Procurorul Sorin Lia în cursa pentru CSM: „Propun înlăturarea modificărilor nocive asupra legilor justiţiei făcute în 2018”

Data:

Sorin Marian Lia este procuror de 11 ani și candidează din partea parchetelor de pe lângă judecătorii pentru un loc în viitorul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Membru fondator al asociației „Iniţiativa pentru Justiţie”, procurorul Lia militează pentru înlăturarea actualelor proceduri de numire şi revocare a procurorilor în funcţiile înalte din Ministerul Public şi creşterea rolului CSM în cadrul acestui mecanism.

În proiectiul de candidatură, Sorin Lia arată că „asistăm în ultimii ani la un asalt continuu asupra justiţiei prin campanii mass media împotriva judecătorilor şi procurorilor cu scopul de a denatura activitatea desfăşurată în special în dosarele penale şi a se putea influenţa astfel soluţionarea acestor dosare”.

Procurorul propune, dacă va fi ales în CSM, „înlăturarea modificărilor nocive asupra legilor justiţiei începând cu anul 2018 şi adoptarea unor modificări în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, GRECO, a Raportului MCV, ale Parlamentului European şi Comisiei Europene”.

Poliție judiciară proprie

Cu referire la Inspecția Judiciară, anchetatorul arată că aceasta trebuie reformată în sensul înfiinţării unor organisme separate pentru procurori şi pentru judecători. El mai propune preluarea poliţiei judiciare de către Ministerul Public, în primă etapă prin detaşarea ofiţerilor şi subofiţerilor de poliţie, iar apoi prin integrarea în schema de personal a Ministerului Public a ofiţerilor şi subofiţerilor detaşaţi.

Powered By EmbedPress

În proiectul de candidatură, Lia este de acord cu „abrogarea normei legislative care măreşte perioada studiilor la Institutul Naţional al Magistraturii la 4 ani şi revenirea la vechea reglementare de 2 ani”. În ceea ce privește examenul de admitere în magistratură. El propune eliminarea probei interviului, „probă care are un vădit caracter subiectiv”.

Fără politică în justiție

Candidatul militează pentru înlăturarea implicării executivului în procedura numirii procurorului general şi a tuturor funcţiilor din parchet supuse acestei proceduri, dar și modificări legislative care să prevadă acordarea de către CSM a unui aviz conform (nu doar consultativ).

Procurorul mai apreciază că se impune preluarea la bugetul instanţelor şi parchetelor a veniturilor obţinute din taxe şi amenzi judiciare.

Sorin Marian Lia a lucrat din 2011 până în 2018 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar din anul 2018 a ocupat funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, în prezent fiind prim procuror delegat la aceeaşi unitate de Parchet.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...