Răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele care au trecut prin boală și s-au și vaccinat sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin

Data:

spot_img

RO Vaccinare a prezentat joi câteva concluzii privind vaccinarea și noua tulpină Omicron, dintr-un material realizat de Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară.

Studiile de până acum arată o scădere semnificativă a eficienței vaccinării împotriva infecției și a bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron în comparație cu Delta și alte variante anterioare.
Vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării și a evoluției severe, iar doza de rapel (booster) crește semnificativ nivelul de protecție împotriva Omicron. Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

Studii recente privind Omicron

Încă de la descoperirea acesteia se cunoștea că varianta Omicron a acumulat un număr mare de mutații în regiuni care ar putea afecta eficiența răspunsului imun post-vaccinare, post-infecție și unele terapii cu anticorpi monoclonali.Primele studii de laborator, apărute la scurt timp de la declararea Omicron ca variantă de îngrijorare, ne-au arătat că activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută față de Omicron.
Aceste date sugerau o scădere semnificativă a protecției față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei infectați anterior.

Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecția față de evoluția severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecție.

Răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele care au trecut prin boală și s-au și vaccinat (indiferent de ordine) sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema inițială de vaccinare.

Primele studii, majoritatea preliminare, din lumea reală confirmă faptul că varianta Omicron are un potențial mult mai mare de reinfectare a persoanelor trecute anterior prin boală și erodează semnificativ protecția oferită de vaccinare în privința infectării, comparativ cu variantele anterioare. În schimb, eficiența împotriva formelor severe de boală rămâne încă ridicată și pentru Omicron și crește semnificativ la administrarea dozei de rapel.

Un studiu preliminar al Imperial College estimează riscul de reinfecție cu Omicron ca fiind de 5.4 ori mai mare decât cel observat pentru Delta. Pentru variantele virale anterioare, datele din studiul SIREN din UK arătau o eficiență de 85% a infecției prealabile în a proteja față de reinfecție în primele 6 luni în rândul cadrelor medicale. În acest studiu, protecția conferită de infecția anterioară a scăzut la 19% (CI95: 0-27%) față de Omicron. https://www.imperial.ac.uk/…/omicron-largely-evades…/

Un studiu din Africa de Sud ce compară eficiența vaccinării în perioada dominantă Omicron cu perioada dominantă Delta arată că vaccinarea are o eficiență de 70% (CI95: 62-76%) împotriva spitalizării în valul Omicron. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de eficiența de 93% calculată pentru valul Delta, dar arată că vaccinarea încă protejează semnificativ față de riscul de spitalizare în urma infecției cu Omicron. Studiul nu evaluează și eficiența unei doze booster și se limitează la persoanele vaccinate cu vaccinul Pfizer / BioNTech.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2119270

Un alt studiu preliminar din Africa de Sud ce evaluează riscul de spitalizare în rândul personalului medical vaccinat cu vaccinul Janssen arată că eficiența vaccinării împotriva spitalizării crește de la 65% (CI95: 31-81%) la 84% (CI95: 67-92%) începând cu 2 săptămâni de la administrarea dozei booster (la 6-9 luni de la vaccinarea primară). Eficiența împotriva spitalizării se menține la 85% (CI95: 54-95%) cel puțin în perioada de 1-2 luni de la administrarea booster-ului Janssen. https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2021.12.28.21268436v1

În privința protecției față de infecție indiferent de severitate (incluzând cazurile asimptomatice), un studiu preliminar din Canada arată o scădere drastică a eficienței vaccinării cu schema primară în fața Omicron comparativ cu cea observată pentru Delta. La mai mult de o săptămână de la doza booster, eficiența împotriva infecției cu Omicron crește la 37% (CI95: 19-50%). Comparativ, doza booster crește eficiența împotriva infecției cu Delta la 93% (CI95: 92-94%). Studiul nu evaluează eficiența împotriva spitalizării și a evoluției severe abolii. https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2021.12.30.21268565v1

Un alt studiu preliminar efectuat de Universitatea Edinburgh pe datele din Scoția arată o creștere de 10 ori a riscului de reinfecție cu Omicron comparativ cu Delta la persoanele cu istoric de test pozitiv pentru SARS-CoV-2. În acest studiu, doza booster de vaccin a arătat o eficiență de 57% (CI95: 55-60%) împotriva COVID-19 simptomatic cauzat de Omicron în comparație cu schema primară de vaccinare administrată cu mai mult de 25 de săptămâni anterior. Studiul evaluează riscul de boală simptomatică și nu de evoluție severă a COVID-19. Protecția observată este similară, indiferent de tipul de vaccin folosit în schema primară și booster. https://www.pure.ed.ac.uk/…/Severity_of_Omicron_variant…

Raportul din 31 decembrie al Agenției de Sănătate din Marea Britanie arată și el o scădere semnificativă a eficienței vaccinării împotriva Omicron în special împotriva bolii simptomatice comparativ cu Delta. În privința riscului de infecție Omicron și spitalizare, vaccinarea cu schema primară de 2 doze a avut o eficiență de 72% (CI95: 55-83%) în primele 24 de săptămâni ce a scăzut la 52% (CI95: 21-71) la o perioadă mai lungă de timp. Doza booster a crescut eficiența împotriva spitalizării cu Omicron la 88% (CI95: 78-93%): https://assets.publishing.service.gov.uk/…/Technical…

Un studiu preliminar din Danemarca, ce evaluează riscul de transmisie în casă a variantei Omicron arată că aceasta este de 2.7-3.7 ori mai infecțioasă decât Delta în rândul persoanelor vaccinate. Același studiu arată că persoanele ce au primit o doză booster au o transmisibilitate redusă (OR 0.72, CI:0.56-0.92) în comparație cu persoanele vaccinate doar cu schema primară. În același timp, persoanele nevaccinate au un risc crescut de transmisie (OR 1.41, CI:0.56-0.92) în comparație cu persoanele vaccinate cu schema primară. În plus, doza booster scade de aproape 2 ori susceptibilitatea față de infecția cu Omicron în urma unui contact casnic cu o persoană pozitivă (OR 0.54, CI: 0.40-0.71).https://www.medrxiv.org/…/2021.12.27.21268278v1.full.pdf

Deși încă preliminare, toate aceste date arată o scădere semnificativă a eficienței vaccinării împotriva infecției și a bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron în comparație cu Delta și alte variante anterioare. Cu toate acestea, vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării și a evoluției severe. Doza booster crește semnificativ nivelul de protecție împotriva Omicron. Deși impactul asupra răspândirii Omicron va fi mai mic decât cel observat pentru variantele anterioare, vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor booster persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar.

Material realizat de Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.#ROVaccinare#StrongerTogether#RomâniaÎnvingePandemia#TotulVaFiBine#PROvaccinare#NUVREAU#PovestiDeLaVaccinare#preamultasuferinta

Citește și: Setul de instrumente propus de Comisia Europeană, care îi ajute pe elevi să separe ceea ce este real de ceea ce este fals în online (presshub.ro)

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related