UPDATE: Și Germania și-a sfătuit cetățenii din Ucraina să părăsească țara dacă este posibil.
„Dacă vă aflați în prezent în Ucraina, verificați dacă prezența dumneavoastră este strict necesară. Dacă nu, plecați în scurt timp”, a anunțat Ministerul de Externe de la Berlin.
_________________
Atacul rusesc asupra Ucrainei este „probabil să înceapă cu bombardamente aeriene”, consideră Casa Alba, potrivit unui anunț postat pe Twitter de agenția de știri AFP.
Războiul dintre Rusia și Ucraina, respectiv NATO, este considerat inevitabil de liderii mai multor țări, care și-au îndemnat cetățenii să părăsească de urgență teritoriul ucrainean.
Israelul a declarat vineri că evacuează rudele personalului său diplomatic de la ambasada din Kiev, invocând „o agravare a situației” cu referire la criza dintre Ucraina și Rusia, potrivit US News.
Ministerul de Externe îi îndeamnă în continuare pe israelieni să evite să călătorească în Ucraina, iar pe cei de acolo „să evite zonele de tensiune”.
Avertismente similare au venit din partea SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Japoniei și Letoniei.
Cetățenilor norvegieni li se cere să stea la 250 de kilometri de Ucraina
Washingtonul le-a recomandat vineri cetățenilor americani să plece din Ucraina în următoarele 24-48 de ore.
„Din cauza situației grave și imprevizibile de securitate din Ucraina, Ministerul de Externe recomandă evitarea oricărei călătorii în Ucraina și încurajează cetățenii norvegieni să părăsească această țară”, a spus Ministerul de Externe într-un comunicat.
De asemenea, autoritățile de la Oslo recomandă evitarea inclusiv ca cetățenii săi din Rusia să nu se afle la o distanță mai mică de 250 de kilometri de granița cu Ucraina.
NATO a ridicat nivelul de alarmă cu privire la criza din Ucraina, avertizând despre „un risc real pentru un nou conflict armat în Europa” și a promis că își va consolida flancul estic.
Aflat vineri la baza aerinată de la Mihail Kogălniceanu, unde Statele Unite au dislocat temporar soldați, șeful NATO Jens Stoltenberg a declarat că alianța va lua în considerare menținerea unei prezențe pe termen mai lung în Europa de Est în lunile următoare.
Citește și: NATO intenționează să trimită militari pe termen lung în România
Jens Stoltenberg a reafirmat temerile puterilor occidentale față de războiul cu Rusia, care rămân accentuate pe măsură ce eforturile diplomatice de atenuare a tensiunilor au eșuat, în timp ce Rusia păstrează peste 100.000 de militari în apropierea Ucrainei și efectuează exerciții militare în Belarus.