bătaie (fonduri europene) semnează Liviu-Gheorghiță Vasilică, în calitate de secretar. Doar că licitația nu are un câștigător – care trebuia anunțat cel târziu pe 25 ianuarie.

Administrația Ancuța se poate „lăuda” și cu ratarea singurului proiect aprobat prin PNDL 2017-2020: două licitații anulate pentru construirea unui dispensar, o dată pe motiv că nu s-a arătat nimeni interesat, iar a doua oară pentru „abateri grave de la prevederile legislative”, respectiv pentru că, „dintr-o greșeală de uploadare, s-a încărcat și atașat documentației de atribuire o altă variantă a proiectului tehnic aferent obiectului de investiții”, potrivit mențiunii de pe sistemul electronic de achiziții publice. La începutul acestui an, comunitatea a pierdut și contractul de achiziție, tot din fonduri europene, a unei autospeciale de pompieri, în valoare de 140.000 de euro. „Trebuia doar semnat contractul, dar primarul nu a delegat pe nimeni”, a explicat vicele Șpaiuc. 

Drumul Sirețel – Slobozia.

Gaz nu, drumuri nu

Alte planuri de investiții, tot pe programe europene, printr-un grup de acțiune local, trebuiau să fie adoptate în ședința de consiliu boicotată din 8 februarie. Este vorba de înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, împreună cu comunele vecine Tătăruși, Valea Seacă, Vânători și Lespezi, pentru un serviciu de alimentare cu gaze naturale. Un alt proiect rămas în aer la aceeași ședință este cel prin care urma să fie aprobată întocmirea studiului de fezabilitate aferent proiectului „Modernizare, reabilitare prin asfaltare drumuri de interes local în sat Sirețel”, finanțare restantă încă de la PNDL 2015-2019.

„Anul 2017 l-am încheiat cu un excedent de 600.000 de lei. La sfârșitul anului 2018, în contul Primăriei Sirețel a rămas necheltuită suma de două milioane de lei”, a mai spus viceprimarul Gelu Șpaiuc. Rămâne de văzut cum și mai ales când se va încheia războiul surd al primarului liberal cu propriii consăteni, într-o comună pierdută într-o țară care trece prin vremuri de nepăsare.

Primar incompatibil. Fișa postului

Gheorghe Ancuța, primar al comunei Sirețel încă din 2004, a fost condamnat definitiv în octombrie 2017. Ițele duc însă tocmai în octombrie 2007, când, potrivit DNA, în calitate de primar, Gheorghe Ancuța ar fi încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu Neculai Lupu, administratorul firmei Aprodex SRL, pentru construirea unui pod și a unor podețe pe două drumuri comunale. Ancuța a fost acuzat că a participat la trucarea licitației și că a primit mită un microbuz. De altfel, el a fost condamnat inițial la cinci ani cu executare, Curtea de Apel îmblânzind pedeapsa la trei ani cu suspendare și interzicerea unor drepturi, respectiv ocuparea unei funcții publice.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Radu Meșniță
Radu Meșnițăhttps://ziaruldeiasi.ro
Radu Meșniță are o experiență de peste 25 de ani în presa scrisă. A debutat în 1992 la „Opinia studențească” și „Monitorul” (Iași). După „ucenicia” din teren, a coordonat paginile ziarului şi edițiile locale din Bacău, Brăila și Vaslui ale rețelei „Monitorul”. Acum este reporter al „Ziarului de Iași” pe domeniul administrației locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...

EXCLUSIV Un proiect de 113 milioane de lei, pentru comunitățile sărace, boicotat de birocrație

Un proiect „mamut”, care viza combaterea sărăciei și a...