Reconstituiri istorice din al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României

Data:

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea expoziţiei temporare „Reconstrucţii istorice în miniatură”, ce cuprinde o serie de machete cinematografice şi fotografii ale acestora, ce înfăţişează reconstituiri istorice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei.

Expoziția va fi deschisă miercuri, 13 aprilie, la ora 16.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Proiectul expoziţional reprezintă rezultatul colaborării dintre Andrei Menţeanu, scenograf şi student-doctorand al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, şi muzeu și este curatoriată de dr. Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României şi de prof. univ. dr. habil. Cosmin Petru Paulescu, de la Universitatea de Artă.

Citește și: Proiect de lege al USR: Interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune şi combustibil nuclear din Rusia

“Respectând cu exactitate arhitectura reliefului urban şi rural unde s-au desfăşurat luptele, discursul expoziţional îşi propune să aducă în atenţie istoria militară, în format tridimensional, la scară perspectivală şi în format fotografic. Magia machetelor este trecută prin filtrul compoziţiilor artistice şi al cadrelor cinematografice, invitând publicul pe „micul platou de filmare al istoriei”, acolo unde miniaturile ne transpun în timp şi spaţiu. Acestea au fost realizate cu ajutorul mijloacelor scenografice de film, precum: arhitectura urbană şi rurală, obiectele, luminile, uniformele şi maşinăriile teatrului de război. În cadrul expoziţiei sunt incluse o serie de fotografii, realizate în aşa fel încât să ofere vizitatorilor ocazia de a experimenta efecte cinematografice reale, şi două reproduceri, în miniatură, a unor conflicte care s-au desfăşurat pe teritoriul Ucrainei în anul 1943. Conceptul artistic al lui Andrei Menţeanu, început cu doar câţiva ani în urmă, pare ca o premoniţie la evenimentele teribile care se petrec acum sub ochii noştri”, a transmis MNIR.

Expoziţia „Reconstrucţii istorice în miniatură” poate fi vizitată în perioada 13 aprilie -13 mai, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Citește și: Vladimir Tismăneanu: „Ce face acum Putin este Răul radical”

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

UE ar trebui să treacă la economie de război. Ce înseamnă asta

Liderii globali  folosesc adesea noțiunea de economie de război,...

Prea mulți români nu știu ce trebuie să facă un primar. De aceea sunt ușor de păcălit

„Uite ce frumos aranjează Chirica grădinile, a renunțat la...

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de peste 15 ani

Încep lucrările la Filarmonica Iași, după o aşteptare de...