Referendum pentru demiterea primarului unei comune din Tulcea

Data:

Secţia de votare pentru referendumul local de demitere a primarului comunei I.C. Brătianu din judeţul Tulcea s-a deschis duminică, la ora 7,00, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Începând cu ora 7,00, biroul electoral al secţiei de votare din comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a fost deschis pentru desfăşurarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor cu privire la demiterea primarului comunei. Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot între orele 7,00-23,00”, se arată într-un comunicat al AEP transmis Agerpres.

AEP precizează că, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, asigură funcţionarea Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a site-ului de monitorizare a prezenţei la vot, precum şi suportul tehnic şi funcţionalităţile specifice referendumurilor.

Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a semnat, în martie 2022, ordinul referitor la îndeplinirea condiţiilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului în funcţie al comunei I.C. Brătianu, Alexe Iordan (PNL), care a fost ales în urmă cu doi ani pentru un al doilea mandat.

Citește și: În 28 august, începe Litoralul pentru toţi, programul de cazare ieftină la mare. De la 35 de lei/noapte

„Iniţiativa referendumului a aparţinut unui grup de locuitori cu drept de vot din localitatea I.C. Brătianu. Ordinul a fost comunicat părţilor. Procedural, urmează organizarea referendumului conform legislaţiei în vigoare”, se arăta, la acea dată, într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului Tulcea.

Sursa citată preciza că, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unităţii administrativ-teritoriale şi este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului. Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

Codul administrativ mai prevede că mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral.

Citește și: Palatul Copiilor din Constanța, un domeniu de 12 hectare, lăsat de izbeliște de peste 20 de ani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Afaceri cu bani publici. CJ Neamț și firma fraților Ciocan, aproape de o înțelegere de un sfert de miliard de lei

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț Piatra-Neamț, Consiliul Județean Neamț,...

VIDEO Secretarul general al NATO, la București: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit luni, la Palatul Cotroceni,...

Biserica fortificată din Vermeș – Bistrița Năsăud, în pericol de a se dărâma

O nouă bucată din acoperișul Bisericii Reformate din satul...