Procurorul care s-a ocupat de dosarul Revoluției: Dacă Iliescu nu a fost atunci președinte, Legea siguranței naționale e în aer

Data:

spot_img

Cătălin Pițu, procurorul militar șef al Secției Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și cel care a instrumentat dosarul „Revoluției”, a comentat decizia Curții Supreme de a pune în discuție competența instanței amintite de a judeca această cauză.

Reamintim că la termenul de vineri, 27 ianuarie, judecătorul ÎCCJ care are în lucru această cauză a invocat din oficiu posibila lipsă de competență a Curții Supreme în dosarul „Revoluției”, lucru care vine deja după zeci de ani de tergiversări în acest dosar, invocând faptul că Ion Iliescu nu ar fi fost președinte la data faptelor, 22 – 30 decembrie 1989.

Citește și: Fost judecător CCR, avocatul unor inculpați analfabeți, acuzați de evaziune fiscală

Cauza privind competența instanței va fi judecată de Înalta Curte în 10 februarie și, dacă decizia va fi în sensul lipsei de competență a Curții Supreme, atunci dosarul va fi judecat, automat, de Curtea de Apel București.

Citește și: Cum afectează pensionările masive funcţionarea Justiţiei la Iaşi? Sentinţe întârziate, magistraţi copleşiţi, dosare studiate în ritm alert

Pe de altă parte, o astfel de decizie ar putea răsturna nu doar adevărul istoric al României postedembriste, Ion Iliescu asumându-și puterea interimară de șef de stat, în 22 decembrie 1989, ci și un lung șir de chestiuni legislative.

De exemplu, arată procurorul Cătălin Pițu, Legea siguranței naționale, din 1991, promulgată de Ion Iliescu în calitatea sa de președinte de atunci al României, ar putea fi pusă, la rândul ei, în discuție.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fostul comandant al Aviației Militare, sunt judecați în dosarul „Revoluției”, pentru infracțiuni contra umanității.

„Înalta Curte a redeschis urmărirea penală în anul 2016 în cauza intitulată «Revoluția din decembrie 1989», când a spus că trebuie făcută anchetă pe infracțiunea de crimă împotriva umanității și ne-a indicat nouă, procurorilor, ce trebuie să facem. Iar noi, parchetul, am respectat ce a stabilit Curtea Supremă.

Continuarea în Sun Media


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom | Contributors.ro

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

PNL ar fi luat în calcul varianta candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale

PNL ar fi luat în calcul varianta candidaturii lui...