„Războiul este pace”. Cum vrea Kremlinul să ne convingă că Vestul este vinovat

Data:

spot_img

Anunțul de miercuri al președintelui Vladimir Putin, prin care a lansat mobilizarea parțială și a amenințat lumea cu arma nucleară a fost însoțit de un mesaj orewllian pe mediile de dezinformare ale Kremlinului.

(O analiză detaliată a acestor mesaje poate fi consultată pe EUvsDisinfo, organismul anti-dezinformare al Comisiei Europene)

Organismul european a observat trei idei principale lansate imediat în mediile controlate de Kremlin și pe care le regăsim preluate cu sârg inclusiv de comentatori și influenceri de la noi, cu opinii cunoscute pro-ruse.

Prima idee: „Occidentul este vinovat pentru actuala escaladare”.

„Dacă ei nu se opresc, războiul nuclear va deveni o realitate”, spune prezentatoarea TV Olga Skabeeva, moderatoarea emisiunii de seară de la Rossiya-1, supranumită „Păpușa de fier” a lui Vladimir Putin, pentru duritatea cu care îi trata pe liderii opoziției, înainte ca aceștia să ajungă la închisoare.

Regăsiți această idee preluată în România:

  • în ZIUA NEWS
  • Solid News
  • sau pe Facebook

De fapt, nimeni nu a atacat Rusia și nici nu și-a pus în plan să o facă.

Citește și: Sunt arestați elvețienii, dacă încălzesc locuințele la peste 19 grade? Fals.

Iar adevărul dur este că nimănui nu-i păsa, în realitate, de Rusia. Nimeni n-o vedea mai mult decât ca pe o uriașă benzinărie și o sursă de turiști, cam zurlii, dar mulți dar cu dare de mână.  

Această subestimare a capacității și mai ales a dorinței Rusiei de a declanșa un război la scară largă a fost o greșeală de analiză din partea cancelariilor occidentale, mai ales a Berlinului și Parisului.

Totuși, nu Occidentul are trupe pe teritoriul Rusiei, ci Rusia a invadat Ucraina.

Nu Occidentul organizează așa-zise referendumuri de anexare pe teritoriul Rusiei, ci Rusia face aceasta pe teritoriul recunoscut al Ucrainei.

Anunțul privind mobilizarea și amenințarea cu arma nucleară sunt, în realitate, urmarea eșecurilor militare ale Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina. Dar și a presiunilor tot mai mari pentru o escaladare a războiului, din partea adepții liniei dure, a ultranaționaliștilor și fasciștilor din Rusia.

Nu Occidentul este vinovat pentru toate acestea pentru că nu Occidentul a declanșat o invazie militară. Și nu este vina Occidentului pentru gradul de incompetență și corupție din rândul armatei ruse și al structurilor politice aflate la originea invaziei.

Citește și: Românii și Occidentul. Plus o porție zdravănă de zeamă de varză pentru nuntașii lui Simion

A doua idee: liderii europeni sunt vinovați pentru creșterea prețurilor la energie.

Această afirmație a propagandei Kremlinului este preluată aproape cuvânt cu cuvânt în chemarea la protest public a extremei drepte din România, pentru 2 octombrie. O găsim și în unele comentarii, de exemplu la Gold TV.

De fapt, Rusia este cea care a manipulat prețurile încă din toamna anului trecut, prin întreruperi succesive ale aprovizionării. Era perioada în care Kremlinul masa trupe la granițele Ucrainei dar răspundea îngrijorărilor cum că ar fi vorba despre exerciții militare, nicidecum despre pregătirea unei invazii.

Cât despre întreruperi, acestea au fost puse de către ruși pe seama unor nevinovate probleme tehnice.

Dacă europenii sunt vinovați cu ceva este că nu au înțeles jocul de mai din timp. Deși semnale au fost. Iar țări precum Polonia, republicile baltice sau România au atras atenția asupra pericolului creșterii gradului de dependență de gazul rusesc, prin deschiderea conductei North Stream 2.

Germania, mai ales, dar și alte state vest-europene au crezut că relația comercială avantajoasă, cultivarea liderului de la Kremlin și invitarea la diverse evenimente alături de cei ai lumii libere și accesul privilegiat la vize pentru ruși din clasa de mijloc vor fi suficiente pentru a menține o Rusie pașnică. S-au înșelat amarnic. Aici, cei din Europa centrală și de Est au avut dreptate – lucru recunoscut și de Ursula von der Leyen în discursul despre Starea Uniunii.

Între timp însă, Berlinul, ca principal beneficiar al gazului rusesc ieftin, s-a trezit la realitate. Dincolo de toate ezitările și blocajele birocratice în trimiterea de arme pe frontul din Ucraina, pivotarea strategică a Germaniei este epocală, fără precedent în era postbelică.

Cu toate mârâielile Ungariei, europenii au luat decizia strategică de a lăsa Rusia fără arma gazului. Aceasta, însă, costă și timp, și bani. Sigur, altceva era dacă am fi urmărit acest obiectiv pe timp de pace și într-o perioadă mai lungă.

Dar chiar și așa, rușii sunt ultimii care să-i acuze pe europeni pentru creșterea prețurilor. Putem noi să-i acuzăm că au înțeles târziu realitatea, dar asta e problema noastră. La fel de bine cum problema rușilor este să-și găsească noi piețe pentru gazul care nu mai merge spre Europa și astfel să-și compenseze pierderile financiare.

Prețurile la energie se vor stabiliza, cu siguranță la un nivel superior celui de acum. Dar țările dezvoltate se vor adapta, prin reformare și inovare, așa cum au făcut-o și în timpul celor două  mari șocuri petroliere din anii 1970.

Citește și: „Hahaganda” – o metodă specială de dezinformare. Poate, cea mai periculoasă

A treia idee: Ucraina este vinovată pentru escaladarea nucleară

În primele săptămâni de la invazie, propaganda rusă a lansat teoria existenței unor programe de înarmare nucleară, chimică și biologică din pareta Ucrainei. Aceasta, ca una dintre justificările invaziei.

Asemenea idei au fost preluate, atunci, și de unii propagandiști pro-ruși de la noi. Nu și acum, se pare. Probabil fiindcă povestea e deja prea gogonată.

În realitate, soldații ruși sunt cei care au ocupat centrala nucleară de la Zaporojie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Solutia alesa la Moscova ce aduce poporului rus o mobilizare partiala de tip fake si care imparte aceasta mobilizare facuta pe categorii distincte de cetateni va produce o dezbinare nicind vazuta vreodata .Aducerea in prima linie a frontului a unor cetateni nepregatiti,selectionati pe criterii etinice sau pe criterii ce aduc minoritatile, de tot felul, in linia intii a frontului ,inseamna inceputul sfirsitului . Aceste categorii de cetateni altele decit etnia rusa vor intelege , ca dealtfel intreaga umanitate , ce se intimpla cu adevarat .Revolta va fi uriasa . De partea cealalta Ucraina va specula mediatic si va cere acestor forte ce stau in transee , paziti fiind de militarii rusi ,sa se predea in masa .In acel moment Rusia a pierdut totul .Generaliii nu vor putea face fata impotrivirii masive a celor ce au fost astfel mobilizati cu arcanul .Familile acastor oameni nedreptatiti politic si social vor ridica steagul de lupta .Abia atunci occidentul va interveni cu adevarat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Percheziţii la Primăria Sinaia şi la primarul Vlad Oprea (surse)

Procurorii DNA efectuează, miercuri, percheziţii la sediul Primăriei Sinaia...