Dosarul intervenției eșuate a forțelor de ordine în cazul dublului asasinat de la Onești a fost preluat de Parchetul General în urmă cu trei luni de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Cazul s-a constituit după ce s-a constatat că poliţiştilor le-a luat mai bine de 6 ore să descindă în apartamentul unde erau ținuți ostaticii, moment în care aceștia au fost uciși.
Luni este așteptat la audieri la Parchetul general Alexandru Scurtu, șeful SIAS. Dosarul a ajuns la procurorul Marius Iacob de la Parchetul General. Șeful Poliției Române, Eduard Mirițescu, „agățat” în dosar.
Primul suspect audiat
El urmează să fie audiat în calitate de suspect pentru lipsa intervenției din cazul Onești, acolo unde doi muncitori au fost uciși într-un apartament.
„Dosarul a fost deschis înca din 2021 și vizează neglijența în serviciu și a fost conexat cu cel ce vizează abuzul în serviciu, fapte sesizate de către familiile victimelor de la Onești. Este primul act de procedură de când dosarul a fost preluat la Parchetul General”, anunță avocatul Adrian Cuculis, apărătorul urmașilor victimelor de la Onești.
Inițial, cercetările au început față de Alexandru Scurtu, şeful SIAS, comisarul – şef Cristinel Andrieş, şeful Poliţiei Oneşti la data faptelor, comisar-şef Adrian Tuluc, adjunctul la comanda IPJ Bacău, cel care s-a aflat la comanda operațiunii „Onești”, şi comisarul-şef Radu Andronic, şeful SAS Bacău la data la care a avut loc tragedia.
Ancheta de la Bacău a ajuns la chestorul Mirițescu
În aprilie 2021, presa locală relata faptul că mai mulți polițiști au fost audiați de procurorii Parchetului Curții de Apel Bacău în dosarul penal pentru neglijență în serviciu deschis după intervenția ratată a autorităților în cazul luării de ostatici de la Onești. Printre ei, șeful Poliției Române, chestorul Eduard Mirițescu.
„Vă confirmăm că dosarul a fost solicitat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea analizării oportunității preluării acestuia, pentru continuarea urmăririi penale în cauză”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
În urma audierii foștilor șefi ai IPJ Bacău, a șefului Poliției Onești și a lucrătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Bacău, procurorii au stabilit că, deși aceștia au cerut sprijin de la București, luptătorii SIAS nu le-au venit în ajutor, deși ar fi fost obligația lor legală.
Gradul de chestor al lui Mirițescu a atras competența Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, partea de dosar privind intervenția dezastruoasă a polițiștilor fiind disjunsă. Surse judiciare susțin pentru presshub că în ziua incidentului, adjunctul IPJ Bacău, Adrian Tuluc, a fost sunat de la mai multe instituții de la București și i s-a cerut să nu intervină în forță.
Primele audieri după 3 luni
De la începutul anului, dosarul a ajuns la procurorul Marius Iacob de la Parchetul General. După audierile preliminare de la Bacău, lucrurile se îndreptau într-o direcție neagreată de conducerea de la București așa că dosarul a fost preluat de PG.
Mai mulți polițiști, jandarmi și pompieri au fost mobilizați în urmă cu un an, pe 1 martie 2021, pe o stradă din Onești, județul Bacău, după ce Gheorghe Moroșan, 68 de ani, a sechestrat într-un imobil doi muncitori care făceau reparații la o locuință care i-a aparținut în trecut. Însă până să intervină Poliția, individul i-a înjunghiat mortal pe muncitori.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!