Reabilitarea a două clădiri emblematice pentru Focșani, în pericol. CJ Vrancea riscă să piardă banii europeni alocați proiectului

Data:

Reabilitarea fostului Tribunal Focșani și a Casei Tatovici, sediu al Muzeului de Științe Naturale din același oraș, riscă să nu se mai producă, în condițiile în care Consiliul Județean Vrancea riscă să piardă finanțarea europeană. Licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor au fost anulate vara aceasta, demers care generează întârzieri masive. Valoarea estimată pentru cele două proiecte se ridică la circa 24 de milioane de lei, plus TVA.

Licitațiile pentru proiectarea și execuția lucrărilor la fostul Tribunal Vrancea și Casa Tatovici – sediu al Muzeului de științe Naturale Focșani –, inițiate la începutul anului, au fost anulate în vară, în etapa de evaluare. Până acum a fost reluată doar procedura de achiziție pentru Casa Tatovici, procedură ce urmează să se finalizeze în mai 2019. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost stabilit la 40 de luni de la începerea lucrărilor, recepția clădirii reabilitate urmând a se face prin toamna anului 2022, cu un an mai târziu față de termenul la care ar trebui finalizat proiectul european.

Comisia de evaluare din Consiliul Județean a decis să anuleze ambele licitații în etapa de evaluare tehnică, pe motiv că nici una dintre ofertele depuse nu este corespunzătoare. În cazul Casei Tatovici, anunțul de anulare a fost publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice SEAP în 21 iunie, iar pentru Tribunalul Vrancea, anunțul a fost făcut o lună mai târziu, pe 27 iulie.

Fostul Tribunal Vrancea și Casa Tatovici se degradează pe zi ce trece

Instituția condusă de Marian Oprișan a scos la licitație cele două contracte pentru proiectare și lucrări de reabilitare la Tribunalul Vrancea și Casa Tatovici – Secția de științe ale naturii a Muzeului – în luna februarie 2018. Finanțarea investițiilor a fost asigurată din fonduri europene, prin două proiecte aprobate și implementate în cadrul Programului Operațional Regional POR 2014-2020. Cele două proceduri de achiziție au prevăzut servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție de lucrări.

Intervențiile la clădirea Tribunalului au fost estimate la 16,1 milioane de lei, plus TVA, în vreme ce la Casa Tatovici au fost propuse costuri de 8,1 milioane de lei, plus TVA. În ambele cazuri, lucrările urmau să se deruleze pe perioada a 40 de luni, adică trei ani și jumătate, de la momentul primirii ordinului de începere.

Cele două clădiri se află în stare avansată de degradare

„Construcția se desfășoară pe trei niveluri, respectiv subsol, parter și etaj, cu o suprafață construită de 1748,4 mp și o suprafață desfășurata de 5055,3 mp. Cutremurele din 1940, 1977 și următoarele au afectat grav structura clădirii, la fenomenul de degradare contribuind și factori externi, cum ar fi săpături deschise pe strada Cezar Boliac ocazionate de montarea rețelei de canalizare, pierderile de apă din rețeaua orașului, evacuarea defectuasă a apei pluviale. De-a lungul timpului, după cutremurele majore și nu numai, au fost elaborate proiecte de consolidare a clădirii, de fiecare dată ajungându-se la aplicarea unor soluții paleative, menite doar să amâne colapsul. Astfel că, ultima expertiză, elaborată în anul 2012, identifica clădirea în Clasa de risc seismic II”, se arată în documentația elaborată de CJ, cu privire la fostul Tribunal Vrancea.

Casa Tatovici va rămâne în continuare Muzeu al Științelor Naturii, iar fostul Tribunal Vrancea va deveni Muzeu al Vinului, după cum susține președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.

Istoricul clădirilor și starea lor jalnică în an centenar

Casa Tatovici, o bijuterie arhitecturală amplasată pe strada Cuza Vodă din Focșani, a aparținut vestitului negustor focșănean Constantin T. Tatovici, mare proprietar agricol cu suprafețe întinse în comuna vrânceană Răstoaca, dar și doctor în drept cu multe lucrări publicate în limba franceză. Tatovici a înființat la Focșani Casa de credit a agricultorilor Putna și cea mai mare unitate economică de profil din întreaga Moldovă – Moara C. T. Tatovici.

S-a început clădirea moarei noui în anul 1922 și s-a pus în funcțiune în Mai 1923, fiind utilată cu cele mai perfecte aparate ale industriei morăritului. Putem spune că este una din podoabele industriei noastre naționale. Lucrarea s-a executat după planurile și directa supraveghere a domnului arhitect Simion Vasilescu”, este descrisă moara focșăneanului Tatovici într-o publicație din perioada interbelică.

După moartea proprietarului, clădirea a intrat în patrimoniul statului și a găzduit o perioadă Direcția Sanitară Publică, Secția de Sănătate Raională, iar acum, Muzeul de Științe ale Naturii.

Fostul Tribunal Vrancea este una dintre cele mai frumoase clădiri din județ. Din păcate, la centenar, ea este în avansată stare de degradare. În urmă cu un secol, la 2 aprilie 1912, presa vremii consemna deschiderea acestui impunător edificiu.

La orele 11:00, în vasta sală a pașilor pierduți, s-a oficiat un serviciu divin de către preoții Gh. Tomescu, I. Dumitrescu, I. Hartescu, P. Romanescu și diaconul G. Brăileanu. Au asistat pe lângă magistrații și avocații din Putna și prefectul Th. Ienibace, generalul Saegiu, St. Graur, decanul baroului, membrii Consiliului Județean, Ștefan Vasiliu, fost președinte al Consiliului Județean, precum și reprezentanții tuturor autorităților din oraș și numeroși membri ai opoziției. După oficierea serviciului divin ia cuvântul prefectul, care arată că, după mari sacrificii, «putem deschide în fine porțile acestui mândru lăcaș menit să adăpostească pe slujitorii dreptății”, se consemna în presa vremii.

În anul 1908, prefectul județului Putna, Petre Panaitescu, a avut inițiativa construirii unui nou Palat al Justiției, dat fiind faptul că vechiul sediu care se afla pe amplasamentul prefecturii vechi era tot mai degradat. Lucrările au durat până în 1912, când Tribunalul a fost inaugurat.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent redactor-șef la publicația Vrancea24, Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent Academia Cațavencu, Ziua și Cotidianul, realizator de talk-show la Realitatea TV Focșani si TV Diplomatic Focșani, corespondent Romania TV pana in 2014. De asemenea, este coordonator al Realitatea de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related