Rafila s-a supărat pe români: au „obligația” morală să ridice pastilele de iodură de potasiu

Data:

Doar aproximativ 390.000 de pastile de iodură de potasiu, din cele peste 30 de milioane de comprimate achiziționate de către Ministerul Sănătății, au fost ridicate de români din farmacii. Altfel, doar 1% dintre comprimate au fost distribuite, cetățenii sub 40 de ani nefiind receptivi la apelurile făcute de ministerul condus de Alexandru Rafila să le preia cât mai repede.

Iodura de potasiu de 65 de miligrame, achiziționată de către Ministerul Sănătății cu 6 milioane de euro, trebuie înghițite de către persoanele sub 40 ce ani, doar în cazul expunerii la iod radioactiv, ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

De ce s-au cumpărat 30 de milioane de pastile

Decizia de a achiziționa pastile a venit în contextul războiului din Ucraina, după ce centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de către ruși, iar în zonă s-au dat lupte grele. La nivel internațional, au existat îngrijorări că rachetele lansate de ruși în regiune ar putea lovi centrala, declanșând un nor radioactiv care să afecteze Europa.

Citește și: VIDEO Cum s-ar răspândi în Europa materialul radioactiv de la centrala Zaporojie

De asemenea, încă există riscul ca Rusia să folosească arme nucleare tactice, în contextul în care pierde teren în fața armatei ucrainene.

Citește și: Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor vizita centrala nucleară Zaporojie

Ministerul Sănătății vorbește în premieră de „obligație”

Doar 218.781 de români au ridicat comprimatele de iodură de potasiu, în baza unei rețete, din farmacii. În acest context, senatorul USR Marius Bodea a întrebat Ministerul Sănătății ce se întâmplă cu cele peste 29,5 de milioane de pastile care au rămas în depozite.

În răspunsul oferit parlamentarului, instituția a precizat că „pornind de la refuzul medicilor de a distribui iodură de potasiu, distribuitorii de medicamente au transmis Ministerului Sănătății că vor distribui gratuit iodura de potasiu în baza angajamentelor pe care și le-au luat în situații de management de risc.”.

Totuși, medicii de familie nu au fost scoși complet din schema de distribuție: comprimatul poate fi luat din farmacii doar printr-o rețetă eliberată de către aceștia.

În acest context, Ministerul Sănătății a făcut o precizare interesantă: „Nu există pierderi, nu există risipă, ci doar obligația fiecărui cetățean cu vârsta sub 40 de ani de a se prezenta la medicul de familie să-și ridice prescripția și apoi să meargă să-și ridice comprimatele.”

Citește și: Oana Dincă, membru CNA: CV-uri diferite, 14 contracte cu statul, susținere politică

„Obligația morală” pentru români

PRESShub a cerut lămuriri de la Ministerul Sănătății. Am întrebat la ce „obligație” se face referire în răspunsul către senatorul Marius Bodea, în condițiile în care public s-a afirmat că ridicarea pastilelor de iodură de potasiu este facultativă.

„În ordinul aprobat de ministrul Sănătății nu se regăsește obligativitatea ridicării comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. pentru persoanele sub 40 de ani.

Însă distribuția și ridicarea comprimatelor este o măsură strict preventivă, iar medicii de familie și populația eligibilă trebuie să aibă un comportament responsabil, fiind o măsură foarte importantă în caz de accident nuclear. În documentul la care faceți referire, sensul cuvântului «obligație» este acela de datorie morală a cetățenilor României”, a răspuns Ministerul Sănătății, pentru PRESShub.

Farmaciile eliberează medicamentul, gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emise de medicul de familie în formatul original. De asemenea, pun la dispoziția persoanei care ridică medicamentul în numele pacientului și informațiile privind modul de administrare.

Răspunsul Ministerului Sănătății, pentru PRESShub, despre pastilele de iodură de potasiu
Răspunsul Ministerului Sănătății, pentru PRESShub, despre pastilele de iodură de potasiu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / George Călin

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related