Foştii parlamentari au început să-şi ia pensiile înapoi. După doar doi ani petrecuţi în Camera Deputaţilor, un fost reprezentant al ieşenilor i-a convins pe magistraţii Tribunalului că merită un plus la pensie. Sentinţa mai trebuie confirmată însă de instanţa superioară, întrucât Camera Deputaţilor a declarat apel. Cine este acest prim câştigător?
Vasile Diacon a fost deputat de Iaşi din partea Frontului Salvării Naţionale în primul Parlament de după evenimentele din decembrie 1989, în perioada 1990-1992. În 2015, Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificat, foştilor parlamentari acordându-li-se dreptul la o „indemnizaţie pentru limită de vârstă” în valoare de 40%, 60% sau 80% din indemnizaţia medie din ultimele 12 luni, în funcţie de numărul de mandate.
Ea se acorda însă abia la împlinirea vârstei standard de pensionare, fiind condiţionată doar de contribuţia timp de minim 11 ani la fondul general de pensii. În februarie anul trecut, Parlamentul a adoptat în şedinţă comună, fără voturi împotrivă, propunerea PSD de desfiinţare a pensiilor speciale pentru foştii deputaţi şi senatori.
Citește și: Eșecul Schengen. Când norocul românesc nu mai ține loc de competență
Până pe 10 martie 2021, secretariatele generale ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au trimis ordine de încetare la plată a pensiei speciale tuturor beneficiarilor. Replica lor a fost să atace în instanţă ordinele, aşa cum a procedat şi Diacon.
În acţiunea sa, fostul deputat a afirmat că indemnizaţia i se cuvine, drept compensaţie pentru faptul că pe durata ocupării funcţiei de demnitate publică nu a avut salariu şi a trebuit să se supună unui număr de restricţii şi incompatibilităţi. El a apreciat că ordinul prin care i-a fost retrasă pensia este ilegal, întrucât Secretariatul General al Camerei Deputaţilor nu avea printre atribuţii şi emiterea unor astfel de dispoziţii.
Continuarea în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News