Un amplu proiect de alfabetizare și anti-discriminare în Babadag, câștigat de singurul angajat al primăriei care se ocupă cu accesarea de fonduri europene

Data:

Un centru comunitar inaugurat în Babadag luna trecută își propune să vină în ajutorul romilor de aici, care compun circa o treime din populația orașului tulcean. 3,7 milioane de euro, fonduri europene, au fost alocate în scopul de a reduce numărul de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din aceste comunități, prin implementarea de măsuri integrate. Proiectul a fost gândit și câștigat de o tânără de 29 de ani, singurul angajat al biroului care se ocupă cu accesarea de fonduri europene în Primăria Babadag.

Babadag, oraș așezat pe drumul dintre Constanța și Tulcea, la vreo 90 de kilometri de mare și 35 de kilometri de poarta de intrare în Deltă, cuprinde o comunitate de circa 10.000 de locuitori, dintre care aproape 3.000 sunt de etnie romă. Babadag este de altfel localitatea tulceană cu cel mai mare procent de romi – 30%. Mulți dintre copiii comunității nu merg la școală, iar părinții trăiesc de azi pe mâine sau lucrează în străinătate fără forme legale.

La începutul lunii martie, primăria a inaugurat un centru comunitar prin care își propune să vină tocmai în sprijinul acestui segment marginalizat și atât de numeros în oraș. Întregul proiect – „Activități integrate pentru comunitatea urbană marginalizată Babadag – AI CUM” – are o valoare de 3,7 milioane de euro și este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul a fost croit și câștigat de o tânără de 29 de ani, singurul angajat al biroului care se ocupă cu accesarea de fonduri europene în Primăria Babadag. Alina Mirela Ivăncescu a declarat pentru PressHub și Ziarul Info Sud-Est că a vrut, prin acest proiect, să încerce să schimbe mentalități și să scoată din ignoranță comunitatea. 

Bani europeni pentru 560 de persoane defavorizate din Babadag

Proiectul celor din Babadag este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 – „Incluziune socială și combaterea sărăciei”, Obiectivul tematic 9: „Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare”, Prioritatea de investiții: „Integrarea socio-economică a comunităților marginalizate, cum ar fi romii”, Obiectivul specific 4.1:  „Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome, prin implementarea de măsuri integrate”.

Valoarea totală a contractului este de 16.903.729,60 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 16.796.418,47 lei, iar 107.311,13 lei reprezintă cofinanțarea plătită de primărie. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea șanselor de integrare educațională, socială și ocupațională pentru 560 de persoane din comunitatea marginalizată a orașului Babadag, prin dezvoltarea unui program integrat de măsuri care să răspundă nevoilor acestora.

Practic, prin acest proiect, 560 de locuitori ai orașului vor primi servicii sociale, medicale sau educaționale în funcție de nevoile  fiecăruia. Spre exemplu, 120 de copii ante-preșcolari, preșcolari și școlari vor beneficia de servicii educaționale, sociale, medicale și anti-discriminare. Alți 20 de copii și tineri vor beneficia de servicii de alfabetizare, medicale și anti-discriminare. Apoi, 280 de adulți vor beneficia de măsuri de ocupare a forței de muncă, medicale și anti-discriminare, iar 80 de adulți vor beneficia de servicii de consiliere educațională, medicală și anti-discriminare. Nu în ultimul rând, zece adulți vor beneficia de servicii juridice și medicale, 50 de vârstnici vor beneficia de servicii sociale, medicale și anti-discriminare, iar 70 de gospodării vor beneficia de servicii de îmbunătățire a locuințelor.

În cadrul proiectului a fost amenajat și un Centru Comunitar Integrat, cu cinci camere, mobilate și dotate corespunzător, unde beneficiarii vor primi asistență medicală, consiliere psihologică, mediere, vor desfășura activități comunitare și anti-discriminare șamd.

Fără panglică la inaugurare 

Centrul Comunitar Integrat a fost inaugurat pe 6 martie 2019, ocazie la care au participat experții responsabili cu implementarea proiectului, reprezentanți ai Primăriei Babadag, liderul de proiect, reprezentanți ai instituțiilor relevante pentru implementarea proiectului, cum ar fi Forțele de Muncă, Protecția Copilului, Inspectoratul Școlar, Poliția, Jandarmeria, Biserica, dar și ONG-ul Star of Hope. De la eveniment nu au lipsit furnizori de servicii medicale, sociale și lideri formali și informali ai comunității rome.

Primarul orașului, Georgian Caraman, prezent la eveniment, a spus că este bucuros și optimist în privința proiectului, dar nu a vrut să taie o panglică prin care să marcheze inaugurarea, spunând că mai important decât începutul proiectului este sfârșitul acestuia și cum va fi el implementat.

Finanțarea dedicată segmentului de populație defavorizată din orașul tulcean a fost obținută în partaneriat cu Fundația Zamolxes, Organizația Națională „Cercetașii României” – filiala Brașov, Asociația GAL Valea Teliței, Școlile Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” și „Mircea cel Bătrân” din Babadag și Asociația „Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor”.

În Babadag aduce fonduri europene o tânără de 29 de ani

Proiectul a fost câștigat de Alina Mirela Ivăncescu, o tânără de 29 de ani născută în Babadag. După ce a absolvit specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, Alina a urmat și un masterat, apoi și-a căutat un loc de muncă în Constanța. Nu a angajat-o nimeni pentru că abia terminase studiile, era prea tânără și „nu avea experiență”. Nu și-a mai putut acoperi cheltuielile lunare în Constanța, așa că s-a întors în orașul natal, acolo unde primăria scosese la concurs postul de Inspector Fonduri Europene.

Alina Mirela Ivăncescu, inspector fonduri europene în Primăria Babadag

S-a înscris și a obținut postul, așa că, din 2015, Alina Maria Ivăncescu scrie proiecte și obține finanțări europene pentru comunitatea din Babadag. Spune că salariul este mic, dar măcar profesează în domeniul de activitate în care a studiat. Și ca pe alte mii de tineri de vârsta ei, și pe Alina o bate gândul să plece din țară, „dacă lucrurile nu iau o turnură favorabilă” pentru că, așa cum spune ea, „nu o ține nimic aici”.

„Am fost forțată de împrejurări, în primă fază. Căutasem în Constanța timp de aproape un an de zile un loc de muncă pe specializarea mea, dar m-am lovit de veșnica problemă cu lipsa experienței. Restul joburilor din alte domenii erau prea prost plătite pentru a-mi permite să rămân și să mă întrețin în Constanța (chirie, facturi, mâncare etc). Am aflat de acest post, de Inspector Fonduri Europene, la Primăria Babadag. În orașul meu natal, unde nu eram nevoită să plătesc chirie, indiferent dacă salariul era mic (și era mic, și încă este). M-am prezentat la concurs și iată-mă aici de trei ani de zile.
M-am gândit și să plec, și chiar am fost plecată, în Italia, prin programul Erasmus, într-un schimb de experiență între tinerii antreprenori. În momentul de față nu pot spune că mă ține ceva anume în România. Nu exclud plecarea din România dacă lucrurile nu vor lua o turnură favorabilă, mai ales în cazul tinerilor care își doresc să muncească și să contribuie la dezvoltarea țării noastre, dar nu pe un salariu de nimic. (…)
În momentul de față sunt doar eu în departamentul de accesare fonduri europene. Până în iunie 2018 am avut o colegă de birou, care era consilier juridic. În prezent, postul respectiv este scos la concurs.”

Alina Mirela Ivăncescu, inspector fonduri europene în Primăria Babadag

Despre proiectul de 3,7 milioane de euro pe care tocmai l-a inaugurat și care este cel mai mare proiect european câștigat de Primăria Babadag, tânăra susține că și-a dorit foarte mult să-l obțină „ca să schimbe mentalități” și „să scoată comunitatea din ignoranță”. 

„Am avut nevoie de proiectul acesta pentru schimbare, ca să reușim să schimbăm mentalități, să scoatem majoritatea comunității noastre din ignoranță, să îi scoatem cumva din zona lor de confort pentru a-i ajuta să evolueze. Și când spun evoluție, nu mă refer să facem dintr-o persoană comună un doctor în filozofie, ci să îi ajutăm să își depășească măcar puțin condiția actuală, să trăiască puțin mai bine decât înainte să intre în proiect. În general, în țara noastră și în orașul nostru, oamenii sunt învățați să primească fără a oferi nimic în schimb. Noi le dăm, prin proiectul nostru. Dar cerem și de la ei un minimum de efort. Efort destinat tot lor, în primă fază. Și mai apoi întregii societăți.”

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Cristian Andrei Leonte
Cristian Andrei Leontehttp://info-sud-est.ro
A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius”, Constanța), este jurnalist și co-fondator al ziarului Info Sud-Est (2012) și nominalizat la Tânărul Jurnalist al Anului la ediția din anul 2015. A coordonat campanii de presă care au avut ca temă protejarea patrimoniului cultural și istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...