Putin, tot mai aproape de eşec. Ucraina contraatacă forţele ruseşti în estul ţării

Data:

Rusia a atacat poziţii în estul Ucrainei, încercând să încercuiască forţele ucrainene din Donbas şi să respingă o contraofensivă în jurul oraşului Izium.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că ofensiva Rusiei în Donbas a stagnat şi că Ucraina ar putea câştiga războiul, un rezultat pe care puţini analişti militari l-au prezis la începutul conflictului.

„Războiul Rusiei în Ucraina nu decurge aşa cum a plănuit Moscova”, a declarat Stoltenberg reporterillor, duminică.

De la jumătatea lunii aprilie, forţele ruseşti şi-au concentrat o mare parte din puterea de foc pe încercarea de a captura două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas.

Moscova a recunoscut independenţa autoproclamatei Republici Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk din Donbas cu câteva zile înainte de a-şi lansa invazia în Ucraina.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat că Rusia a pierdut aproximativ o treime din forţa de luptă terestră desfăşurată în februarie, iar ofensiva sa din Donbas a rămas „semnificativ în urmă”.

Pe lângă faptul că a pierdut un număr mare de oameni şi mult echipament militar, Rusia a fost afectată de sancţiuni economice, în timp ce statele occidentale au oferit Ucrainei ajutor militar.

Ucraina a desfăşurat multe dintre noile obuziere americane M-777 pe linia frontului, iar Washingtonul a livrat toate cele 90 de piese de artilerie pe care trebuia să le trimită, cu excepţia uneia, a declarat ambasada SUA la Kiev.

Parlamentarii americani vor continua, săptămâna aceasta, eforturile de a trimite mai mult ajutor.

Lupte în jurul Izium

Trupele ucrainene au primit un impuls moral puternic în urma victoriei ţării la concursul de cântece Eurovision din weekend, unii spunând că acesta este un semn al victoriilor care vor urma pe câmpul de luptă.

„Am arătat că nu numai putem lupta, dar putem şi să cântăm foarte frumos”, a declarat Vitali, un soldat cazat la nord de Kiev.

Cele mai intense lupte au părut să se desfăşoare în jurul oraşului Izium, aflat în estul Rusiei, unde Moscova a declarat că a lovit cu rachete poziţii ucrainene.

Forţa operativă a forţelor comune ale Ucrainei a declarat că trupele sale au respins 17 atacuri duminică şi au distrus 11 echipamente ruseşti. Comandamentul forţelor aeriene ucrainene a precizat că forţele ucrainene au doborât două elicoptere, două rachete de croazieră şi şapte drone, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"
1 COMENTARIU
  1. Cine ar fi crezut ? Sa nu uitam totusi cuvintele lui J.R.Biden spuse inca de la inceputul confrunatarii : „ nici nu stie ce il asteapta ” .Acum vedem si noi diferentele uriase intre cerintele Rusiei adresate SUA , UE si NATO , ca parte a conditiei de neincepere a conflictului ,din primele zile de razboi , cu referire la pozitionarea NATO si la intorcerea intregului sistem de aliante in anii 1997 si efectul contrar obtinut de catre rusi .Nu numai ca Ucraina pare a cistiga conflictul dar NATO si UE ies intarite din aceasta confruntare ,ce dincolo de regretabilele pierderi de vieti omenesti (la guerre comme à la guerre), isi adauga structurilor NATO si Suedia si Finlanda .O data cu aparitia integrarii celor doua tari nordice in NATO problemele Rusiei cu Ucraina par o „ joaca de copil ”.Un nou front este deschis si Rusia nu are , in acest moment , capacitatea economica si militara sa asigure cei 1300 de noi km adaugati granitelor NATO cu Rusia .Dealtfel ,capcana , se vede bine , a functionat .Decizia ,eronata, de intrare cu trupe in Ucraina (tineti minte cum logic nimeni nu credea ca se va intimpla asta)si razboiul fratricid declansat (nu aveau nevoie de asa ceva )a permis Aparitia unei unitati Europene si a unei largiri a NATO ce impreuna cu sanctiunile, pregatite din timp si etapizat aplicate ,toate acestea , la un loc , fac ca Rusia sa fie infrinta pe mai toate planurile confruntarii .Mediatic Rusia a pierdut partida asa cum si in teren se pare ca se intimpla . Romania a jucat perfect si deciziile recente fac din Romania un pol de putere si stabilitate in zona .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată pentru luare de mită | Crișana

Inspector șef adjunct al ITM Bihor, trimis în judecată...

Flagelul care afectează milioane de vieți | The Epoch Times-Romania

Flagelul care afectează milioane de vieți a fost discutat...

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură | Puterea a cincea

Expoziția-muzeu Triaj: educație prin cultură, reprezintă o versiune reinterpretată a...

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la 15,1 miliarde de kilometri de Pământ |Aktual24

NASA a reparat computerul sondei Voyager 1, aflată la...