Recomandare de lectură: Gânditorii care au vrut să schimbe Rusia

Data:

Cele zece eseuri strânse sub titlu „Gânditorii ruși” creionează portrete ale celor mai importanți gânditori ruși din secolul al XIX-lea, care încercau să schimbe acea Rusie descrisă de Isaiah Berlin.

O țară cu o birocrație restrânsă, „incomplet occidentalizată, prost pregătită, care se lupta să facă față unei populații enorme, primitive, pe jumătate rămase în Evul Mediu, subdezvoltată social și economic”, care „se zbătea să se elibereze din lanțuri”, cu „o Biserică doar pe jumătate alfabetizată, dominată de stat, coruptă în mare parte” și o societate „deformată de tirania arbitrară venită de sus și de conformismul respingător și slugărnicia venite de jos” în care oamenii înzestrați cu greu își puteau face loc.

Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin
Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin

Isaiah Berlin scrie cu limpezime și talent despre începuturile radicalilor ruși, despre Aleksandr Herzen, fondatorul narodnicismului, pe care-l considera unul dintre moraliștii de geniu ai generației sale, despre Mihail Bakunin, a cărui dogmă miza pe înțelepciunea țăranului și în general pe simplitate, despre Vissarion Bielinski care a reprezentat „idealul tinerilor révolté”.

În galeria expusă de Isaiah Berlin îi vedem pe liderii inteligenței sfâșiați între idealismul dus la extrem și imposibilitatea găsirii unei soluții pentru ieșirea din absolutismul crud în care trăiau.

Eseul „Ariciul și Vulpea” dedicat viziunii lui Tolstoi asupra istoriei debutează cu o clasificare a intelectualilor pornind de la fraza poetului antic Arhiloh: „Vulpea știe multe lucruri, însă ariciul știe un singur lucru important”.

Aricii sunt moniști, iar vulpile pluraliste. „Tolstoi era o vulpe, dar credea că e arici” pentru că se afla într-o confruntare internă permanentă între universul unitar pe care și-l dorea și realitatea multiplă pe care o înțelegea.

Turgheniev, pe care Berlin l-a tradus cu pasiune și căruia îi dedică un întreg capitol era un liberal lipsit de dogmatisme, dar profund influențat în tinerețe de intelectualii radicali care se opuneau brutalității autocrației ruse, și el pe jumătate arici, pe jumătate vulpe.

#Humanitas, 2022; traducere de Marina Vraciu

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul. Cablurile şi conductele...

De la mare la golf. Iranul nu a fost întotdeauna dușmanul Israelului

Am avut parte de un week-end palpitant pe plan...

Casa Roset-Catargiu din Iași. Restaurarea unui simbol | Ziarul de Iași

Casa Roset-Catargiu din Iași. Institutul Național al Patrimoniului vrea...

Combaterea aspectului neplăcut din jurul buzelor: ghid pentru întinerirea periorală

Combaterea Aspectului Neplăcut din Jurul Buzelor: Ghid pentru Întinerirea Periorală