Principiul R2P și ce poate face comunitatea internațională pentru a opri războiul din Ucraina

Data:

Actele de genocid din anii ’90 din Rwanda și din Iugoslavia (Sebrenica) au dus, la finele celui mai sângeros secol din istoria documentată a omenirii, la o dezbatere despre obligațiile pe care comunitatea internațională le are atunci când undeva în lume au loc masacre, potrivit europalibera.org.

I s-a spus „Responsabilitate de a Proteja” sau „R2P”, un principiu despre care Națiunile Unite a început să vorbească încă de la începutul anilor 2000, după atacul „ilegal, dar legitim” al NATO din Iugoslavia.

Principiu s-a concretizat în 2005, printr-o rezoluție a Organizației, și poate fi invocat de state sau alianțe pentru a interveni sub egida ONU atunci când consideră că în anumite zone ale Globului se comit acte de genocid, crime împotriva umanității sau de război.

Au loc astfel de fapte, în prezent, și în Ucraina? Organizațiile umanitare spun că da, liderii mondiali, probabil nu întâmplător, se feresc de terminologie. Apar însă primele semne că lucrurile s-ar putea schimba.

Continuarea, în europalibera.org!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

VIDEO Ce a lăsat în urmă avalanșa de la cabana Capra. Mașinile turiștilor au fost luate pe sus. 60 de persoane au rămas izolate

În cursul nopții trecute, pe DN7C, km. 106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanșă de zăpadă. Aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană. Mai multe mașini au fost avariate.

Comisia Europeană: Ucraina poate conta pe contribuția Europei la reconstrucția unei țări mai reziliente

A trecut aproape un an de când Rusia și-a lansat invazia brutală. Un an de luptă pentru libertate, dar și un an al curajului legendar de care a dat dovadă poporul ucrain

Muzeul Național al Țăranului Român împlinește 33 de ani de la re-fondarea sa în 1990

Astăzi, 5 februarie, Muzeul Țăranului împlinește 33 de ani...

VIDEO Noi proteste la Tel Aviv. Mii de oameni au manifestat împotriva lui Netanyahu

Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în centrul oraşului Tel Aviv, pentru a cincea săptămână consecutiv, contra reformelor judiciare controversate pe care le are în vedere guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit AFP.