Proiectul de lege prin care erau înăsprite pedepsele pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, a picat de Senat din cauză că nu au fost întrunite suficiente voturi pentru o lege organică. Proiectul de lege merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Actul normativ a fost inițiat de premierul Nicolae Ciucă și de ministrul de Interne Lucian Bode și vizează modificări ale Codului Penal care au speriat societatea civilă: pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru ce care comit fapte de ultraj sau deranjează ordinea și liniștea publică. Până acum, aceștia plăteau doar o amendă.
Prevederea controversată este cea prin care pedeapsa se mărește de la 2 la 7 ani de închisoare „dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane împreună“.
Îngrijorarea privind adevăratul scop al acestei modificări a fost amplificată chiar de către anunțul făcut de Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.
„Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean”, scria ministrul de Interne
Opoziția societății civile
50 de organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni au transmis în martie o scrisoare deschisă în atenția senatorilor cu privire la creșterea pedepselor pentru unele fapte care duc la tulburarea ordinii și liniștii publice, în special în contextul unor adunări publice.
Instituind circumstanțe agravante pentru „atingeri grave aduse demnității persoanelor” dacă „fapta este săvârșită de către două sau mai multe persoane împreună”, eliminând posibilitatea sancționării cu amendă și crescând pedepsele, inițiatorii doresc o limitare gravă a spațiului civic, inacceptabilă într-un stat democratic, arată cele 50 de ONG-uri, într-un comunicat de presă.
Propunerea legislativă (L139/2023), inițiată de Lucian Bode și Nicolae Ciucă, prevede, printre altele, modificarea Art. 371 din Codul Penal astfel: „(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.”
Citește și: Ciudata cădere de la etajul al IV-lea a unei fetițe de 12 ani. Ce am aflat
Senatorii liberali nu au votat, nici după modificările aduse de Bode
Proiectul de lege a întrunit doar 56 de voturi, în condițiile în care erau necesare 69. Mai bine de jumătate din senatorii PNL a lipsit. Au fost prezenți doar 18 senatori liberali, 20 fiind absenți.
Potrivit informațiilor PRESShub, o parte dintre parlamentari și-au luat liber special pentru a nu-și pune votul pe un proiect de lege care a stârnit deja proteste consistente din partea societății civile.
Proiectul fusese modificat chiar de inițiatori, după proteste societății civile. Lucian Bode a prezentat Comisiei Juridice din Senat un amendament la propriul act normativ, potrivit Libertatea. Noua formă propusă de Lucian Bode și Nicolae Ciucă:
- Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă;
- Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani;
- Dacă faptele prevăzute sunt comise de o persoană înarmată care are asupra sa un obiect periculos sau care este însoțită de un câine considerat periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
Comisia Juridică din Senat adoptase un amendament prin care faptele de tulburare a ordinii și liniștii publice rămân pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Înăsprirea nejustificată a pedepselor
În forma în vigoare pedeapsa este amenda sau închisoare de la 3 luni la 2 ani. Mai mult, inițiatorii propun circumstanțe agravante: (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către a) două sau mai multe persoane împreună; b) (…), pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
„Fără a comenta oportunitatea creșterii pedepselor pentru violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, pentru amenințări, ori pentru deținerea de arme, considerăm că eliminarea sancțiunii cu amendă și creșterea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice prin atingere adusă demnității persoanelor la 5, respectiv 7 ani, este complet disproporționată și inacceptabilă într-un stat democratic.
Pe scurt, dacă în cadrul unei adunări publice sunt scandate lozinci ce sunt considerate ofensatoare, persoanele care au scandat lozincile sunt pasibile de închisoare între doi și șapte ani. Așa cum se arată și în avizul nefavorabil emis de Consiliul Economic și Social pedeapsa devine echivalentă cu cea pentru ucidere din culpă”, menționează autorii scrisorii.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / George Călin)