„Hahaganda” – o metodă specială de dezinformare. Poate, cea mai periculoasă

Data:

Meme-uri, glumițe transmise pe rețelele sociale, desene, filmulețe. Și dacă toate aceste acțiuni „nevinovate”, menite a stârni zâmbete, se pot dovedi mai periculoase decât cea mai neagră dezinformare? Kremlinul știe asta. E timpul să o aflăm și noi.

Pare ridicol, pare greu de crezut, dar este o realitate. Atunci când se confruntă cu dovezi convingătoare sau cu argumente inatacabile, soluția propagandei Kremlinului este simplă: să faci o glumă despre subiect sau să ridiculizezi tema.

EUvsDisinfo, organismul european de luptă împotriva dezinformării, vorbește despre „Hahaganda”. Iar întrebarea este: oare câte „glumițe” de pe rețelele sociale, pe teme dintre cele mai grave, sunt, de fapt, rezultatul eforturilor mașinii de dezinformare rusești?

Cazul otrăvirii fostului agent Serghei Skripal, în martie 2018, în Anglia, este un exemplu excelent al acestei strategii, arată EUvsDisinfo.

Citește și: De ce nunta lui Simion a fost un laborator de spălare a creierelor

După consumarea evenimentului, organismele de dezinformare pro-Kremlin au tratat tentativa de asasinat cu sarcasm pentru a transforma întreaga tragedie într-o mare glumă. O abordare similară a fost folosită în cazul tentativei de asasinare a lui Alexei Navalny, unde mass-media pro-Kremlin a făcut mari eforturi pentru a oferi povești „distractive” despre cum ar putea fi, totuși, ucis disidentul rus.

Metodele de „hahaganda” implică, de asemenea, utilizarea diferitelor cuvinte dure pentru a submina conceptul de democrație, procedurile democratice și candidații în alegeri.

Un fost consilier al președintelui Putin, Vladislav Surkov, plasat în arest la domiciliu la scurt timp după invadarea Ucrainei, descria conceptul de democrație ca fiind „o bătălie a nenorociților”, în schimb, recomanda „stăpânirea iluminată” a lui Vladimir Putin ca alternativă pentru Europa.

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a fost aproape constant ridiculizat în mass-media pro-Kremlin, la fel ca întregul proces electoral al Ucrainei. Potrivit presei de stat ruse, alegerile cu mai mulți candidați și niciun câștigător clar sunt considerate un circ.

Președintele în exercițiu al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost, de asemenea, ridiculizat și umilit de instituțiile de dezinformare pro-Kremlin. Printre alte acuzații ridicole, s-a susținut că primește sfaturi militare de la fiul său în vârstă de 9 ani, că dansează pe muzica SUA și, se presupune, de asemenea, pe cea al Turciei.

Dar nicio umilire orchestrată de Kremlin nu ar fi deplină fără afilierile obligatorii cu naziștii și cu Soros. Alăturare, la rândul ei, plină de ridicol, în care nu logica și coerența caracterizează propaganda Kremlinului. Ci mai degrabă consecvența, persistența în minciună.

EUvsDinsinfo constată că această armonizare a glumelor și ridicolului public este atât de favorizată de Kremlin, încât până și Agenția de Stat de Știri RIA Novosti a angajat doi farsori, însărcinați să organizeze conversații telefonice false cu politicieni, activiști și factori de decizie.

Citește și: Reacții dure ale foștilor membri Phoenix, după nunta lui Simion: Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers

Prezentându-se drept reprezentanți ai echipei Alexei Navalny, activista de mediu Greta Thunberg și, cel mai recent, prim-ministru al Ucrainei, bufonii afiliați Kremlinului încearcă să-l convingă pe interlocutor să spună ceva distructiv din punct de vedere politic.

A combate acest tip de propagandă nu este deloc simplu.

Desigur, satira, umorul și parodia sunt toate componente integrante ale discursului public. Dreptul de a-i ironiza pe politicieni sau de a face glume despre birocrați este important pentru vitalitatea oricărei democrații.

Dar ironia este, de fapt, că instituțiile de dezinformare pro-Kremlin încearcă adesea să-și ascundă minciunile și propaganda lor mincinoasă anti-occidentală în spatele unui val de satiră, susținând că este libertatea lor de exprimare.

În același timp, Rusia refuză agresiv să tolereze orice satiră la adresa Kremlinului sau care subminează agenda politică a acestuia. Un exemplu al acestei ipocrizii este interzicerea de către Rusia a comediei britanice din 2018 „Moartea lui Stalin”.

