Războiul, tot mai aproape. SUA, Marea Britanie, Israel, Japonia și Norvegia își îndeamnă cetățenii să plece din Ucraina. Casa Albă: Primul atac rusesc va fi aerian

Data:

UPDATE: Și Germania și-a sfătuit cetățenii din Ucraina să părăsească țara dacă este posibil.

„Dacă vă aflați în prezent în Ucraina, verificați dacă prezența dumneavoastră este strict necesară. Dacă nu, plecați în scurt timp”, a anunțat Ministerul de Externe de la Berlin.

_________________

Atacul rusesc asupra Ucrainei este „probabil să înceapă cu bombardamente aeriene”, consideră Casa Alba, potrivit unui anunț postat pe Twitter de agenția de știri AFP.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, respectiv NATO, este considerat inevitabil de liderii mai multor țări, care și-au îndemnat cetățenii să părăsească de urgență teritoriul ucrainean.

Israelul a declarat vineri că evacuează rudele personalului său diplomatic de la ambasada din Kiev, invocând „o agravare a situației” cu referire la criza dintre Ucraina și Rusia, potrivit US News.

Ministerul de Externe îi îndeamnă în continuare pe israelieni să evite să călătorească în Ucraina, iar pe cei de acolo „să evite zonele de tensiune”.

Avertismente similare au venit din partea SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Japoniei și Letoniei.

Citește și: Cristian Diaconescu: „În ultimele 48 de ore, Rusia a ocupat practic Marea Neagră și Marea Azov”

Cetățenilor norvegieni li se cere să stea la 250 de kilometri de Ucraina

Washingtonul le-a recomandat vineri cetățenilor americani să plece din Ucraina în următoarele 24-48 de ore.

„Din cauza situației grave și imprevizibile de securitate din Ucraina, Ministerul de Externe recomandă evitarea oricărei călătorii în Ucraina și încurajează cetățenii norvegieni să părăsească această țară”, a spus Ministerul de Externe într-un comunicat.

De asemenea, autoritățile de la Oslo recomandă evitarea inclusiv ca cetățenii săi din Rusia să nu se afle la o distanță mai mică de 250 de kilometri de granița cu Ucraina.

NATO a ridicat nivelul de alarmă cu privire la criza din Ucraina, avertizând despre „un risc real pentru un nou conflict armat în Europa” și a promis că își va consolida flancul estic.

Aflat vineri la baza aerinată de la Mihail Kogălniceanu, unde Statele Unite au dislocat temporar soldați, șeful NATO Jens Stoltenberg a declarat că alianța va lua în considerare menținerea unei prezențe pe termen mai lung în Europa de Est în lunile următoare.

Citește și: NATO intenționează să trimită militari pe termen lung în România

Jens Stoltenberg a reafirmat temerile puterilor occidentale față de războiul cu Rusia, care rămân accentuate pe măsură ce eforturile diplomatice de atenuare a tensiunilor au eșuat, în timp ce Rusia păstrează peste 100.000 de militari în apropierea Ucrainei și efectuează exerciții militare în Belarus.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related