Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie: „Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin, fără să fie eludate etapele obligatorii”

Data:

În ultima perioadă, discuțiile despre vaccinul anti-COVID sunt împărțite între reticența unor persoane, inclusiv din rândul cadrelor medicale, și speranța generală că vom putea reveni la viața de dinaintea pandemiei, deși încă suntem departe de a fi imunizați împotriva virusului SARS-CoV-2. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog și președintele Societății Române de Epidemiologie, este convinsă că administrarea vaccinului va reuși să țină sub control pandemia. Sunt încă foarte multe întrebări la care nici specialiștii nu au încă toate răspunsurile, însă medicul crede că odată ce vom avea toate informațiile, populația va trebui să aibă încredere că vaccinul este o măsură importantă și sigură.

De-a lungul timpului s-a demonstrat științific care este eficiența vaccinurilor – variola este considerată singura boală eradicată, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă pentru prevenirea unor boli grave. La ce ne putem aștepta de la vaccinul anti-COVID?

Sunt convinsă că ținerea sub control a pandemiei se va realiza odată cu administrarea vaccinurilor concomitent cu respectarea în continuare a măsurilor non-farmacologice, însă nu știm încă ce vaccin va fi acreditat. Dar virusurile nu pot fi eradicate, dacă acești germeni nu dispar de pe pământ nu putem folosi cuvântul „eradicat”, eventual poate fi ținută sub control evoluția acestui fenomen pandemic.

Care ar fi diferențele între cele trei variante de vaccin existente, de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca? Există o altă variantă care ar putea fi aprobată în afară de acestea?

Știu de Pzifer și Moderna, s-au dovedit că generează un răspuns imun favorabil, de până la 95%, însă nu am foarte multe detalii despre cel de la AstraZeneca. În principiu sunt niște diferențe între ele, folosesc secvențe genetice de ARN mesager, deci nu folosesc componentă virală, adică tot virusul, ci doar niște secvențe genetice care sunt imunogene, care dau imunitate și nu există riscul ca vaccinul să producă boala, ceea ce este un avantaj. Al doilea lucru care se știe și care este un avantaj este că s-a dovedit că ambele vaccinuri generează un răspuns imun favorabil, de până la 95%. Rezultatele care au fost raportate până acum dovedesc faptul că nu s-au înregistrat reacții post vaccinale importante, dar așteptăm finalizarea studiilor. Acestea sunt avantajele, iar dezavantajul principal ar fi modalitatea de stocare și de distribuire, pentru că unul din ele necesită o păstrare la temperaturi foarte joase, nu spun care pentru că poate între timp își reglează problema aceasta. Această problemă este avută în vedere pentru că oricum vaccinul poate fi păstrat în zăpadă carbonică, dar sigur că modalitatea de distribuire este mai dificilă. Modalitatea de distribuire și de păstrare reprezintă o dificultate, spre deosebire de celălalt vaccin la care stocarea se face la minus 20 de grade și stabilitatea lui în mediu este mai bună.

Deci o problemă majoră în momentul de față este modul de transport și faptul că se caută soluții  pentru fiecare vaccin în parte pentru a putea fi depozitate în siguranță.

Da, este o problemă, dar este avută în vedere și așteptăm până săptămâna viitoare sau săptămâna aceasta să ne comunice acel grup tehnic pe care îl conduce domnul colonel Valeriu Gheorghiță care vor lua în calcul în realizarea strategiei toate aceste elemente, atât avantajele cât și dezavantajele. Și vor fi comunicate de ei ulterior, pentru că au toate datele referitor la care va fi modalitatea de păstrare, de distribuire și de realizare a strategiei de vaccinare. 

Ce înseamnă o eficiență a vaccinului de peste 90%?

Ar fi vorba despre o eficiență între 90 și 95%, asta s-a anunțat deocamdată. Asta înseamnă că sunt vaccinuri care generează răspuns imun, adică producere de anticorpi care protejează individul. Încă nu a fost anunțat cu certitudine care este durata de protecție după administrarea acestor vaccinuri, încă nu avem toate informațiile de la producători pentru că încă nu există aprobarea FDA (Food and Drugs Administration), sau a EMA (European Medicines Agency) sau ANM (Agenția Națională a Medicamentului) ca să știm toate aceste elemente.

