A fost găsită o soluție în disputa privind cerealele blocate în Ucraina, după ce Kievul a reușit să ajungă la un acord cu Rusia pentru a relua exporturile. Ce înseamnă acest lucru pentru noi toţi?
Ce rol joacă Ucraina în securitatea alimentară globală?
Ucraina este unul dintre cei mai importanți producători de cereale din lume, cultivând și exportând în principal grâu, porumb și orz. Potrivit Comisiei Europene, Ucraina reprezintă zece la sută din piața mondială a grâului, 15 la sută din piața porumbului și 13 la sută din piața orzului. Țara este totodată cel mai important jucător de pe piața uleiului de floarea-soarelui (peste 50 % din comerțul mondial).
Citește și: Atac al rușilor la Odesa, la o zi după acordul privind cerealele, girat de ONU
Cine cumpără cereale de la ruşi şi ucraineni
Porumbul și grâul sunt cele mai cultivate cereale din lume. În cazul în care un exportator major, precum Ucraina, nu mai livrează, consecințele asupra securității alimentare globale sunt grave.
Care sunt cei mai mari producători de grâu, porumb și orz?
Potrivit statisticilor Departamentului de Agricultură al SUA, Ucraina a fost al șaptelea producător mondial de grâu în 2021/22, cu 33 de milioane de tone. Doar Australia, SUA, Rusia, India, China şi UE – pe primul loc, dacă adunăm toate țările comunitare – au produs mai mult.
În ceea ce privește porumbul, Ucraina se află pe locul șase. De la jumătatea anului 2021 până la jumătatea anului 2022, mai mult porumb s-a cultivat doar în Argentina, UE, Brazilia, China și, pe primul loc, în SUA. În ceea ce privește orzul, Ucraina este al patrulea mare producător mondial. Înaintea ei se află Australia, Rusia și, pe primul loc, UE.
Cine importă în principal aceste cereale?
Potrivit Observatorului de Complexitate Economică (OEC), un site de vizualizare a datelor de comerț internațional, cei mai mari importatori de grâu în 2020 au fost: Egipt (5,2 miliarde de dolari), China (3,47 miliarde de dolari), Turcia (2,44 miliarde de dolari), Nigeria (2,15 miliarde de dolari) și Indonezia (2,08 miliarde de dolari). Cel mai mare cumpărător de grâu din Ucraina a fost în special Egiptul, după cum arată și următorul grafic.
Exporturi de cereale din Ucraina şi Rusia
În ceea ce privește porumbul, principalii importatori în 2018 au fost Mexic (3,14 miliarde de dolari), Japonia (2,94 miliarde de dolari), Coreea de Sud (1,92 miliarde de dolari), Vietnam (1,85 miliarde de dolari) și Spania (1,72 miliarde de dolari). Nu există cifre mai recente pe siteul OEC. Principalii cumpărători de porumb din Ucraina au fost Olanda, Spania și China.
Pentru orz, principalele țări importatoare în 2020 au fost China (1,77 miliarde USD), Arabia Saudită (1,38 miliarde USD), Olanda (512 milioane USD), Belgia (369 milioane USD) și Germania (307 milioane USD). Cel mai mare cumpărător de orz ucrainean a fost China.
Cum afectează războiul Rusiei în Ucraina piața mondială a cerealelor?
Transporturile de cereale au fost suspendate din cauza blocadei impuse de Rusia asupra porturilor ucrainene, alimentând temerile legate de penurie la nivel mondial și creștererea bruscă a prețurilor. Potrivit ONU, până la jumătatea lunii mai, prețurile de export pentru grâu și porumb au atins niveluri fără precedent, cu urmări severe, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia, unde pandemia și consecințele ei au înrăutățit permanent situația alimentară.
Însă, de atunci, piața cerealelor s-a relaxat din nou. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că, în pofida războiului din Ucraina, recolta mondială de cereale din acest an va fi probabil doar marginal mai mică decât cea din 2021. Iar perspectiva acordului de acum între Ucraina și Rusia a sporit speranțele pentru noi exporturi de cereale ucrainene.
Ce înseamnă noul acord între Ucraina și Rusia?
În urma acordului încheiat în Turcia, cele 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina ar trebui să poată fi în sfârșit exportate. Mai mult, exportul de cereale și îngrășăminte rusești, restricționat în cursul sancțiunilor împotriva Rusiei, va fi facilitat din nou.
Acordul prevede între altele coridoare securizate în Marea Neagră între Ucraina și Bosfor. Totodată, navele aflate pe aceste coridoare, precum și porturile implicate nu vor putea fi atacate. Exportul de cereale va fi monitorizat de un centru de control din Istanbul, care va fi condus de ONU și va avea în componență reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei și Turciei.
Pentru securitatea alimentară globală, acordul dintre Ucraina și Rusia este o veste bună și importantă. Cerealele ucrainene sunt necesare de urgență pe piața mondială, mai cu seamă în Asia și Africa. Izbucnirea războiului rusesc de agresiune din Ucraina, a determinat Națiunile Unite să avertizeze asupra celei mai mari crize alimentare din ultimele decenii.
Preluare Deutsche Welle!
Foto: Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!