De ce nunta lui Simion a fost un laborator de spălare a creierelor

Data:

Încă din faza de pregătire, câțiva politologi români au atras atenția că nunta câmpenească a lui George Simion are elemente comune cu cea a fostului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.

Comparația are justificare până la un punct, dacă analizăm elementele care formează agenda politică a ambelor nunți: purtarea cu obstinație a portului național, prin care se transmite subliminal ideea că „întoarcerea la tradiții” este unul dintre principalele mesaje politice ale liderului AUR.

În plan politic, întoarcerea la tradiții, „la valorile adevărate”, așa cum au repetat sistematic prezentatorii RTV (televiziunea care a transmis integral evenimentul) înseamnă apelul la naționalism, singura ideologie politică rivală principalelor organizații internaționale din care România face parte (UE și NATO).

Dimensiunea grandioasă a nunții, transformarea sa dintr-un eveniment privat într-un important eveniment de recrutare politică și apelul în mod agresiv la elementul religios, nu pentru că nunțile nu ar avea în mod firesc și un element religios, ci pentru a folosi preoții în rolul de recrutori politici, sunt alte elemente care duc cu gândul la nunta legionarului Codreanu.

Ce diferențiază cele două nunți politice este contextul istoric, România anului 2022 fiind o democrație, cu toate hibele sale, mai matură față de cea din interbelic, în care au putut exista crime politice, ură sistematică asupra unor minorități naționale (evreii și romii) și execuții odioase în rândul acestora.

Pe scurt, elementul care diferențiază cele două momente istorice este violența, legionarii recurgând la aceasta în scopuri politice, pe când liderii AUR se rezumă în a face propagandă politică mai soft și fără îndemnuri la violență.

Citește și: Reacții dure ale foștilor membri Phoenix, după nunta lui Simion: Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers

De altfel, după terminarea Celui de-al Doilea Război Mondial și intrarea într-o etapă a consolidării democrațiilor liberale, în statele vestice a apărut distincția dintre partidele clasice extremiste (care recurg la violență în atingerea scopurilor politice și care sunt interzise prin lege) și cele populist-radicale, fie de stânga sau de dreapta (care merg pe o retorică de dezbinare, pentru a crea falii în societate, naționalist-xenofobe, anti-migranți, anti minorități sexuale, dar care au, totuși, un discurs public mai soft prin comparație cu cele extremiste și nu recurg la violență pentru obținerea unor scopuri politice, fiind permise prin lege).

Asta explică faptul că partide radicale precum AfD în Germania, Frontul Național din Franța condus de Marine Le Pen sau altele cu agendă similară din Spania, Italia, Austria, Olanda sunt permise prin lege. Din perspectivă europeană, AUR intră în rândul partidelor eurosceptice, populiste, din UE.

O noutate a acestei nunți este faptul că pe tot parcursul zilei, liderul AUR a avut drept vehicul important pentru prozelitism politic două televiziuni naționale, RTV și Realitatea tv, indubitabil rolul cel mai important fiind atribuit televiziunii lui Sebastian Ghiță.

RTV a jucat, de la prima oră a dimineții și până târziu în seară, rolul de televiziune de casă a lui George Simion, care prin prezentatorii și invitații din studio oferea publicului și grila de interpretare ideologică a acestui eveniment politic.

Din perspectiva narațiunilor rusești, televiziunea lui Sebastian Ghiță a rămas cel mai agresiv produs de presă din România pe agenda Kremlinului, unde sunt promovați foști colaboratori ai Securității cu agendă naționalistă, preoți care transformă religia în armă ideologică, pentru a înfiera împotriva unui dușman progresist cu care poporul ar trebui să lupte, prezentatori tineri (asta cu atât mai fascinant!) care repetă ca o moară stricată că este nevoie ca poporul să se întoarcă „la adevăratele valori, la tradițiile adevărate” și să lupte împotriva sexo-marxiștilor progresiști.

Înainte de agenda agresivă promovată de RTV, acest cocktail ideologic se regăsea numai pe câteva site-uri ortodoxe obscure, de care inclusiv BOR se distanța și de care se distanțează și în prezent.

Televiziunea lui Ghiță a adus această retorică ortodoxistă identică cu a Kremlinului în mainstream, încercând să spele creierului a sute de mii de români.

Ce spuneau imaginile de la nunta lui Simion? Câteva mii de oameni, îmbrăcați în port popular, mâncau, dansau și se distrau la o nuntă a unui lider politic. Ne place sau nu acest eveniment, asta e altceva.

