Proiect USR pentru digitalizarea procedurilor judiciare: “Suntem sătui de procese interminabile”

Data:

spot_img

Deputata USR Oana Murariu a depus o iniţiativă legislativă care urmăreşte scurtarea intervalului de timp în care se efectuează expertiza judiciară, prin digitalizarea procedurilor judiciare.

Potrivit USR, intervalul mare de timp în care se efectuează expertiza judiciară este una dintre cauzele duratei deosebit de mare a proceselor, una dintre principalele nemulţumiri ale românilor care ajung să-şi caute dreptatea în instanţă.

„Suntem sătui de procese interminabile, iar o cauză a duratei excesive a acestora este prelungirea efectuării expertizei judiciare. Sunt experţi cu 10 proceduri concomitente, în timp ce alţii nu au nicio expertiză în desfăşurare. Modul arbitrar actual de desemnare a experţilor în procedurile judiciare este desuet şi se impune actualizarea acestora la standardele anului 2023. Desemnarea aleatorie, în sistem informatizat a experţilor judiciari, ţinându-se cont de încărcătura acestora, ar asigura atât corectitudinea procedurii, cât şi o scurtare a duratei procesului”, a declarat deputata Oana Murariu.

Citește și: VIDEO Va fi război civil în Rusia după căderea lui Putin? 5 întrebări în 10 minute

Proiectul depus propune o procedură informatică de desemnare aleatorie a experţilor care vor întocmi expertizele judiciare similară celei de repartizare a dosarelor completurilor de judecată, cu care sistemul judiciar deja este obişnuit. Noutatea majoră o reprezintă introducerea cu prioritate a criteriului disponibilităţii experţilor în momentul repartizării cauzei către aceştia, algoritmul programului informatic ţinând cont de încărcătura experţilor judiciari. Se va respecta în continuare principiul numirii aleatorii a expertului prin sistem informatizat, dar prin adăugarea acestui algoritm în desemnare cresc şansele ca expertizele să fie efectuate în timp util şi să nu treneze azi de zile în instanţă.

“Promovarea accelerată a soluţiilor digitale în sistemul judiciar reprezintă o formă a respectului pentru cetăţeni, pentru soluţii mai rapide în rezolvarea problemelor românilor şi, în general, ale României. În plus, digitalizarea sistemului judiciar şi administrativ este asumată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, astfel că proiectul USR ajută şi la atingerea jaloanelor asumate”, potrivit USR.

Citește și: „Vulkan Files”: dezinformarea ca formă de terorism

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: INQUAM Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...