OPINIE | Nunta lui Phoenix cu generația mea și nunta de la Măciuca, cu Covaci lăutar

Data:

Am crescut, în anii 70, cu muzicile lui Phoenix, Bob Dylan, Joan Baez, Leonard Cohen, ca să nu îi enumăr decât pe ei, cu un spirit de libertate si nonconformism contrar dogmelor dictaturii comuniste care domnea în România în care m-am născut și am trăit în tinerețea mea, scrie Roxana Dascălu, în Santinela.

Am crescut, în anii 70,  cu muzicile lui Phoenix, Bob Dylan, Joan Baez, Leonard Cohen, ca să nu îi enumăr decât pe ei, cu un spirit de libertate si nonconformism contrar dogmelor dictaturii comuniste care domnea în România în care m-am născut și am trăit în tinerețea mea.

Băieții de la Phoenix, Nicolae (Nicu) Covaci, Josef  Kappl, sau Mircea Baniciu erau eroii adolescenței mele. Pe Kappl îl adoram, mai ales, pentru coama lui buclată, de Jimi Hendrix blond, muream să îi ascultăm pe Phoenix cu Nunta, și multe altele de pe albumul din 1972, „Cei ce ne-au dat nume.”

Citește și: Ministerul Justiției se interesează, discret, de situația juridică a fugarului Dragos Săvulescu

Era o combinație, o energie fabuloasă între muzica lor și nemaipomenitele versuri scrise de Șerban Foarță și Andrei Ujică.

Voi ține minte cât voi trăi un concert al Phoenix la liceul nostru de limbă engleză, Rosetti, din București (da, incredibil pe vremea .lui Ceaușescu, a existat așa ceva, o insulă de spirit britanic). Noi, fetele, dansam ca paparudele, în sala de sport a liceului, pe Mica Tiganiadă, în lumea fantastică, de basm a acestei trupe, care a intrat în legendă.

Spun asta pentru generația mea, a celor care au fost adolescenți si apoi tineri în comunism. Dar și pentru adolescenții și tinerii de acum. Ei trebuie să înțeleagă diferența dintre adevăr și fals.

Eu una cred că am îmbătrânit frumos – nu neg și nu uit idealurile de libertate și nonconformism ale tinereții mele.

Și nu cred ca spiritul Phoenix se poate vinde – în orice caz, nu pe bani.

De aceea îmi apare cu atât mai odioasă declarația dată de Nicu Covaci mai deunăzi, pentru ziarul Libertatea.

„Eu am încheiat un contract cu o fundație pentru un concert în fața a 10.000 de oameni. Nu cânt la nicio nuntă sau înmormântare, eu cânt în fața a 10.000 de oameni pe o scenă, undeva, la un festival”, spunea el.

Continuarea, în Santinela!

Liderul AUR George Simion se căsătoreşte religios sâmbătă, după ce vineri a avut cununia civilă, cu Ilinca Munteanu. Ceremonia are loc în satul Oveselu, comuna Măciuca, judeţul Vâlcea.

Citește și: Alertă cu bombă la nunta lui George Simion. Posibilă evacuare a nuntașilor | PressHUB

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Ce a fost a fost . Generatia lui The Beatles sau cea a lui Creedence Clearwater Revival sau poate generatiile ce inca si acum urmaresc si asculta pe cei de la The Rolling Stones au inglobat in bagajul lor sentimental si pe cei de la Phoenix. Perceptia vremurilor era cu totul alta atunci cind tineri fiind apaudam minute in sir trupa lui Nicu Covaci .Lucrurile s-au schimbat si acceptul oferit de catre cindva innegalabila trupa Phoenix participarii la nunta, prezentata noua ca si actiune politica, a presedintelui AUR, poate impresiona pe unii nostalgici ca sa zicem asa , fara nici o umbra de rautate ,mai putini cunoscatorilor in ale muzicii de odinioara .Nu cunostem legaturile personale sau cele de natura politica dintre Trupa Phoenix si G.Simion dar la orisicare nunta trebuie sa cinte cineva .Alegerea este personala dar vedem cum dezamagirea multora , tot personala fiind, aduce pagube demersului politic .Sa le uram mirilor „ casa de piatra ” si sa ne uitam oarecum„ crucis ” la demersul politic ce nu isi regaseste locuș intr-un astfel de eveniment . O mica scapare si totul se poate transforma intr-un fiasco voit aparut sau nu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la...

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...