Într-un raport din 2017, Centrul de excelență StratCom al NATO explica modul în care instituțiile de dezinformare ruse și pro-Kremlin folosesc umorul pentru a-i discredita pe liderii politici occidentali.

Unul dintre autorii săi, expertul leton Solvita Denisa-Liepniece, a sugerat termenul „hahaganda” pentru acest brand special de dezinformare, care se bazează pe ridiculizarea instituțiilor și politicienilor.

Citește și: Procurorul Bogdan Pîrlog despre atacul la poliția judiciară: „Se desfășoară o adevărată ofensivă pentru a prelua controlul asupra dosarelor economice”

Caracteristica grotescă a hahagandei este că e foarte greu să te aperi împotriva ei. Nu are rost să protestezi. Gluma nu trebuie să transmită informații concrete. Este o gluma! Nu aveți umor? Trebuie să fiți atât de corecți din punct de vedere politic tot timpul?

Scopul hahagandei nu este de a convinge publicul de adevărul unei anumite glume, ci mai degrabă de a submina credibilitatea unei ținte date, cum ar fi un individ sau o instituție, prin ridiculizare și umilire.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.
1 COMENTARIU
  1. Dragut termenul „ hahaganda ” Democratia contine si libertatea de a te exprima hahagandist .Libertatea de a folosi toate mijloacele ce pot influenta categorii de oameni este si ea parte a progresului democratic .Fara hahagandisti democratiile lumi nu ar avea dusmani . Cu cit mai multi cu atit mai bine doar asa se mai desteapta si cetateanul de rind ce hahagandeste de zor dar care stie el exact ce si cum .Dupa cum bine vedem iliberalismul propovaduit de Putin , in fapt un comunism mascat , de sorginte dictatoriala, incearca sa opreasca in tarile iliberale hahagandismul altora si ataca hahagandist democratiile lumii .Istoria ne-a invatat ,cum pe termen lung „ cine ride la urma ride mai bine ” . Asa si cu hahagandistii . Mereu va exista asa numita „marja de eroare” acolo unde hajagandistii din interior si din exterior isi fac de cap .Singurul mare „ hahagandist ” ce a sfirsit cum a sfirsit si povestea lui trecuta este cunoscuta de noi toti .Iaca cum hahagandistii s-au inselat si atunci si se vor insela si acum .Generatiile ce vin din urma rid si ei cu lacrimi de acesti hahagandisti . Pariul pe hahaganda a fost pierdut inca de la inceput . Ce poate fi mai nostim decit sa rizi de tine insuti . Tancurile protejate de cofrajele de oua , castile atasate pe scafirliile soldatilor rusi ce nu opresc nici macar razele soarelui daramite glontul , sistemele de aparare ce sunt depasite zi de zi de rachetele ucrainiene , Crucisatorul Moskva cazut si el la fundul apei , podurile si podetele aparate de celebrele S500 ce sunt distruse de indata , Himarsurilece isi fac de cap si bubuie acolo unde nu te astepti , Gazele care ard , de mai mare dragul ,incalzind atmosfera ca de oprit nu le pot opri decit nemtii , Avioanele de prin cazarmi sunt si ele distruse de nu stim cine , pe la Zaporojie un praf de „sare nucleara” alunga in curind pe toata lumea , rusii si rusofonii din Crimeea fug de le sfirie calciile la mama Rusia ,Cetatenii rusi sunt si ei restrictionati a mai vedea turnul Eiffel sau minunatiile din partea de Roma antica ,Germania s-a hotarit si inarmeaza Ucraina , Germania si Japonia devin puteri militare de prim marime ,NATO se mareste ,deciziile in UE se iau la Bruxelles si cele militare la NATO. NATO muta decisiv in nordul inghetat ,Statele lumii doresc a se alia in sisteme militare de forma NATO, J.R.Biden si doamna der Leyen ne ziceau daunazi cum nici nu stie ce il asteapta si cum Federatia Rusa nu mai poate ramane in forma ei actuala de organizare . Zelenski devine de niciunde eroul intregii omeniri democratice ce apara „ cu pieptul gol ” Europa de Putin .Asta zic si eu„ Hahaganda ”. Sa multumim „hahagandistilor ”ca exista si ca efectul de bumerang inca mai este prezent in societatile democratice acolo unde risul unora se poate transforma in plinsul altora asa cum bine vedem ca se intimpla acum .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Ceruse să fie lăsat la domiciliu. | Info Sud-Est

Vlad Pascu rămâne în arest preventiv. Autorul accidentului mortal...