Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, a vorbit despre inteligența artificială și temerile unor oameni, inclusiv profesori, că această tehnologie ar putea să ducă la lucruri rele și să ne pună în pericol. Psihologul clujean susține că aceasta ne poate aduce multe beneficii.
Rectorul UBB a apreciat, la o conferinţă la Alba Iulia, că inteligenţa artificială trebuie lăsată să se dezvolte, cu condiţia să nu fie un risc pentru oameni şi, de asemenea, să nu creeze dezechilibre între oameni.
Daniel David a opinat că nimeni nu poate opri cercetarea cu adevărat într-o tehnologie de interes. „Dacă noi o oprim în universităţi şi în spaţiul public, ştiţi unde se va întâmpla? În zona neagră, ilegală şi în zona militară şi a serviciilor secrete. Şi sistemul civil va pierde controlul asupra acestui lucru. Noi trebuie să lăsăm inteligenţa artificială să se exprime aici, între noi, trebuie să o lăsăm şi să o susţinem să se dezvolte, dar, este drept, că trebuie să o constrângem cu două lucruri. Chiar săptămânile trecute, Universitatea «Babeş-Bolyai» a propus o platformă umanistă pentru orice dezvoltare tehnologică. Ce înseamnă o platformă umanistă în cadrul tehnologiei? Înseamnă că orice tehnologie trebuie în primul rând să fie constrânsă etic. Ce înseamnă o constrângere etică? Înseamnă mai multe lucruri. Să nu fie un risc pentru oameni şi, doi, să nu creeze dezechilibre între oameni”, a spus Daniel David.
Continuarea în Monitorulcj.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Universitatea Babeș-Bolyai / Facebook)