Protest la Iași împotriva unei instalații artistice. Un grup cere Primăriei să arate certificatul „de însemnătate istorică”

Data:

O instalație artistică, montată în Piața Unirii din Iași, a stârnit reacții ciudate din partea unora dintre ieșeni. Un „grup de activiști” a trimis o scrisoare Primăriei, care a autorizat montarea lucrării în centrul orașului, în care cere „să fie precizat criteriul prin care este catalogat orice obiect ca și operă de artă atât timp cât nu denotă un model lucrat de creator, nu este atestat de o instituție culturală și nu are un certificat de însemnătate istorică”.

Mai mult, grupul a anunțat și un protest în stradă împotriva labirintului creat din bolovani, pentru miercuri, 24 mai.

Ce a stârnit nemulțumirea unor ieșeni

A Walk in the Park” este denumirea aleasă în mod ironic de creatorul ei, artistul și scenograful Cristian Rusu, pentru un labirint alcătuit din ruine. Lucrarea este expusă în cadrul evenimentului Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești, care se desfășoară la Iași în perioada 19 – 28 mai 2023.

Expoziția se vrea a fi o privire contemplativă către ruinele din noi, într-o lume în care ruinele devin o componentă primordială e existenței. Cutremurul din Turcia, războiul din Ucraina sunt doar două dintre ruinele recente care ne-au impresionat pe toți.

„A Walk in the Park” - Romanian Creative Week 2023
„A Walk in the Park” – Romanian Creative Week 2023

Instalația propusă de Cristian Rusu nu face altceva decât să ne ducă către o stare de contemplare sinceră a ceea ce e în exterior pentru a ajunge acolo unde contează: în noi” este menționat în manifestul instalației artistice.

„Labirintul este funcțional, în sensul că intri printr-o parte și ieși prin alta, dar ideea labirintului este că va fi construit din ruine, din bucăți de la demolări.

Nu avem pereți ficși, ci pereții vor consta din restul de la demolări. Ideea ruinelor și ideea labirintului sunt cele două idei care mă bântuie de mult, ca artist și iată, mi s-a oferit oportunitatea de a le pune laolaltă și de a materializa o instalație. 

Când am gândit proiectul erau și ruinele din Turcia, și ruinele războiului din Ucraina, și până la urmă, sunt ruine din interiorul nostru, pe care trebuie să știm să le privim cu sinceritate și să umblăm cu grijă cu ele.

Ruina, până la urmă, înseamnă deconstrucție și perspectiva reconstrucției”, a explicat artistul Cristian Rusu, potrivit unui comunicat al RCW 2023.

Citește și: A început Romanian Creative Week 2023. 1.000 de creativi români și străini au venit la Iași

Unii ieșeni vor un „certificat de atestare că este o operă de artă”

Lucrarea, care ocupă o mare parte din Piața Unirii, a stârnit reacții negative de la unii ieșeni, care s-au plâns, înainte de deschiderea instalației pentru public, că trebuie să o ocolească și că nu mai au pe unde să se plimbe.

Ulterior, unii dintre nemulțumiți s-au întrebat unde este arta.

„A înnebunit lumea cu totul… aduci nişte moluz în centrul orașului și  am creat un labirint. Bineînțeles, turma de oi va merge şi se va minuna la pietroaie”, crede un ieşean, citat de presa locală.

Labirintul care a stârnit ciudatul scandal de la Iași. Foto Iulian Bănilă
Labirintul care a stârnit ciudatul scandal de la Iași. Foto Iulian Bănilă

„Groaznic! Trebuia expus în altă parte, nu vă mai jucați cu răbdarea și simțul artistic al ieșenilor! Cine gustă astfel de artă, ar trebui să o poată găsi oriunde, dar nu în piața publică a urbei!” și „Aş fi curios să știu cine din primărie stabilește valoarea artiștilor care expun aceste creații numai de ei înțelese. A mai fost unul acum doi ani care a expus o formă nedefinită compusă din mochetă, profile de aluminiu și alte materiale de construcții” sunt alte reacții notate de publicația locală Evenimentul.  

Mai mult, un grup a solicitat Primăriei Iași, în solicitarea pentru autorizarea unui protest împotriva lucrării, să fie precizat criteriul prin care este catalogat orice obiect ca și opera de artă, atât timp cât nu denotă un model lucrat de creator, nu este atestat de o instituție culturală și nu are un certificat de însemnătate istorică.

În solicitarea de autorizare a protestului se mai menționează că a fost blocat accesul la circulație și la recreere în special a copiilor și bătrânilor.

„Autorul se pare că a consolidat o relație contractuală cu Primăria Municipiului Iași, fiind la o a doua expoziție, după o alta la fel de batjocoritoare cu expunerea de fiare sudate pentru care plătiți din banii ieșenilor neglijând adevărații artiști și adevăratele opere de artă, autorul fiind refuzat vehement în orașul Cluj, din care provine deoarece reprezentanții municipalității nu au încadrat aceste expoziții ca opere de arta sau alta semnificație culturala/istorica/educațională atestata”, scrie reprezentantul protestarilor, Pavel Pantea, citat de Tele M Iași.

Sunt și laude la adresa instalației artistice

„Ce se întâmplă în Piața Unirii mi se pare curajos. Arta nu e doar despre frumos. Nu e obligatoriu ca arta să poată fi agățată în cui, să poată fi etalată în sufragerie. Nici măcar să dureze sau să fie eternă.

Arta poate fi militantă. Arta te poate pune pe gânduri. Uneori, arta îndeamnă la reflecție. Arta poate crea disconfort. Arta depinde și de context. În unele cazuri, forța artei e dată de estetic. În altele, ideea e cea care dă forță. Sau ambele”, scrie ieșeanul Iulian Bănilă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto principală: Cassian Mitu

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...