PROTEST Primăria Sinaia distruge o zonă istorică pentru o parcare supraterană

Data:

Mai multe forțe civice din Sinaia, Breaza, Brașov, București și Urziceni vor protesta sâmbătă, 18 martie, de la ora 11:00, în fața Primăriei din Sinaia împotriva unui proiect girat de primarul Vlad Oprea, ce ar permite construcția unei parcări supraetajate care ar mutila patrimoniul istoric și natural al orașului, prin distrugerea definitivă a Aleii Caraiman.

Aleea Caraiman este una dintre zonele cele mai frumoase și cu cea mai mare încărcătură istorică din România. Primarul Vlad Oprea, lipsit de orice urmă de viziune și abandonând orice scrupule pentru a urma interese obscure, urmărește să o distrugă împreună cu dealul dintre Gara Sinaia și Hotel Caraiman și forțează construcția unei parcări monstruoase, care va mutila părți istorice ale orașului și-i va răpi din moștenirea sa prețioasă.

„Desigur că orașul are nevoie de parcări, dar aceste dezvoltări urbane trebuie să fie amenajate doar în locurile care respectă toate normele de urbanism și care asigură protejarea patrimoniului istoric și cultural. Nu putem pune în pericol monumente istorice, distruge spații verzi sau tăia păduri cu scopul dezvoltării urbane, există soluții alternative la acest proiect care nici măcar nu au fost luate în calcul de primarul Oprea” a transmis Dan Trifu de la Eco-Civica, într-un comunicat de presă trimis de organizatorii protestului.

Unele locuri trebuie să rămână așa cum le știm

„Parcurgerea la picior a Aleii Caraiman de la Gara Sinaia până la parcul Dimitrie Ghica este un ritual de neînlocuit și sănătos pentru corp și suflet. Este unul dintre locurile acelea puține unde revenim de multe generații și simțim că timpul a stat.

Când totul se schimbă, unele locuri trebuie să rămână așa cum le știm. Sunt hrană pentru suflet și ar fi o traumă pentru mulți ca Aleea Caraiman să rămână doar în tablouri”, adaugă Gabriel Păun, președintele Agent Green.

„Din păcate, primarul Vlad Oprea a rămas surd la orice argumente raționale și legale și continuă cu proiectul său distructiv și abuziv. Societatea civilă nu poate asista pasiv cum un edil, despre care aflăm tot mai des în ultima vreme că acționează în disprețul legii, distruge Sinaia, orașul regal, perla Văii Prahovei și una dintre cele mai importante atracții turistice ale României”, a mai declarat Diana Voicu, președinte Inițiativa România.

„Nu-i niciun secret că e nevoie de infrastructură rutieră pe Valea Prahovei, dar la fel de clar este că soluția Primăriei Sinaia este dintre cele mai proaste. Cetățenii nu trebuie să accepte superficialitatea și inconștiența cu care primarul vrea să rezolve problema parcărilor prin distrugerea unui element important din patrimoniul natural și cultural al comunității”, a mai declarat Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei pentru păduri și biodiversitate, Greenpeace România.

Parcăm pe panta muntelui

Organizatorii arată că nu poți să distrugi Aleea Caraiman ca să faci parcare! Sinaia este o stațiune turistică montană, cine vine la Sinaia vine pentru peisaje, pentru aerul curat, dar și pentru a face mișcare.

„Pare că încercăm să mutăm obiceiul acesta de a parca în ușa liftului (dacă se poate) din marile orașe, pe panta muntelui.

Înțelegem necesitatea locurilor de parcare în stațiune pentru că este una foarte frecventată, dar cerem administrației publice să ia măsurile astea cu responsabilitate și nu doar de dragul confortului!”, a menționat și Angi Șerban, Corupția Ucide

Ordinul Arhitecților din România a transmis, la rândul său, ca autoritate în materie de urbanism, că ”în cazul stațiunii Sinaia, este necesară identificarea unei soluții de amplasare a parcării de tip Park&Ride care să nu pună în pericol identitatea localității”.

Protestul este sprijinit de Agent Green, Inițiativa România, Declic, Fundația Eco-Civica, Corupția Ucide, Ziar Sinaia și Greenpeace.

Link event facebook: https://fb.me/e/5yTZG1g7X

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Constituția centenară

La sfârșitul acestei săptămâni se împlinesc 100 de ani...

Aktual24: Cotele la pariuri privind viitorul președinte al României. Geoană stă cel mai bine, Simion apare pe locul 6, Firea e pe 10

O casă de pariuri oferă clienților posibilitatea de a-și încerca norocul și în privința alegerilor prezidențiale. Cei mai mulți cred că Mircea Geoană va fi viitorul președinte al României.

Centru de Prevenție COVID-19 și alte Boli Infecțioase, înființat de UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca înființează „Centrul de Prevenție COVID-19 și alte Boli Infecțioase”, în cadrul programului UBBMed.

Profesor de matematică, lăsat fără bani de un puşti, prin telefon

A încercat să-i învețe matematica pe unii deținuți, dar a căzut victimă unui hoț în vârstă de numai 15 ani. Este pățania unui botoșănean, cadru didactic la o unitate de învățământ special, care a rămas fără bani în cont, după ce și-a pierdut telefonul mobil.