Tragedia aeriană care a avut loc miercuri seara în județul Constanța în care două aeronave de tip diferite s-au prăbușit la scurt timp una după alta a adus în discuție posibilele cauze, mai ales prin prisma îngrijorărilor că la distanță mică de România se duce un război deschis, inclusiv cu forțe aeriene implicate, informează HotNews.ro.
Cauzele exacte pentru prăbușirea celor două aeronave – un avion de vânătoare MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma – vor fi stabilite cu exactitate în urma a două anchete ce se vor realiza pentru fiecare situație în parte de Ministerul Apărării. Vasile Dâncu a spus că vor fi prezentate și concluzii parțiale după demararea celor două anchete.
Din primele indicii se pare că cele două evenimente tragice ar avea la bază cauze diferite, chiar dacă discutăm de avioane care au căzut la scurt timp unul după altul, în aproximativ aceeași zonă, în aceleași condiții meteo.
În cazul elicopterului prima ipoteză este depunerea givrajului (gheții) pe palele rotorului ceea ce ar fi dus la scăderea portanței și prăbușirea aeronavei.
În cazul avionului de vânătoare MiG-21 LanceR prima ipoteză de lucru a anchetatorilor este o defecțiune tehnică ce ar fi dus la prăbușirea aeronavei la scurt timp după decolare.
Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR care s-a prăbușit miercuri seară în Dobrogea a decedat, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.
Elicopterul IAR 330-Puma, decolat miercuri, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari.
Citește și:
A murit și pilotului MiG-21 prăbușit. Alți 7 militari au murit în elicopterul căzut