Primarul pro-rus Ion Ceban a interzis folosirea denumirii Radio Chișinău, pentru filialala radioului public din România. Ce răspunde Bucureștiul

Data:

Consiliul Municipal Chișinău, controlat de primarul prorus Ion Ceban, a refuzat la finalul lunii aprilie să extindă permisiunea de folosire a numelui capitalei Republicii Moldova în denumirea postului de radio românesc „Radio Chișinău”, post deținut de  deținut de Radio România Actualități.

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) a transmis că a respectat toate reglementările legale, iar decizia Consiliului Municipal Chișinău este abuzivă. În același timp, SRR a menționat că situația privind decizia de interzicere a utilizării toponimicului Chișinău în denumirea postului Radio Chișinău se va soluționa.

S-ar putea ajunge în instanță

Pe 24 aprilie, Consiliului Municipal Chișinău a respins dreptul de utilizare a toponimicului Chișinău în denumirea comercială pe care postul de radio a folosit-o timp de 10 ani, din 2011.

„Am fost, desigur, contrariați de o decizie ce a primit inițial aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor a Primăriei Municipiului Chișinău, pentru ca ulterior să fie respinsă în dezbaterea Consiliului Municipal. Considerăm întreaga situație o neînțelegere și avem semnale că va fi remediată.

Prin prezența sa, Radio Chișinău a ajutat la menținerea unui peisaj mediatic caracterizat de pluralism, de o voce liberă și independentă, atât de necesare în aceste momente – elemente apreciate de întreaga opinie publică și factori de decizie moldovenești”, a menționat Răzvan Ioan Dincă, Președinte Director General Societatea Română de Radiodifuziune.

SRR arată că în cazul în care rezolvarea va întârzia să apară, va fi nevoită să ia toate măsurile necesare – administrative și juridice – „pentru îndreptarea cât mai rapidă și în beneficiul ascultătorilor noștri din Republica Moldova a situației postului Radio Chișinău, cântărind atent, în conformitate cu poziția sa, implicațiile tuturor soluțiilor posibile”.

Cum s-a ajuns aici

Dreptul de folosire a denumirii Chișinău a expirat pe 25 ianuarie. SRR susține că pe 27 decembrie 2021, în termenul legal, a fost depusă și înregistrată la Primăria Chișinău solicitarea de prelungire a permisiunii de utilizare, însoțită de toate actele necesare acestui demers.

Draftul deciziei prin care urma să fie prelungit dreptul de folosire a denumirii a fost publicat pe site-ul Primăriei Chișinău însoțit de avizul pozitiv al Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor.

Radio Chișinău este singurul radio din Republica Moldova care emite integral în limba română, istoric fiind primul post regional al Radio România.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...