Care este modul de administrare, va fi nevoie de administrarea a două doze?

Administrarea va fi intramusculară, ca la orice preparat vaccinal, e posibil ca ambele vaccinuri să fie cu două doze, dar într-o schemă puțin diferită. Încă nu s-a anunțat nimic oficial.

Prof. univ. dr, Doina Azoicăi

Va fi de ajuns să fim imunizați individual sau e nevoie să fie o vaccinare în masă?

Este nevoie, și asta pot spune cu certitudine, că pentru a beneficia de avantajul fenomenului de „herd immunity” în urma vaccinării trebuie ca populația să fie vaccinată în cohorte mari, adică să existe o acoperire vaccinală de cel puțin 70-80%. Deci vaccinarea numai parțială a unui număr mic de persoane nu va aduce beneficiu pentru colectivitate, ci doar pentru persoanele care sunt vaccinate.

„Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin eficient, eficace și sigur”

S-a observat în urma listelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică Iași că există o reticență din partea personalului medical referitor la vaccinare. De ce credeți că s-a întâmplat asta?

Ei spun că nu sunt informați, dar dacă fac parte din personalul medical și dacă au trecut prin Facultatea de Medicină și au mai luat și examenul de epidemiologie nu înțeleg care este reticența lor. Este posibil ca reticența să fie legată de faptul că nu avem încă toate informațiile transmise de la producători și încă nu este anunțată acreditarea sau intrarea pe piață în mod oficial a acestor vaccinuri. Oricum aceste vaccinuri nu vor fi făcute decât cu avizul FDA, EMA și ANM.

Această reticență nu afectează și percepția populației care are nevoie să fie informată și care poate așteaptă o validare din partea specialiștilor și a celor care lucrează în domeniul medical?

Categoric, în momentul în care vom avea toate informațiile legate de aceste vaccinuri, vom avea acreditarea și se va pune în practică strategia de vaccinare, populația trebuie să aibă încredere că aceasta este o măsură importantă pentru a ține sub control această pandemie.

Există unele discuții conform cărora neîncrederea în rândul populației ar fi dată de faptul că vaccinul s-a produs foarte repede, deși există vaccinuri pentru a cărei producție este nevoie de ani întregi.

În cazul unui vaccin care este de necesitate pandemică nu trebuie să așteptăm ani de zile pentru că ajungem să murim cu toții și degeaba este obținut vaccinul. Întotdeauna în situații de pandemie se accelerează producția și obținerea unui vaccin eficient, eficace și sigur, așa cum s-a făcut în cazul acestei pandemii, fără să fie eludate etapele obligatorii, adică trecerea prin trialul de fază I, fază II și fază III. La acest vaccin au fost făcute toate aceste etape într-un ritm mai accelerat pentru că suntem într-o situație de urgență mondială. În momentul în care vom avea rezultatele ultimei etape, respectiv trialurile de fază III care au fost făcute din ceea ce au declarat producătorii pe mii de persoane, peste 40.000 de persoane, iar aceste agenții de acreditare vor analiza rezultatele și vor considera că ele sunt valide din punct de vedere științific, nu avem cum să ne îndoim de rezultatele care sunt transmise. Dar mai întâi ele trebuie sigur să îndeplinească aceste trei criterii: eficiență, eficacitate și siguranță.

Având în vedere contextul epidemiologic actual au fost poate și mai ușor de găsit voluntarii?

În țările occidentale, voluntariatul este mult mai bine promovat și mai bine realizat pentru că lumea înțelege că fără această educație a voluntariatului nu se poate merge înainte pentru obținerea unor preparate vaccinale sau medicamentoase.

România ar avea capacitatea să producă aceste vaccinuri? În momentul de față nu producem nici vaccinul antigripal, nu este încă pusă în discuție ideea că România să prepare aceste vaccinuri. Pe viitor, dacă se vor dezvolta linii de producție speciale poate va fi posibil lucrul acesta, dar în momentul de față nu se pune această problemă.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii. A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției. Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...