Realitatea îngrijorătoare din spatele scăderii artificiale a incidenței cancerului

Data:

Aparenta scădere a incidenței cancerului în multe județe din țară are în spate o realitatea deloc îmbucurătoare.

În 2021, în județul Galați, numărul cazurilor nou diagnosticate de cancer a scăzut cu 20 la sută, față de 2019. Ceea ce, la prima vedere, pare a fi o veste bună este, în realitate, un fapt cât se poate de îngrijorător.

Scăderea artificială a incidenței bolilor oncologice a fost cauzată de faptul că, în perioada crizei sanitare, mulți gălățeni cu simptome sugestive de cancer au amânat să vină la spital, de teama infecției cu virusul SARS-CoV-2, explică dr. Laura Rebegea, șefa secției Oncologie de la Spitalul Județean Galați.

Oncologii gălățeni se așteaptă, în perioada următoare, la un număr foarte mare de pacienți cu cancer, diagnosticați în stadii avansate. Cât de grav este acest fenomen, dar și ce putem face pentru a nu înrăutăți și mai mult lucrurile, aflăm dintr-un interviu cu conf. dr. Laura Rebegea.

Cum au fost cei doi ani de pandemie pentru personalul medical de la Oncologie?

Au fost doi ani foarte grei. În toată această perioadă, a trebuit să gestionăm și să punem în balanță riscurile de infecție cu SARS-CoV-2, pe de o parte, și asigurarea tratamentelor oncologice pentru pacienți, de cealaltă parte. În ciuda riscurilor evidente, prioritar pentru noi, ca personal medical, a fost să continuăm tratamentele.

Cred că este important să se știe că secțiile de Oncologie și de Radioterapie nu au fost închise în această perioadă.

Cel mai dificil a fost pe timpul stării de urgență (primăvara lui 2020 – n.r.), când au fost închise spitale pentru multe categorii de pacienți și au fost transformate în unități de suport COVID.

A fost cazul secțiilor de Chirurgie Toracică, așa cum s-a întâmplat la Institutul „Marius Nasta”, la București, spre exemplu, unde erau operați și mulți pacienți cu boli oncologice. De aceea, mai ales în acea perioadă, pacienții au întârziat, au fost temători și s-au prezentat mult mai târziu la medic.

La nivel național, se estimează că, în 2021, au fost cu 30 la sută mai puține cazuri de cancer diagnosticate, comparativ cu anii dinaintea pandemiei.

Dar pentru pacienții cu cancer care deja se aflau în evidențele medicilor oncologi?

În cazul acestora, este altă discuție. Tocmai pentru că secția noastră nu a fost închisă, pacienții deja luați în evidență la debutul pandemiei și cei care erau deja în tratament au putut continua schemele de tratament.

Interviul integral în Viața liberă!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Festival Holistic la Iași | Ziarul de Iași

Festival Holistic la Iași, evenimentul va avea loc în...

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Guvernul dă pensiile înainte de Paști. Care e capcana pentru lun viitoare | Săptămâna Online

Guvernul dă pensiile înainte de Paști, a decis Executivul...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...