Primul examen pentru PNL și PSD: 20 de ținte PNRR, de atins până la finalul anului

Data:

Comisia Europeană a transferat, joi, României prima tranșă din cadrul PNRR, programul prin care țara noastră va putea accesa în total 29,2 miliarde de euro. Această primă tranșă este în valoare de 1,8 miliarde de euro și poartă titlul de prefinanțare, reprezentând echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate României. Pentru a primi următoarele tranșe, Guvernul PNL-PSD trebuie să atingă 65 de ținte în următoarele luni, primele 20 fiind obligatorii până la 31 decembrie 2021.

„Banii (n.r. cele 1,8 miliarde de euro) vor sprijini demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de redresare și reziliență al României. Până la sfârșitul anului, Comisia Europeană intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde euro pentru statele membre”, a transmis Executivul de la Bruxelles.

Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru, fost coraportor al Parlamentului European pe acest program esențial pentru redresarea economică a UE, a explicat la RFI că „Guvernul de la București trebuie să îndeplinească urgent angajamentele pe care România și le-a asumat în acest proiect. Timp ar fi pentru realizarea acestor obiective dacă ar exista voință politică”.

Pîslaru atrage atenția că banii vor fi accesați în funcție de atingerea unor borne. „Această primă tranșă a fost oferită României pentru demararea reformelor din cadrul PNRR. Trebuie spus că această primă tranșă este cel mai ușor de accesat. Ulterior, va trebui să atingem niște borne și, de două ori pe an, vom avea posibilitatea de a face noi cereri de plată, dacă vom îndeplini criteriile”.

„Ca să fie foarte clar, până la 31 decembrie 2021, trebuie să îndeplinim 20 de ținte. Deci, mai avem mai puțin de o lună pentru a îndeplini acest plan. Un lucru care trebuie făcut este aprobarea noii strategii anti-corupție. O altă bornă pe care trebuie să o atingem în mai puțin de o lună este semnarea contractului de asistență tehnică cu entitatea selectată pentru pregătire analizei și propunerea de reformă a sistemului de pensii. Mai sunt și digitalizarea ANAF și multe altele. Sper ca Guvernul PNL-PSD să aibă maturitatea și responsabilitatea necesare pentru respectarea acestor angajamente”.

Dragoș Pîslaru atrage atenția că, dacă nu vom îndeplini unele obiective, CE ne va acorda 6 luni pentru a remedia problemele. Dacă nici după aceste 6 luni țintele nu sunt atinse, se poate ajunge la pierderea a miliarde de eruo, avertizează coraportorul Parlamentului European.

Articolul poate fi consultat și audio, pe site-ul RFI.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...