Putin are nevoie de URSS-ul respectat și temut din anii ’50

Data:

spot_img

În 1939, populația URSS era 168 milioane. SUA aveau 130 milioane. În 1985, URSS ajunsese la 272 milioane. SUA la 238 milioane. Avantajul crescuse de la 30 milioane la 34 milioane în ciuda pierderilor mari din Al Doilea Război Mondial. Și era consistent. Acum, tot fostul URSS, inclusiv țările baltice, au 289 milioane. SUA a trecut la 331 milioane.

O refacere magică și instantanee a URSS tot ar produce cam 2/3 din populația UE și o populație mai mică decât populația SUA. URSS refăcut ar avea 2,9% din PIB-ul global, cam cât Marea Britanie sau Franța, dar sub Germania.

(Oamenii și PIB-ul au relevanța lor, dar țara rezultată e de fapt stearpă, un animal relativ mare cu un creier simplu. În niciun domeniu de evoluție economică sau tehnologică Rusia nu e pe unul din primele locuri.

Citește și: S-a întors la Iași și câștigă mai bine decât în Marea Britanie. 2 roți și bani europeni i-au livrat succesul

De la IT la genetică, trecând prin explorarea spațiului, entertainment și medicină, totul este un „hai că merge și așa” sau o hackereală. Sunt oameni foarte deștepți printre cei 289 de milioane de virtuali sovietici, dar sunt foarte puțini și prizonieri ai unei infrastructuri umane și sociale lugubre).

Visul maximal al lui Putin este, de fapt, prea puțin și foarte puțin.

Trauma individuală pe care a experimentat-o în 1989 îl face să raporteze încă totul la repere care se surpă în timp ce se gândește la ele. El de fapt are nevoie nu de URSS, ci de URSS-din-1985 sau, dacă e să fim mai direcți, URSS-ul respectat și temut din anii ’50, cu ceva realizări globale (Sputnik). Dar în trecut nu te poți întoarce. Poate că următoarea mână aflată la conducere va continua traiectoria schelălăită de attention-seeking Coree-de-Nord-dar-cu-chirilice.

Citește și: Armele legale împotriva extremismului: cum sunt ajutați de justiție profanatorii

Sau mai multora de la Sankt Petersburg și poate și Moscova le va pica fisa că Federația Rusă ar avea 25% (!) din parlamentarii Uniunii Europene dacă ar fi membru și că miza istorică (și isterică) este cum să reziste Chinei.

În clipa asta e posibil să trăim repetiția a altceva, dar e probabil să trăim de fapt 1979, cu Putin în rolul lui Brejnev și Ucraina un nou Afghanistan.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Barbu Mateescu este sociolog. A absolvit cursurile University of Pennsylvania (studii de lungă durată), specializându-se în sociologia politică.
1 COMENTARIU
  1. […] (Oamenii și PIB-ul au relevanța lor, dar țara rezultată e de fapt stearpă, un animal relativ mare cu un creier simplu. În niciun domeniu de evoluție economică sau tehnologică Rusia nu e pe unul din primele locuri, scrie Barbu Mateescu în PressHub.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...