Cum explicau publicului imaginile micuții ideologi înverșunați ai RTV? Citez aproximativ din memorie: iată poporul adevărat, ne întoarcem la valorile adevărate, nu la cele promovate de sexo-marxiștii progresiști –  globaliștii.

De ani de zile, sub îngăduința CNA, angajații RTV inventează un dușman (sexo-marxiștii progresiști, fără să înțeleagă cineva acuratețea acestei catalogări) și invită sută de mii de români care le urmăresc bazaconiile să lupte împotriva lor. Au creat un laborator ideologic de cea mai joasă speță și nimeni nu le bate obrazul că au ajuns să semene cu prozeliții lui Aleksandr Dughin.

Sigur, România este democrație, care include libertatea de exprimare, da, industria e grea, este nevoie de entertainment pentru rating, dar la câtă ură transmit, totuși, de ani de zile, acești prezentatori tv, preoți pe agenda Kremlinului (cum este preotul Valentin Guia) și foști colaboratori ai Securității, un act de violență asupra unui om nevinovat de pe stradă (fie el minoritar sexual, migrant sau o personalitate publică cu viziuni liberale) nu ar fi exclus.

Citește și: Alertă cu bombă la nunta lui George Simion. Posibilă evacuare a nuntașilor

Am ceva dubii că toți acești propagandiști ai Kremlinului (intenționați sau simpli idioți utili) aplică în viața reală ideile toxice la care fac trimitere în public: probabil merg în concedii scumpe în Occident, se îmbracă și consumă branduri capitaliste (consecințele globalizării), se bucură, ba chiar abuzează de dreptul la liberă exprimare oferit de democrație, folosesc contracepția în viața de cuplu (recomandare sexo-marxistă), pentru că nici unul dintre ei nu se laudă că ar avea opt-zece copii, cum recomandă Iulian Capsali, sau au colegi divorțați și probabil nu îi iau la bătaie pentru această „crimă” progresistă.  

Și atunci ce îi mână în luptă pe acești oameni? Probabil corupția patronului și lipsa oricărei forme de demnitate în fața celui îți oferă banul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan
Sidonia Bogdan este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență în presă. A publicat anchete, reportaje, interviuri, analize sau opinii în Libertatea, Newsweek România, Vice România, Eastern Focus Quarterly, Dilema Veche, România Liberă, Digi24 și Jurnalul Național.
4 COMENTARII
  1. Violența urmează. Să nu omitem faptul că acest partid este creat, coordonat sau cel puțin susținut din umbră de unul sau mai multe servicii de forță și au o falangă activă în violențe publice: ultrașii de stadion. E nevoie de un mic declic, un eveniment precum moartea unui român într-o bătaie cu un grup de romi sau maghiari și anii 30 se vor întoarce. Sunt multe forțe care ar susține inconștient acest scenariu: de la PNL-aripa trumpistă la organizații de renaștere a spiritualității traco-pelasge; de la televiziuni tip RTV la sutele de televiziuni si site-uri de „muzica populara” si „traditii ancestrale” si de la BOR-aripa Arhanghelului Mihail pana la Phoenix-aripa „de motocicleta” si „tatuaj” „Nicu Covaci”.

  2. Greu este de separat cele doua evenimente, concomitent aparute, in viata Presedintelui unui partid Parlamentar numit AUR. Ce este principal ? Evenimentul numit „Nunta” cel in care doua persoane isi unesc destinele sau mitingul politic atasat acestui eveniment ? Pregatirile de nunta au cuprins si traditia romanesca cu lautari si pe cea bisericeasca ce a adus in fata mesenilor un prelat cunoscut spre a face oficiile cunoscute de noi toti .Din pacate nici nunta si nici mitingul,ce s-a dorit electoral spre a prezenta o posibila candidatura in alegerile Prezidentiale ale anului 2024, nu si-au indeplinit scopul .Numarul persoanelor prezente a fost cu mult mai mic decit cel asteptat .Pregatirile si banii cheltuiti pentru organizarea nuntii au fost facute in zadar .Diferitele fotografii, aparute in ziar , ce au lipit diferite personaje de nunta cu pricina ca parte a unor posibile prietenii , au fost si ele purtatoare de nenoroc .Nu putem decit sa la spunem mirilor „casa de piatra ” nu putem insa a nu remarca esecul mitingului ce ar fi trebuit sa sustina si prezenta estimata la NUNTA. Nu a fost sa fie .Oricum pina in 2024 mai este vreme .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prizonieri ai zilelor de ieri

Prizonieri ai zilelor de ieri. Lucrurile din jurul nostru...

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...