Reacții dure ale foștilor membri Phoenix, după nunta lui Simion: Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers

Data:

Decizia lui Nicu Covaci, unul dintre membrii formației Phoenix care continuă să cânte sub acest nume, de a concerta la nunta liderului AUR George Simion i-a înfuriat pe foștii săi colegi de trupă.

Phoenix, una dintre primele formații de muzică rock din România, a fost înfiinţată în anul 1962 la Timişoara şi a fost un simbol al libertăţii în rândul tinerilor în perioada comunistă.

În 1977, membrii trupei au fugit din România comunistă. În Germania, urmează o perioadă dificilă, în care încearcă să-și mențină cariera muzicală, dar în cele din urmă Phoenix se destramă în 1980.

În prezent, numele Phoenix este folosit de către Nicu Covaci, care a fost liderul inițial, apoi a cântat la chitară, voce și blockflöte.

Jozef Kaapl: Phoenix nu mai există de mulți ani ca trupă

Jozef Kaapl a fost cântat la chitară bas, voce, vioară, blockflöte și ca solist vocal în Phoenix între 1971–1978. Apoi a mai avut diferite colaborări cu Nicu Covaci sub numele inițial al formației.

După ce a auzit că trupa care a fost percepută ca emblemă a anticomunismului în anii regimului Ceaușescu va concerta la nunta lui George Simion, Jozef Kaapl a menționat că nu va mai participa la nici o reunire a formației.

„De unde s-a pornit și unde s-a ajuns!!! De aceea vă rog să nu asociați niciodată ceea ce am realizat în anii ‘70, sub numele Phoenix din convingere, cu ceea ce face de mulți ani încoace «leaderul» acestui grup, sub același nume! Mi-e rușine de rușinea lui!

Dar nu mi-e rușine, ci sunt mândru de cele realizate atunci! Pentru mine numele Phoenix rămâne în continuare un simbol al rezistenței și al năzuinței spre libertate! Phoenix nu mai există de mulți ani ca trupă, după ce cei cu adevărata «șiră a spinării» au părăsit grupul. Adio reunire! Cu mine NU!”, a scris Josef Kaapl.

Citește și: OPINIE | Nunta lui Phoenix cu generația mea și nunta de la Măciuca, cu Covaci lăutar

Autorul versurilor Phoenix: Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE

Și scriitorul Andrei Ujică, unul dintre autorii versurilor melodiilor formației Phoenix în anii săi de glorie, s-a supărat că Nicu Covaci a concercat sub acest nume la nunta lui George Simion. Mai mult, liderul AUR a anunțat că una dintre melodiile emblematice ale lui Phoenix a devenit imnul partidului extremist.

„Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus «imnul AUR: Fie să renască…»

Vreau să fac următoarele precizări: în primul rînd, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.

Drept pentru care, declar public – fiind cu siguranță și în asentimentul lui Șerban Foarță – că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis.

În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție”, a transmis acesta într-o postare pe Facebook.

Citește și: Alertă cu bombă la nunta lui George Simion. Posibilă evacuare a nuntașilor | PressHUB

Andrei Ujică (n. 1951, Timișoara) este un scriitor și regizor român emigrat în 1981 în Germania, fiind unul din disidenții declarați ai comunismului. Din 2001 până în prezent este profesor la Academia de Teatru și Film din Karlsruhe. Începând cu 1968 publică eseuri, versuri și proză.

În anii ’70, a colaborat cu Șerban Foarță la compunerea versurilor pentru piesele formației Phoenix, de pe albumul Cantafabule.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...