O operațiune de război psihologic, așa caracterizează EUvsDisinfo, organismul anti-dezinformare al Comisiei Europene, acțiunile de dată recentă ale Rusiei împotriva Republicii Moldova. Într-un mod vizibil, mișcările Kremlinului și-au găsit ecou și în medii politice și mediatice de la București.
Kremlinul a sporit presiunea asupra Republicii Moldova, folosind aproape tot ceea ce se poate găsi în manualul de manipulare clasică a informațiilor, potrivit EUvsDisinfo.
De exemplu, sunt puse în circulație documente falsificate, pretinse a proveni de la forțele armate ucrainene și care ar vorbi despre o invadare iminentă a Transnistriei de către Ucraina.
Apoi, prin intermediul mediilor controlate de Kremlin, în Republica Moldova se răspândește ideea potrivit căreia țara se află în haos, că este o marionetă a Occidentului, cu o populație înșelată de guvernul său.
Propagandiștii ruși lansează, de asemenea, ideea că, prin politica sa pro-occidentală, Maia Sandu provoacă Rusia. Iar aceasta stă la baza amenințărilor, mai mult sau mai puțin voalate, cu consecințe asupra micii republici dintre Prut și Nistru.
De la Soloviov la Târziu
La 1 martie, Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai proeminenți propagandiști ai Kremlinului, susținea la televiziunea de stat rusă că „Ucraina complotează pentru a ataca”, citând contul de Telegram al fostului președinte moldovean Igor Dodon.
În cursul zilei de 1 martie, postarea lui Soloviov pe Telegram sărea de la aproximativ 80.000 la peste 240.000 de vizualizări, se afirmă în analiza organismului european.
Mișcările propagandei ruse și-au găsit ecoul și la București.
Astfel, teoria potrivit căreia Maia Sandu este pe cale să-și aducă țara în pragul unei confruntări cu Rusia a fost amplificată, invocându-se implicarea României, chipurile, într-un război de partea Republicii Moldova.
Și în ziua în care Soloviov avansa ideea că Ucraina are pregătite planurile pentru atacarea Transnistriei, la București, formațiunea AUR lansa, prin vocea senatorului Claudiu Târziu, un mesaj foarte asemănător.
Acesta a afirmat că Ucraina a transmis „în forumuri oficiale” că va ataca Transnistria – fals, Kievul a dezmințit mereu că ar plănui așa ceva.
Târziu a cerut imperativ „încetarea imediată a tuturor acțiunilor belicoase prin care România este târâtă în conflictul ruso-ucrainean, în răspărul voinței și interesul poporului român”.
Despre iminența unui conflict ucraineano-transnistrean vorbea și consultantul politic Cozmin Gușă.
„Lupta pentru pace” la RTV
Concomitent, România TV, stație deținută de oligarhul fugar Sebastian Ghiță, difuza un amplu interviu cu Marina Tauber, șefă a Partidului Șor. Această formațiune pro-rusă de la Chișinău poartă numele oligarhului fugar Ilan Șor, implicat în celebrul furt al miliardului de dolari din băncile moldovenești.
Interviul era difuzat pe fondul imaginilor cu protestul de la Chișinău, organizat de Partidul Șor împotriva guvernării pro-europene, unul dintre elementele care stau la baza narativelor Kremlinului legate de ”haosul” și „instabilitatea” din Republicii Moldova.
Iar Marina Tauber afirma, la postul lui Sebastian Ghiță, că Maia sandu târăște Republica Moldova în război cu Rusia, iar cetățenii moldoveni, în slujba cărora ea s-ar afla, doresc pacea.
Lupta pentru pace a continuat la RomâniaTV cu o burtieră cât dse poate de relevantă: „Intervine România militar să apere Moldova?”
Dar care ar fi obiectivele Moscovei, prin lansarea acestui narativ al iminenței unui atac ucrainean în Transnistria, urmat de atragarea în război a republicii Moldova și a României?
Printre obiectivele posibile, EUvsDisinfo enumeră stimularea instabilității, dacă este posibil, și distragerea atenției de la câmpul de luptă din Ucraina și de la atacurile atroce asupra civililor și deportările acestora.
Acuzațiile Kremlinului vin, de asemenea, într-un moment în care guvernul moldovean a luat măsuri pentru a recâștiga controlul asupra spațiului său informațional.
Revenind la București, într-un gest surprinzător, RomâniaTV și-a cerut scuze publice pemntru invitarea Marinei Tauber.
Postul TV a ținut să sea asigurări publice că „nu a fost și nu va fi o platformă unde ideile putiniste să poată fi expuse, nu împărtășește idei antidemocratice și destabilizatoare” și a promis că ”pe viitor vor fi aplicate criterii mult mai stricte în selectarea invitaților”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!