A fost chemată în instanţă şi Primăria Iaşi care nu a avut nicio împotrivire. Doar că magistraţii au considerat că statul avea drept de preemţiune, biserica fiind monument istoric.
O parohie din Copou încearcă să demonstreze în instanţă că propriul lăcaş de cult există şi îi aparţine. După aproape 2 ani de judecată, Tribunalul a respins acţiunea. Existenţa bisericii vechi de peste 200 de ani şi proprietarul acesteia vor fi stabilite de magistraţii Curţii de Apel.
Biserica „Buna Vestire“ a fost construită în perioada 1816-1818 de către vornicul Ion Tăutu, printre ctitorii săi numărându-se şi Mihail Kogălniceanu, a cărui casă, devenită muzeu, se află în imediata apropiere a lăcaşului. De altfel, marele om de stat avea să se căsătorească aici.
La 1948, terenul de aproximativ 6.000 mp din jurul bisericii era menţionat în inventarul parohiei ca aparţinând bisericii. Cum însă propriul inventar nu are valoarea juridică a unui act de proprietate, după 1989 parohia a început demersurile pentru întregirea propriului patrimoniu. Prin două sentinţe judecătoreşti, emise în 2009 şi 2017, instanţa a recunoscut dreptul de proprietate a parohiei asupra terenului pe care este amplasată biserica, a casei parohiale şi a anexelor aferente. Dreptul de proprietate a fost recunoscut prin uzucapiune, care presupune că un imobil nerevendicat devine proprietatea celui care îl stăpâneşte netulburat o perioadă suficient de îndelungată.
Citește articolul integral în Ziarul de Iași