Procurorii desemnați să ancheteze magistrați nu s-au autosesizat față de majoritatea din CSM care a falsificat rezultatul unui vot în Consiliu

Data:

Niciun procuror din noua structură de anchetatori care ar trebui să investigheze infracțiunile comise de magistrați nu s-a sesizat din oficiu pentru a deschide dosar după acuzațiile de trucare a votului în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

„Nu există înregistrată în prezent vreo cauză penală având ca obiect modalitatea de votare din Plenul CSM din data de 19.07.2022”, se arată într-un răspuns al parchetului General la întrebarea dacă procurorii desemnați au deschis dosar penal față după ce opt membrii ai Consiliului au soluționat ordinea de zi a CSM și au validat o parte dintre viitorii membrii ai CSM, în condițiile în care la vot s-a stabilit că noul Consiliu trebuie validat în totalitatea sa.

Acuzații grave

În urmă cu o săptămână, opt membrii ai Consiliului arată că „am constatat că ordinea de zi soluţionată publicată pe site-ul Consiliului ) nu este conformă cu buletinele de vot şi cuprinde dispoziţii care nu au fost adoptate prin vot de către Plen. (…)

Totodată, Plenul a constatat legalitatea procedurilor de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la care nu au fost formulate contestaţii şi declararea ca aleşi a acestora, precum şi efectuarea demersurilor ulterioare prevăzute de dispoziţiile legale şi regulamentare. (majoritate: 15 voturi DA, 4 voturi NU)”, ceea ce nu a figurat pe niciun buletin de vot”, se arată într-o scrisoare deschisă a celor opt membri ai Consiliului.

Potrivit legii, procurorii desemnați să ancheteze magistrați sunt aleși de Secția pentru judecători a CSM.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu rămâne în funcție....

Soția procurorului general, detașată încă 3 ani la CSM

Soția procurorului general va continua să fie detașată la...