Referendum pentru demiterea primarului unei comune din Tulcea

Data:

Secţia de votare pentru referendumul local de demitere a primarului comunei I.C. Brătianu din judeţul Tulcea s-a deschis duminică, la ora 7,00, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Începând cu ora 7,00, biroul electoral al secţiei de votare din comuna I.C. Brătianu, judeţul Tulcea, a fost deschis pentru desfăşurarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor cu privire la demiterea primarului comunei. Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot între orele 7,00-23,00”, se arată într-un comunicat al AEP transmis Agerpres.

AEP precizează că, împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, asigură funcţionarea Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a site-ului de monitorizare a prezenţei la vot, precum şi suportul tehnic şi funcţionalităţile specifice referendumurilor.

Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a semnat, în martie 2022, ordinul referitor la îndeplinirea condiţiilor de organizare a referendumului pentru demiterea primarului în funcţie al comunei I.C. Brătianu, Alexe Iordan (PNL), care a fost ales în urmă cu doi ani pentru un al doilea mandat.

Citește și: În 28 august, începe Litoralul pentru toţi, programul de cazare ieftină la mare. De la 35 de lei/noapte

„Iniţiativa referendumului a aparţinut unui grup de locuitori cu drept de vot din localitatea I.C. Brătianu. Ordinul a fost comunicat părţilor. Procedural, urmează organizarea referendumului conform legislaţiei în vigoare”, se arăta, la acea dată, într-un comunicat transmis de Instituţia Prefectului Tulcea.

Sursa citată preciza că, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, cheltuielile pentru organizarea referendumului local se suportă din bugetul unităţii administrativ-teritoriale şi este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului. Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

Codul administrativ mai prevede că mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia. Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral.

Citește și: Palatul Copiilor din Constanța, un domeniu de 12 hectare, lăsat de izbeliște de peste 20 de ani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alte cinci terenuri din stațiunea Mamaia urmează să fie vândute de Primăria Constanța | Info Sud-Est

Primăria Constanța vrea să vândă alte cinci terenuri din...

Instanța a respins contestația împotriva candidaturii lui Piedone la Primăria Capitalei

Contestația împotriva candidaturii lui Cristian Popescu Piedone la Primăria...