Procurorul Bogdan Pîrlog despre atacul la poliția judiciară: „Se desfășoară o adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor economice”

Data:

spot_img

Poliția judiciară care nu se mai subordonează Procurorului general, modificare cuprinsă în noile legi ale justiției care au fost adoptate în ședința de guvern de miercuri, are un substrat mai vechi. Procurorul militar Bogdan Pîrlog a explicat pentru PressHUB că aceasta este o dorință mai veche a unor grupuri de interese din Ministerul de Interne, grupuri care urmăresc de ani buni să paralizeze anchetele din dosarelor economice, cele care au mize financiare importante.

„În perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană și după modificarea Constituției s-a ajuns la forma în care parchetele conduc și controlează poliția judiciară. După acest moment s-a pus problema preluării poliției judiciare în cadrul Ministerului Public.

Evident că grupurile de influență care, după Revoluția din decembrie 1989 au controlat de facto ministerul de interne, au acționat permanent pentru a rupe Poliția de Parchet. A existat un du-te-vino legislativ în toți acești ani. Acum au simțit că ministerul Public și ministerul Justiției sunt slabe și aceste grupuri de interese au decis să scoată poliția judiciară din orice legătură cu parchetele. Nu au putut să o desființeze de tot deoarece poliția judiciară apare în articolul 131 din Constituție.

Citește și: VIDEO Guvernul a promovat noul pachet al legilor justiției, criticat repetat de asociațiile de magistrați

Deși DIICOT trebuia să aibă de ani de zile peste 200 de polițiști judiciari, abia dacă au „primit” un procent nesemnificativ de polițiști detașați. Prin această eliminare a oricărei mențiuni a poliției judiciare din cuprinsul Legii de organizare judiciară se desfășoară, de fapt, o adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor.

Teama cea mai mare este față de dosarele economice importante. Un procuror nu poate face singur un astfel de dosar complex, care presupune procesarea unui volum enorm de documente. Sau face un singur astfel de dosar pe an, ceea ce le convine de minune. Ținta acestei legi o reprezintă anihilarea capacității ministerului Public de a face dosare”, a declarat pentru PressHUB procurorul Bogdan Pîrlog

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu, legi dur criticate de asociațiile reprezentative ale magistraților și de societatea civilă.

Expertul anticorupție Laura Ștefan a arătat pe Facebook că „se elimină prevederile legate de numirea și revocarea politiștilor în poliția judiciară prin ordin al Procurorului General, precum și toate aspectele legate de detașarea unui număr de polițiști de judiciar în cadrul parchetelor, la solicitarea Procurorului General.

Se menține în lege doar reglementarea la nivel de principiu a existenței poliției judiciare urmând ca toate celelalte aspecte să fie detaliate printr-o lege specială”, susține Laura Ștefan de la Expert Forum.

Citește și: Laura Ștefan despre pericolul ca polițiștii judiciari să devină un instrument politic

Poliția judiciară, controlată de MAI

O poziție dură pe același subiect a fost luată și de Vlad Voiculescu, președintele USR București. Sub titlul „Dictatura în justiție”, Voiculescu atrage atenția asupra acestui articol de lege păgubos. „Manevra de astăzi cu trecerea în guvern a legilor justiției – nu noaptea ca hoții ci ziua, ca hoții în costume – îi face probabil invidioși pe alde Nicolicea sau Iordache. Poliția judiciară va fi controlată de MAI și va putea fi armă împotriva opozanților. Ai un coleg de partid ministru la MAI, nu faci pușcărie.

Cam ce făcea Plahotniuc cu justiția în Moldova, va putea face Bode la noi. Chemi opoziția și o perpelești la poliție: așa va funcționa Romania educată la miliție. La CSM vor face câte abuzuri vor dori. Președintele ICCJ va fi numit de un CSM ce va fi controlat de „centrele de reflecție” din justiție și astfel un grup mic de tovarăși și o tovarășă vor controla tot, de la evaluare la promovare și Inspecția Judiciară, eliminând sau ținând în actiuni disciplinare judecători sau procurori incomozi.

Nu te place Procurorul General sau Presedintele ICCJ ajungi la judecată disciplinară. Camelia Bogdan sau Cristi Dănileț au fost doar primii”, arată Vlad Voiculescu.

Citește și: Critică dură a legilor justiției, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene de 3 asociații de magistrați: Regres inacceptabil

Legi criticate și adoptate de Ciucă

Poziții extrem de critice față de aceste proiecte de legi promovate de MJ au luat și asociațiile reprezentative ale magistraților. Pe 11 august, trei asociații ale magistraților au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene și au cerut intervenția organismului european pentru a salva ce se mai poate salva din independența magistraților. În document se mai arăta că niciuna dintre recomandările cheie din rapoartele recente ale Comisiei Europene privind legislația în domeniul justiției nu a fost respectată de România.

Cele trei asociații le cereau oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun „pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.

În caz contrar, prin inacțiunea Comisiei Europene, „distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE în România vor fi compromise total și iremediabil”, susțin cele trei asociații de magistrați.

Citește și: Magistrații acuză: Proiectele legilor justiției mențin aproape toate modificările nocive

Scrisoarea a fost semnată de Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Ele au adresat scrisoarea deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintei Comisiei, Vere Jourova și comisarului european pe justiție, Didier Reynders.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mihail Kavelașvili a fost numit președinte al Georgiei

Mihail Kavelașvili a fost ales președinte al Georgiei în...

Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu lucrează la completarea...

Procurorii DNA au cerut AEP acte referitoare la candidații partidului SOS la alegerile europarlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că a primit...