Procurorul Iașinovschi, „regele clasărilor” de la SIIJ, și-a dat demisia din magistratură

Data:

Procurorul Sorin Eugen Iașinovschi, celebru pentru mai multe soluții de clasare dispuse pe când făcea parte din Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) și-a dat demisia din magistratură.

Ieri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, a lui Sorin Eugen Iasinovschi.

Demisia acestuia din funcția de procuror a fost acceptată începând cu data de 1 iunie și a fost luată cu 5 voturi „da” și unul „nu”.  

Omul de bază al Adinei Florea

Iașinovschi a clasat dosarul care o viza pe Adina Florea sub acuzația de abuz în serviciu în cazul publicării unui document secret de către Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

În august 2018, Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 7 decembrie 2016. Parchetul General avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Cercetat de Inspecția Judiciară

Cunoscut ca omul de bază al fostei adjuncte de la SIIJ Adina Florea, Iasinovschi a clasat alte două plângeri penale făcute împotriva șefei sale și este cercetat de Inspecția Judiciară pentru un interviu din vara anului 2021 în care a afirmat că alegerile din Sectorul 1 ar fi fost fraudate. „În cursul zilei de 2 iunie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a depus la Inspecția Judiciară o sesizare pentru efectuarea verificărilor prealabile în materie disciplinară cu privire la interviul acordat de Sorin Iasinovschi, interviu acordat fără respectarea normelor privind comunicarea publică”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Ce riscă Iașinovschi

Având în vedere că procurorul are vârsta necesară pentru a se pensiona, cel mai probabil Iașinovschi a plecat din sistem de teama de a nu fi sancționat de Inspecția Judiciară cu excluderea din magistratură. În acest caz, risca să rămână fără pensia specială.  

O sesizare similară a fost depusă la Inspecția Judiciară și de primarul în funcție al Sectorului 1, Clotilde Armand. „Am trimis către Inspecția Judiciară o sesizare împotriva procurorului de la Secția Specială înființată de Dragnea și Tudorel Toader, procurorul care se ocupă de numărarea voturilor și care a afirmat ieri la un post TV înainte să-și termine ancheta că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1. Și ce să vezi? Respectiva declarație a procurorului din promo a dispărut imediat de pe toate site-urile PSD imediat după ce am depus sesizarea. Așa, că nu mor caii când vor câinii”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Topul celor mai mari pensii din România: cea mai mare depășește 100.000 de lei lunar

Topul celor mai mari pensii din România: cea mai...

Alegerile pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la un pas de a nu mai avea loc

Alegerile pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan...

Primărie răscolită cu şantaje politice – elevă trimisă momeală în scop politic

Primărie răscolită cu şantaje politice - elevă trimisă momeală...

O româncă, designer pentru celebrul brand Adidas

O româncă, designer pentru celebrul brand Adidas. Ea a...