Războiul din Ucraina: Își pierde Germania rolul de lider al UE?

Data:

Cel târziu de la începutul războiului, Germania a suferit de o gravă lipsă de credibilitate în fața partenerilor săi, care au perceput-o ca prietenă a Moscovei. Acest lucru ar putea schimba echilibrul de putere în UE.

Anul trecut, mandatul de cancelar al Angelei Merkel se apropia de sfârșit. La despărțirea de ea, tovarășii politici s-au întrecut în ode, numind-o pe Merkel ”cel mai important lider din UE și unul dintre cei mai importanți din Occident”. Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a spus despre fosta cancelară că reprezintă ”un monument” și o ”incandescentă lumină a proiectului nostru european”. 

Însă Merkel este persoana care, în cei 16 ani de guvernare, a contribuit la împiedicarea aderării Ucrainei la NATO și a aprobat gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică, din Rusia în Germania, la scurt timp după ce Moscova a ocupat peninsula ucraineană Crimeea. Nimic din toate acestea nu au fost de interes la ieșirea din scena politică a Angelei Merkel. 

O lume diferită

La 24 februarie anul acesta, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat: „Ne-am trezit într-o lume diferită”. Invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap nu numai ordinea postbelică a Europei, ci și evaluarea Germaniei cu privire la politica sa față de Rusia. La începutul lunii aprilie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a invitat-o pe Merkel în suburbia Kievului pentru a vedea „la ce a dus politica de concesii către Rusia timp de 14 ani” – evident cu referire la imaginile cu cadavrele din Bucea.

Recent, autorul ucrainean Andrei Kurkov a declarat pentru Deutsche Welle că simte „o mulțime de emoții antigermane” în țară. „Angela Merkel este numită în mod deschis vinovată.”

Acuzații vin și din Polonia și din statele baltice iar ele nu sunt îndreptate doar împotriva lui Merkel, ci mai degrabă împotriva unei întregi generații de politicieni germani care spun că au văzut în schimburile comerciale un instrument ce poate schimba în bine Rusia. Fostul ministru german de externe și actualul președinte federal Frank-Walter Steinmeier a recunoscut că a făcut „greșeli de judecată” care au știrbit grav credibilitatea Germaniei. 

Atât în Germania, cât și în străinătate, de-a dreptul scandalos este considerat rolul colegului său de partid social-democrat, Gerhard Schröder, care nu dorește să se dezică de Putin. 

Este reală „schimbarea vremurilor”?

La începutul războiului, cancelarul Olaf Scholz proclama în Bundestag „schimbarea vremurilor”, subliniind că guvernul german și-a învățat lecția. Pe de altă parte, același Scholz a avertizat asupra unui al treilea război mondial, a ezitat cu livrările de arme către Ucraina și cu un boicot energetic extins împotriva Rusiei. Prin urmare, nu toată lumea crede în „schimbarea vremurilor”. De pildă, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe Scholz că blochează în continuare sancțiuni mai severe împotriva Rusiei, titreazĂ DEUTSCHE WELLE.

Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

1 COMENTARIU

  1. Haideti sa nu uitam .Uniunea Europeana are la baza construirii sale o intelegere intre cele doua mari natiuni ale Europei Franta si Germania si ea reuseste sa ajunga o Uniune de 27 de state beneficiind de caderea URSS.Timp de 30 de ani statele din UE au fost beneficiarele ce au consumat ,discretionar,(nu stim cita parte de coruptia a existat in aceasta formula de consum ) petrol si gaze din Rusia .Momentul , ne aduce , in fata , razboiul ruso-ucrainean ce pare a fi unul pornit datorita informatiilor false puse la dispozitie din interior si din exteriorul Rusiei sau (si )din razbunare .Demisiile din structurile militare , disparitia unor decidenti din spatiul politic public , mortii din rindul generalilor si sinucigasii ,fosti sefi de capacitati economice ca si probabila coruptie sistemica , toate la un loc , pot fi cauza generatoare a nevoii de razbunare . Rusia doreste sa distruga tot .Va imaginati care sunt motivele ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: